Turkije herstelt orde middels harde zuivering

Het begraven van slachtoffers van de 265 dodelijke slachtoffers van de couppoging, zoals hier zondag in Ankara, gaat onverminderd door.
Het begraven van slachtoffers van de 265 dodelijke slachtoffers van de couppoging, zoals hier zondag in Ankara, gaat onverminderd door. Foto AP / Hussein Malla

Turkije hanteert een ferme bezem waarmee het land moet worden ontdaan van medeplichtigen en sympathisanten van de mislukte coup.

De regering-Erdogan laat zondag via diverse kanalen duidelijk maken dat de Turkse overheid zaken prima onder controle heeft. Zo mocht minister Bekir Bozdag (Justitie) via staatsmedia vertellen dat Turkije inmiddels niet minder dan zesduizend mensen heeft opgepakt in verband met de vergeefse couppoging van afgelopen vrijdag.

Toch bieden nog een enkele groepen samenzweerders verzet in Istanbul. Ze zouden echter geen serieuze bedreiging meer vormen. “De schoonmaak gaat onverminderd door”, verklaarde Bozdag, daar aan toevoegend dat er zeker nog meer arrestaties volgen. President Recep Tayyip Erdogan sprak zondag op een begrafenis in Istanboel over het “uitroeien van het virus in alle staatsinstellingen”, refererend aan aanhangers van rivaal en het vermeende brein achter de poging Fethullah Gülen.

Lees ook: Het trotse Turkse leger heeft een genadeklap gekregen

Opnieuw militairen gearresteerd

Zondag werden nog vijftig hooggeplaatste militairen opgepakt in de westelijke provincie Denizli, weet de BBC te melden. Eerder werden onder meer topfunctionarissen uit het leger en meerdere rechters en aanklagers gearresteerd of ontslagen. Naar schatting bestaat ongeveer de helft van de zesduizend arrestanten waar Bozdag over rept uit defensiepersoneel.

De vicepremier van Turkije deelde zondag op Twitter dat de regering-Erdogan de leiding over het land volledig in handen heeft. “Alle nodige maatregelen” zouden reeds zijn getroffen na overleg met de centrale bank en het ministerie van Financiën, aldus Mehmet Simsek. Om welk soort maatregelen het in deze context gaat, maakte hij volgens AP niet duidelijk.

‘Straf die ze verdienen’

Simsek lijkt de financiële markten te willen kalmeren en paniek op bijvoorbeeld beursvloeren te willen voorkomen. Hij stelde dat zowel de economische positie als de positie van de regering onveranderde stabiliteit vertoont.

Lees ook: Democratie gered, rechtsstaat niet

Terwijl in moskeeën in het hele land rond het middaguur gebeden te horen waren voor het behouden van de democratie en ter gedenkenis van de slachtoffers van de couppoging, liet premier Binali Yildirim weten dat de coupplegers “de straf krijgen die ze verdienen”. Ook herhaalde hij de de inspanning die Turkije zal doen om Fethullah Gülen uitgeleverd te krijgen door de VS.

De acht Turken die met een legerhelikopter vluchtten naar Griekenland en daar politiek asiel aanvroegen, verschijnen zondag voor het Griekse openbaar ministerie. Turkije wil de “landverraders” uitgeleverd zien.

De Turkse regering heeft alles onder controle, de orde is hersteld en de rust weergekeerd. Hij voegde eraan toe dat een paar belangrijke militairen achter de mislukte staatsgreep nog niet zijn gepakt. De verwachting is dat dat snel zal gebeuren.