Het verzoek ligt er al: schors alle Russen

Dopingfraude Rusland Het rapport van het onderzoek verschijnt vandaag, maar er ligt al een brief aan het IOC met het verzoek alle Russische sporters te weren op de Spelen.

Biatleten op weg naar het dopinglaboratorium tijdens de Winterspelen in Sotsji in 2014. Urinemonsters van Russische sporters zouden destijds zijn verduisterd.Foto Kay Nietfeld/DPA
Biatleten op weg naar het dopinglaboratorium tijdens de Winterspelen in Sotsji in 2014. Urinemonsters van Russische sporters zouden destijds zijn verduisterd.Foto Kay Nietfeld/DPA ©

De volledige Russische ploeg weren op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro: de antidopingautoriteiten uit vijftien landen, waaronder Nederland, hebben dat verzoek alvast op papier gezet. Vandaag worden de resultaten van een nieuw onderzoek naar dopingfraude in Rusland gepubliceerd. Als dat een vernietigend rapport is, dan wordt die brief met het verzoek om Rusland te schorsen naar het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gestuurd.

Wat is er aan de hand?

De Canadese jurist Richard McLaren, die ook deel uitmaakte van de driehoofdige commissie die onderzoek deed naar dopingfraude in de Russische atletiek, heeft op initiatief van het wereldantidopingbureau WADA verder onderzoek gedaan. Hij begon nasporing naar aanleiding van onthullingen door Grigori Rodsjenkov, gewezen hoofd van het Russische dopinglaboratorium. Die openbaarde in een interview met The New York Times hoe, met medeweten van de Russische overheid, tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji besmette urinemonsters van Russische sporters werden verduisterd. Onder leiding van de Russische geheime dienst was daarvoor een ingenieus systeem met verwisseling van flesjes met schone urine bedacht.

McLaren publiceert maandag in Toronto de resultaten van het onderzoek. Als blijkt dat er sprake is van door de staat geleide dopingprogramma’s in Rusland, dan gaat de brief van de antidopingautoriteiten op de post. En er zijn signalen dat hij met een explosief rapport komt

Geen rapport, wel al een brief

Het initiatief van de brief komt van iNADO, de internationale koepelorganisatie van dopingorganisaties. Naast Nederland is de brief onder andere ondertekend door invloedrijke sportlanden als de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Spanje, Japan en Zwitserland.

Herman Ram, directeur van de Nederlandse antidopingautoriteit en bestuurslid van iNADO, zegt de inhoud van McLarens rapport niet te kennen. Volgens hem moet de brief worden uitgelegd als een goed voorbereide reactie op een eventueel vernietigend rapport. „Het moet als een ‘als-dan-scenario’ worden gezien. De inhoud van het rapport is bepalend voor het versturen van de brief.”

Het hoofd van de Amerikaanse antidopingorganiastie USADA, Travis Tygard, verdedigde het vroege opstellen van de brief in The New York Times: „We hopen dat er in Rusland geen sprake is van door de staat gestuurde dopingprogramma’s, maar als we niet zijn voorbereid op alle mogelijke uitkomsten van het rapport voldoen we niet aan onze verplichtingen tegenover schone sporters.”

Aanwijzingen voor groot schandaal

Hoewel Ram zegt de inhoud van het McLaren-rapport niet te kennen, zijn er schijnbaar aanwijzingen dat McLaren opnieuw een groot dopingschandaal zal onthullen waarbij Rusland is betrokken. Zeker is dat de internationale atletiekfederatie IAAF mede op basis van informatie van McLaren besloot Russische atleten te schorsen, die daardoor niet naar de Spelen in Rio mogen.

Sylvia Barlag is het Nederlandse lid van de 27-koppige council van de IAAF dat vorige maand de voorlopige schorsing van Rusland heeft verlengd. Zij bevestigt dat de onderzoekscommissie van de IAAF is geïnformeerd door McLaren. Hoewel Barlag zegt geen kennis te hebben van diens rapport blijkt de inhoud indirect wel te hebben bijgedragen aan strafverlenging van de Russische atleten, die daardoor onlangs ook niet konden meedoen aan de EK in Amsterdam.

Barlag was daarnaast een van de drie IAAF-bestuursleden in de commissie die moest beoordelen welke Russische atleten de straf konden ontlopen. Die moesten aantonen niet onder het Russische dopingregime te vallen. Aan twee atleten werd amnestie verleend: verspringster Darya Klisjina en 800-meterloopster Joelia Stepanova, omdat zij samen met haar man het dopingschandaal in Rusland heeft onthuld. Barlag zegt dat zij voor de beoordeling van de atleten niet beschikte over informatie van McLaren.

Niet iedereen is blij met de actie

De actie van de antidopingorganisaties wordt niet in alle geledingen van de sport geapprecieerd. Patrick Hickey, Iers hoofdbestuurslid van het IOC en voorzitter van de Europese Olympische Comités reageerde verontwaardigd. Tegenover website Inside The Games zei Hickey dat de uitkomst van het McLaren-rapport nu op voorhand compromitterend is.

Hij verzet zich tegen de actie van de antidopingorganisaties. „Het rapport behoort onafhankelijk te zijn en dan is geheimhouding tot openbaarmaking cruciaal. Nu is de integriteit van het onderzoek en de geloofwaardigheid van het rapport aangetast. Ik vraag me af met welk mandaat de brief is opgesteld.”