Pantano wint bergrit in Tour de France

De Colombiaan verslaat Rafal Majka in de sprint van de vijftiende etappe. Bauke Mollema behoudt de tweede plek in het klassement.

De Colombiaan Pantano verslaat de Pool Majka in de sprint en wint zo de vijftiende etappe in de Tour de France.
De Colombiaan Pantano verslaat de Pool Majka in de sprint en wint zo de vijftiende etappe in de Tour de France. Foto Lionel Bonaventure/AFP

Jarlinson Pantano is zondag winnaar geworden van de vijftiende etappe in de Tour de France. In de bergrit tussen Bourg-en-Bresse en Culoz versloeg de Colombiaan van IAM-Cycling de Pool Rafal Majka in de sprint. Bauke Mollema ging goed mee in de groep met favorieten en behield zijn tweede plaats in het klassement.

Pantano maakte aanvankelijk onderdeel uit van een grote groep vluchters waartoe ook de Nederlanders Stef Clement, Tom-Jelte Slagter, Dylan van Baarle en Tom Dumoulin deel uitmaakten. Die laatste twee gingen op 70 kilometer van de finish aan (Van Baarle vertrok en Dumoulin reageerde). Een derde ritoverwinning zat er echter niet in voor de Limburger: hij werd op de beklimming van de Grand Colombier, een col van buitencategorie, bijgehaald door Vicenzo Nibali, Domenico Pozzovivo en Pantano en liet vervolgens lopen.

Later keerde ook Majka terug bij de koplopers en ging er vervolgens vlak voor de top vandoor. De Pool leek op weg naar zijn traditionele etappewinst in de Tour (de renner won de afgelopen twee jaar minimaal één rit). In de afdaling kwam Pantano echter terug bij Majka en werd duidelijk dat de coureurs in een sprint mochten gaan strijden om de ritzege. De Colombiaan leek te vroeg op kop te komen, maar zag zijn mede-vluchter niet meer langszij komen.

Vlak daarachter eindigden de op het laatst rap naderbij gekomen achtervolgers Alexis Vuillermoz en Sebastien Reichenbach op zes seconden als derde en vierde. Eerste Nederlander in de uitslag was Tom-Jelte Slagter op plek tien:

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen De top-tien van de vijftiende etappe. #TDF2016 https://t.co/OG0AUNw1Vs

Mollema houdt stand

In de groep met favorieten reed de Nederlandse nummer twee in het klassement Bauke Mollema ogenschijnlijk eenvoudig stand. Hij verteerde de zes beklimmingen van zondag goed. De renner van Trek-Segafredo kwame samen met onder meer Chris Froome, drager van de gele trui, op drie minuten van de etappewinnaar over de finish. Alejandro Valverde (plaats vijf) en Fabio Aru (plaats tien) deden wel een poging om weg te komen, maar de Sky-trein, met Wout Pouls als belangrijkste machinist, hield het tempo hoog.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen De top-10 in het algemeen klassement. Bauke Mollema staat nog steeds keurig tweede. #TDF2016 https://t.co/aEtFlYOufV