tekorten venezuela

Venezolanen massaal naar Colombia voor eten en medicijn

Tienduizenden Venezolanen zijn dit weekend de grens overgestoken naar Colombia om voedsel en medicijnen in te slaan. Dat melden internationale persbureau’s. In eigen land is vanwege een economische crisis een groot gebrek aan elementaire levensmiddelen. Volgens de Venezolaanse regering zijn er tekorten doordat speculanten gesubsideerd voedsel en benzine uit Venezuela voor veel geld verkochten in Colombia. Maar de voedseltekorten lijken eerder het gevolg van de enorme inflatie, een zeer beperkend importbeleid en de flinke daling van de olieprijs. Venezuela is een van de grootste olie-exporteurs ter wereld en is voor haar overheidsbestedingen afhankelijk van een olieprijs boven de 100 dollar. De huidige prijs is 45 dollar. (NRC)