‘Laatste kans’ voor regering Jemen en Houthi-rebellen

Missies met Amerikaanse drones maken deel uit van de coalitie-aanvallen tegen rebellen in Jemen.
Missies met Amerikaanse drones maken deel uit van de coalitie-aanvallen tegen rebellen in Jemen. Foto Josh Smith/Reuters

Jemen heeft de vredesonderhandelingen met de shi’itische Houthi-rebellen hervat. Na twee weken stilte spraken de partijen onder leiding van de VN.

Eerder dreigde de Jemenitische regering de onderhandelingen nog te boycotten nadat eerdere gesprekken op niets uitdraaiden. Het hervatten van de dialoog vond plaats in Koeweit, meldt het plaatselijke staatspersbureau KUNA. De Verenigde Naties overzien de onderhandelingen tussen de internationaal erkende en door Saoedi-Arabië gesteunde regering van Jemen en de rebellen, die eind 2014 de hoofdstad Sanaa innamen.

Enkele maanden later begon de Saoedische luchtmacht een campagne tegen de Houthi-rebellen in een poging de ontstane burgeroorlog, die volgens AP aan inmiddels negenduizend mensen het leven kostte, te stoppen. Tevens op de agenda van de Saoedi’s: de verbannen president Abdu Rabu Mansour Hadi in het harnas houden, gesteund door het Westen. Midden-Oostenexpert Carolien Roelants vorige week in NRC:

“De Saoedische hoofdrolspelers hadden geen idee van de Jemenitische werkelijkheid toen zij in maart 2015 de luchtoorlog tegen de Houthirebellen begonnen. Die zou zó gewonnen zijn. Inmiddels is Jemen één grote humanitaire ramp, en weten de Saoediërs niet hoe ze er een eind aan moeten breien.”

Inzet voor Hadi’s onderhandelaars is nu het implementeren van een VN-resolutie die voorschrijft dat alle milities zich terugtrekken uit Jemenitische steden. Maar de Houthi-rebellen is het juist te doen om het afkalven van Hadi’s macht en een duidelijke shi’itische stem in een te vormen overgangsregering. Volgens AP zijn de zaterdagavond hervatte gesprekken wat Hadi betreft de “allerlaatste kans” op het vinden van een vreedzame oplossing.

Bij de aanvallen van de coalitie vielen al veel burgerdoden. Aanslagen op regeringstroepen gepleegd door een wirwar van rebellen, IS-strijders en militanten gelieerd aan Al-Qaida zijn daarmee nog allerminst uitgebannen.