Akkoord over schadevergoeding voor nabestaanden MH17

De herdenking vond plaats in Vierhuizen bij Schiphol. Op deze plek wordt volgend jaar een gedenkteken onthuld.

In Hilversum is er op zondag een gedeelte van het Monument MH17 geplaatst in het Dudokpark.
In Hilversum is er op zondag een gedeelte van het Monument MH17 geplaatst in het Dudokpark. Foto Sander Koning/ ANP

Met het merendeel van de nabestaanden van slachtoffers van vliegramp MH17 is een akkoord bereikt over een schadevergoeding. De details worden momenteel uitgewerkt, bevestigt advocaat Evert Wytema, die de nabestaanden van dertig slachtoffers vertegenwoordigt. Het is vandaag exact twee jaar geleden dat het toestel van Malaysian Airlines boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten.

Het is niet bekend welke bedragen zullen worden betaald. “Met de meeste nabestaanden is overeenstemming bereikt over te betalen bedragen, de details worden op dit moment uitgewerkt”, zegt Wytema. De raadsman is onderdeel van een team van zes letselschadeadvocaten die anderhalf jaar met Malaysian Airlines hebben onderhandeld over de compensatie. Hij verwacht dat de afspraken binnen enkele weken formeel rond zullen zijn.

Het sluiten van de deal zou betekenen dat er door het overgrote deel van de nabestaanden geen gerechtelijke procedure hoeft te worden opgestart om een schadevergoeding te krijgen. Met een kleine groep wordt de komende tijd verder onderhandeld om alsnog tot een akkoord te komen. Volgens Wytema zijn er ook overeenkomsten gesloten met nabestaanden van een deel van de slachtoffers uit Australië en Maleisië.

Wettelijke termijn gesloten

Vandaag sloot de wettelijke termijn van twee jaar waarbinnen nabestaanden zich kunnen melden. Namens enkele van hen is een dagvaarding uitgegaan, waardoor de onderhandelingstermijn kan worden verlengd.

Mensen zijn volgens Wytema opgelucht dat er een akkoord is over een schadevergoeding:

“Nabestaanden zijn blij dat ze deze fase kunnen afronden. Het gaat hier echter om een akkoord met Malaysian Airlines en haar verzekeraars. Meer aansprakelijke partijen kunnen nog volgen. Als er straks een dader wordt aangewezen, zijn er nog allerlei mogelijkheden. Wat mij betreft is het laatste juridische woord nog niet gesproken. Dat hangt mede af van wat er uit het Justitie-onderzoek komt naar deze zaak, waarvan de resultaten in het najaar worden verwacht.”

Herdenking

Twee jaar na de vliegramp met vlucht MH17 hebben vandaag ongeveer achthonderd mensen de slachtoffers herdacht. Bij de herdenking in Vijfhuizen bij Schiphol was ook premier Mark Rutte aanwezig. Hij kwam om de nabestaanden te troosten en gaf geen toespraak, meldt het ANP.

Twitter avatar geertgordijn Geert Gordijn Premier Rutte komt aan bij tweede jaarlijkse herdenking #MH17. Ik ben zo binnen, ga tweeten zonder beeld. https://t.co/DQ239fyCQ7

Tijdens de herdenking werden de namen van alle 298 slachtoffers opgelezen en rond 15.20 uur, het tijdstip dat het vliegtuig van de radar verdween, werd een minuut stilte gehouden. Evert van Zijtveld van Stichting Vliegramp MH17 vertelde aan het begin van de ceremonie dat de bijeenkomst een goed gevoel van saamhorigheid geeft. Hij liet verder weten dat twee slachtoffers niet zijn gevonden en dat dit zwaar is voor de familie. Twee nabestaanden droegen een gedicht voor. Verder werd er gezongen en gedanst.

Bij de nabestaanden kwamen emoties los tijdens het oplezen van de namen van de slachtoffers. Dat gebeurde ook bij het tonen van foto’s van de inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines die op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten.

Bijeenkomst vlakbij bij plaats gedenkteken

Vorig jaar waren er ongeveer 1600 mensen bij de herdenking in een congrescentrum in Nieuwegein. Naast premier Rutte waren er ook vertegenwoordigers van andere betrokken landen aanwezig.

Dit jaar was gekozen voor de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen, dicht bij de plek waar nabestaanden in 2017 het gedenktenken ter nagedachtenis aan de slachtoffers willen onthullen. Het gaat om een wand van 6 meter hoog en 25 meter lang dat symbool staat voor het zware verlies. In het midden zit een ‘oog’ waarin zonlicht valt, als symbool voor hoop. Het gedenkteken met de gegraveerde namen van alle 298 slachtoffers is ontworpen door Ronald Westerhuis.