Nederland biedt hulp

Vluchtelingen in Jordanië

Nederland gaat voedselhulp leveren aan 70.000 Syrische vluchtelingen die vastzitten bij de grens met Jordanië. Dat heeft minister Ploumen (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) besloten na een verzoek van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, meldt ANP.

Sinds eind juni zeven mensen omkwamen bij een aanslag aan de Jordaans-Syrische grens, laat Jordanië geen vluchtelingen uit Syrië meer toe. Op die plek zitten tienduizenden vluchtelingen vast, met nauwelijks water, voedsel en medische hulp. Sinds juli 2014 moeten ze in het grensgebied wachten om te worden toegelaten tot een vluchtelingenkamp in Jordanië. Het land overweegt van de grensregio een gesloten militaire zone te maken. Volgens Human Rights Watch levert het land ook geen hulpmiddelen meer in het gebied.

De voedselhulp van Nederland kost 400.000 euro. In mei maakte het kabinet al bekend dat het volgend jaar 260 miljoen euro zal bijdragen aan buurlanden van Syrië. Minister Ploumen zegt dat de vluchtelingen verstoken zijn van alle basisbehoeften. „Mensen dreigen ondervoed te raken en kampen mogelijk met ziektes.”