Franse politie pakt nog eens twee mensen op

Het appartement van de doodgeschoten bestuurder gezien door een gat in de muur dat door de politie gemaakt is.
Het appartement van de doodgeschoten bestuurder gezien door een gat in de muur dat door de politie gemaakt is. Foto AP / Luca Bruno

Inmiddels zijn zeven mensen gearresteerd in verband met de terreurdaad vrijdagavond die minstens 84 levens eiste.

Zondagochtend werden in de vroegte een man en een vrouw ingerekend door de Franse autoriteiten, meldt het openbaar ministerie in Parijs. De politieactie vond volgens AP plaats in Nice en betekent dat, na vijf arrestaties zaterdag, dat inmiddels zeven mensen vastzitten in verband met de aanslag. Over de identiteit van de zondag opgepakte man en vrouw is nog niets bekend.

Het Franse persbureau AFP meldt zondagochtend dat de bestuurder van de vrachtwagen die donderdagavond inreed op een mensenmenigte tweemaal de plek van de aanslag verkende. dit zou hij woensdag en donderdag hebben gedaan, zo zou het onderzoek naar de aanslag tot nu toe hebben duidelijk gemaakt.

Twitter avatar stefandevries Stefan de Vries Update #Nice: dader verstuurde SMS met tekst ‘Ik heb de spullen’, blijkt uit onderzoek telefoon. Onduidelijk is naar wie of waarom.

Geen directe link

Nog steeds is het voor de Franse autoriteiten niet vast te stellen of de bestuurder in zijn eentje handelde of deel uitmaakte van een groepering. IS eiste zaterdag de aanslag op, maar het onderzoek naar de terreurdaad leverde vooralsnog te weinig concreet bewijs dat die claim ondersteunt.

Volgens de extreme islamisten volgde hij propagandistische instructies op om burgers in landen die tegen IS strijden als doelwit te stellen. Maar een directe link tussen de bestuurder en de groepering is nog niet vastgesteld.

Boos of religieus?

Mensen uit de directe omgeving van de bestuurder zeggen dat ze geen signalen opvingen die konden wijzen op radicalisering. Wel zou de man, die negen jaar in Nice woonde, “heel boos” zijn geweest. Buren beschrijven de dader van de terreuraanslag volgens AP als volatiel, gevoelig voor drank en een rokkenjager. Hij zou in scheiding hebben gelegen met zijn echtgenote.

De vader van de man stelt dat zijn zoon niet aan bidden deed en evenmin deelnam aan de ramadan, daarmee suggererend dat hij niet religieus was. Maar AFP heeft inmiddels informatie die dat tegenspreekt:

Twitter avatar AFP AFP news agency #BREAKING: Witnesses tell French police truck attacker was religious: investigative source

De Franse minister Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) stelde zaterdag al dat de dader mogelijk zeer snel geradicaliseerd is. “Mogelijk is zijn wereldbeeld recentelijk erg snel extremistisch geworden.”

Minister Marisol Touraine (Gezondheid) beozhct Nice vanochtend. Ze verklaarde dat zo’n 85 slachtoffers van de aanslag nog in ziekenhuizen liggen. Van hen verkeren achttien, waaronder één kind, nog in levensbedreigende toestand.