IS vermoordt tientallen Koerdische burgers bij Kobani

De militanten waren gekleed als burgers en vielen huizen binnen. Vooral vrouwen en kinderen werden gedood.

Een Syrisch-Koerdische vrouw bij het graf van een familielid dat is omgekomen in de strijd met terreurbeweginging Islamitische Staat.
Een Syrisch-Koerdische vrouw bij het graf van een familielid dat is omgekomen in de strijd met terreurbeweginging Islamitische Staat. Foto Delil Souleiman/ AFP

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft afgelopen zaterdag tientallen Koerdische burgers, onder wie vrouwen en kinderen, vermoord in de buurt van de Syrisch-Turkse grensplaats Kobani. Dat meldt de onafhankelijke Syrische nieuwssite Ara News op basis van media-activisten in het gebied.

Een groep militanten van IS, gekleed als gewone burgers, vielen het dorpje Saikol, vlakbij Sarrin, binnen. Dat ligt ten zuiden van de grensstad Kobani.

‘Vreselijke massaslachting tegen onschuldige burgers’

Een lokale activist meldt aan Ara News dat IS-militanten de checkpoints van de Koerdische strijdmacht YPG omzeilden waarna een vuurgevecht uitbrak. Zeker zes militanten werden gedood en een aantal anderen gearresteerd.

Na het gevecht kwamen dorpelingen er achter dat een aantal andere IS-strijders een massaslachting hadden aangericht onder burgers. Volgens Habun Osman, de officier van YPG in Kobani zijn de slachtoffers vooral vrouwen en kinderen:

“De terroristen infiltreerden het dorpje terwijl ze gekleed waren als burgers. Ze maakten misbruik van de fragiele veiligheidssituatie in het dorp aangezien de meest van de YPG-strijders aan het vechten zijn in de buurt van Manbij. De barbaren hebben een vreselijke massaslachting aangericht tegen onschuldige burgers”.

Het is onbekend hoeveel burgers zijn omgekomen.

Lees ook een achtergrondartikel over het ontstaan van het mediakanaal Ara News: De oorlog verslaan vanuit Brabant

Wekenlange gevechten om strategische stad Manbij

In de afgelopen weken vinden er hevige gevechten plaats rondom de strategische stad Manbij. Begin deze maand wisten militanten van de terreurbeweging nog een aantal dorpen te veroveren op de rebellenbeweging Syrische Democratrische Strijdkrachten (SDF).

Het SDF, dat bestaat uit Koerdische en Arabische strijders, krijgt bij de militaire operaties luchtsteun van de Verenigde Staten.