De inlijver

Observatie (3)

Boekenredacteur Sebastiaan Kort spot tijdens de vakantie verschillende typen lezers.

De inlijver is carrièretechnisch tot de hoogste echelons doorgebroken en kan het zich niet permitteren om dat en dat boek niet te lezen. Leest die laatste cultuurkritische roman van Franzen instemmend en haalt daar precies genoeg uit om er de weken daarna, onder werk- of borreltijd, afdoende over te kunnen spreken.

Leest gericht; een bekwame onderdaan drukte lastminute een in pakpapier gebonden pakket in de rolkoffer. Bij de inlijver gaat het in stand houden van de maatschappelijke ladder, waar hij zelf bovenop troont als een badmeester, boven alles.

Laaft zich aan progressieve en zelfs opruiende stemmen, en bedenkt, nippend in retraite en kauwend op een van de zeven lichtgezouten amandelen die hij zichzelf, net als Obama, dagelijks toestaat, hoe hij dit met het bestaande discours van zijn organisatie kan versmelten.

Weet als geen ander dat wat nu een buitenissig denkbeeld lijkt, morgen een breedgedragen lifestyle is.

Verschuilt zich achter de schutbladen van: Connie Palmen, Achille Mbembe, Slavoj Zizek.