Romer nieuwe hoofdeconoom Wereldbank

Topeconoom Paul Romer volgt later dit jaar Kaushik Basu op.

Het gebouw van de Wereldbank in New York.
Het gebouw van de Wereldbank in New York. Foto Jaakko H. / Wikimedia Commons

De Amerikaanse econoom Paul Romer wordt de nieuwe hoofdeconoom van de Wereldbank. Dat melden verschillende zakenkranten, waaronder Financial Times en The Wall Street Journal. Naar verwachting begint hij later dit jaar. Romer volgt de Indiase Kaushik Basu op.

Romer werkt momenteel als hoogleraar aan de universiteit van New York. Financial Times noemt Romer “de grootste naam in de positie sinds Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz”. Hij houdt zich momenteel vooral bezig met onderzoek naar verstedelijking in ontwikkelingslanden. In de jaren negentig werd Romer bekend door zijn theorie dat investeringen in kennis en innovatie economische groei opleveren.

De Wereldbank is verbonden aan de Verenigde Naties. De bank verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en heeft als doel armoede te bestrijden. De hoofdeconoom is na de president de belangrijkste persoon binnen de Wereldbank.

NRC interviewde de president van de Wereldbank, Jim Yong Kim: ‘Globalisering is het water waarin we zwemmen’