Terreuraanslag

Zeven mensen gearresteerd na aanslag in Nice

De Franse politie heeft in het weekend zeven mensen gearresteerd in verband met de terreuraanslag die in Nice donderdagavond 84 levens eiste.

Zondagochtend vroeg zijn in Nice zelf een man en een vrouw opgepakt, meldt het openbaar ministerie in Parijs. Zaterdag waren al vijf personen gearresteerd. Over de identiteit van de zondag opgepakte man en vrouw is nog niets bekend.

De bestuurder van de vrachtwagen die vrijdagavond inreed op de mensenmenigte, Mohamed Bouhlel, verkende tweemaal de plek van de aanslag, op woensdag en donderdag. Dat zou het onderzoek naar de aanslag tot nu toe hebben duidelijk gemaakt, meldde het Franse persbureau AFP zondagochtend.

Nog steeds is het voor de Franse autoriteiten niet vast te stellen of de bestuurder in zijn eentje handelde of deel uitmaakte van een groepering. IS eiste zaterdag de aanslag op, maar het onderzoek naar de terreurdaad leverde vooralsnog te weinig concreet bewijs dat die claim ondersteunt.

Volgens IS volgde hij propagandistische instructies op om burgers in landen die tegen IS strijden als doelwit te stellen. Maar een directe link tussen Bouhlel en de groepering is nog niet vastgesteld.

Mensen uit zijn directe omgeving zeggen dat ze geen signalen opvingen die wezen op radicalisering. Wel zou Bouhlel, die negen jaar in Nice woonde, “heel boos” zijn geweest. Buren beschrijven hem volgens AP als volatiel, gevoelig voor drank en een rokkenjager. Hij zou gescheiden zijn. Zijn vader stelt dat Bouhlel niet aan bidden deed en evenmin deelnam aan de ramadan, daarmee suggererend dat hij niet religieus was. Maar AFP heeft inmiddels informatie die dat tegenspreekt.

Aanslag in Nice pagina 8-9