Nieuwe hoofdeconoom Wereldbank

Paul Romer

De Wereldbank zet met nieuwe hoofdeconoom verder in op onderwijs en technologische vernieuwing voor groei.

‘Rockster- econoom’ Paul Romer. Foto Kathi Bahr

De Wereldbank krijgt een nieuwe hoofdeconoom. De Amerikaan Paul Romer, hoogleraar aan New York University, volgt deze herfst de Indiër Kaushik Basu op. Dat heeft de Wereldbank zondag bevestigd.

De Wereldbank is een wereldwijd opererend financieel instituut dat landen ondersteunt bij hun economische ontwikkeling. De hoofdeconoom leidt de internationale ontwikkelingsstrategie en economische onderzoeksagenda.

Romer geldt volgens Amerikaanse media als een ‘rockster-econoom’. Hij sprak zich de laatste jaren regelmatig uit over een te grote focus op wiskunde in zijn vakgebied. Volgens Romer worden wis kundige modellen te vaak misbruikt voor politieke doeleinden in plaats van het werkelijk verklaren van de economie.

Hij verwierf verder faam in zijn vakgebied als een van de aanhangers van de zogeheten ‘endogene groei-theorie’: het idee dat economische groei met name wordt veroorzaakt door interne factoren in een land. Door deze theorie investeerden veel landen de afgelopen jaren aanzienlijk in menselijk kapitaal, onderwijs en technologische innovatie.

Die ideeën van Romer passen goed bij de agenda van de president van de Wereldbank, Jim Yong Kim. Die van oorsprong Zuid-Koreaanse Amerikaan vertelde afgelopen weekend in een interview met NRC dat hij zich vooral wil richten op investeringen in onderwijs en gezondheidszorg zodat inwoners van landen hun potentieel maximaal kunnen benutten.

Dat kan volgens de Wereldbank zorgen voor snellere wereldwijde economische groei en minder armoede.