Drie agenten gedood in Baton Rouge

Verenigde Staten

In Baton Rouge in de VS zijn 3 agenten doodgeschoten. Hield dat verband met het doodschieten van een zwarte man vorige week?

Straten worden afgezet rond de plek in de Amerikaanse stad Baton Rouge waar zondag drie agenten werden doodgeschoten.
Straten worden afgezet rond de plek in de Amerikaanse stad Baton Rouge waar zondag drie agenten werden doodgeschoten. Foto Joe Penney/ REUTERS

Gemaskerde mannen met een legeruitrusting. Daarnaar moest de bevolking in de Amerikaanse stad Baton Rouge zondag uitkijken – op verzoek van de burgemeester, Kip Holden. Holden maakte op de Amerikaanse televisiezender NBC bekend dat drie agenten van zijn korps zondag zijn doodgeschoten, en nog ten minste drie anderen gewond zijn geraakt.

Een verdachte werd door de politie doodgeschoten. Later maakte de politie bekend dat hij vermoedelijk de enige schutter was.

De schietpartij vond plaats nadat de politie in Baton Rouge zondagochtend lokale tijd werd gebeld over een „verdachte persoon met een geweer” die zou rondlopen op de Airline Highway, zo meldt CNN op basis van ingewijden. Toen de politie arriveerde, zou direct het vuur zijn geopend.

De lokale televisiezender WAFB kwam met een heel andere lezing van de gebeurtenissen. Volgens een getuige was het niet een „doelgerichte actie” tegen de politie.” Er waren – volgens die getuige – „een aantal mannen op elkaar aan het schieten voordat de politie arriveerde”. In totaal zou er ongeveer dertig keer zijn geschoten. De omgekomen en gewonde politieagenten zijn afkomstig van twee politiedepartementen in Baton Rouge.

Het is onduidelijk of de schietpartij direct verband houdt met het doodschieten van een zwarte cd-verkoper, vorige week dinsdag in Baton Rouge. De 37-jarige Alton Sterling verkocht cd’s op straat toen hij staande werd gehouden door twee agenten. Op een filmpje was te zien hoe ten minste één agent hem vervolgens enkele malen in de borst schoot.

In de afgelopen anderhalve week was het als gevolg hiervan onrustig in de stad in Louisiana. Veel mensen demonstreerden tegen het geweld van de politie die vooral slachtoffers zou maken onder de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Vorig week vrijdag hield de politie vier verdachten aan, onder wie een 12-jarige jongen, die van plan waren om agenten neer te schieten in de staat Louisiana.

De verhoudingen in de VS zijn op dit moment zeer gespannen. De woede onder de Afro-Amerikaanse gemeenschap, verenigd in de beweging Black Lives Matter, werd vergroot nadat eerder Philando Castile door politiegeweld om het leven kwam. De 32-jarige Castile uit Falcon Heights, Minnesota werd staande gehouden vanwege een kapot achterlicht. Toen de agent vroeg om zijn rijbewijs en Castile dit wilde pakken werd er op hem geschoten. Zijn vriendin die naast hem in de auto zat, filmde dit en zette het op Facebook.

Na een demonstratie van Black Lives Matter in Dallas werden vorige week vijf agenten doodgeschoten en raakten er zeven gewond. De dader, een ex-militair, werd door een bomrobot van de politie gedood na urenlange onderhandelingen. Tijdens de gesprekken zei hij zoveel mogelijk witte agenten te willen vermoorden als vergelding voor het politiegeweld tegen de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.