Broer doodt 26-jarig Pakistaanse mediasensatie omwille van familie-eer

Eerwraak Qandeel Baloch was een sensatie op Pakistans sociale media maar haar inzet voor vrouwenrechten werd haar fataal in het conservatieve land.

Qandeel Baloch werd zaterdag gedood.
Qandeel Baloch werd zaterdag gedood. Foto AFP

Ze was onlangs weer te vinden op de voorpagina’s van de kranten omdat schande werd gesproken van een serie selfies die ze via Facebook verspreidde. Op de foto’s kijkt ze uitdagend in de camera, met achter haar een islamitische geestelijke.

Qandeel Baloch (26) was Pakistans nieuwste sociale mediasensatie. Op haar facebookpagina, met meer dan een miljoen volgers, postte ze foto’s in weinig verhullende kleding, met zwoele blikken en roodgestifte lippen. Weinig opzichtigs aan in Pakistans moderne high society, maar Baloch combineerde haar sexy internetpersonage met een felle girl power-boodschap en de oproep aan Pakistaanse vrouwen zichzelf te bevrijden van de patriarchale samenleving waarin mannen hen gevangen houden.

Toen Qandeel zich ontpopte als een strijder voor vrouwenrechten, ging ze daarmee volgens velen te ver

Baloch, die eigenlijk Fauzia Azeem heette, werd zaterdag vermoord door haar jongere broer Waseem (25). Volgens de politie wurgde hij haar ’s nachts, toen ze lag te slapen.

Waseem is inmiddels gearresteerd. Hij vond dat zijn zus de familie-eer bezoedelde. Drie weken geleden had Baloch de autoriteiten gevraagd haar te beschermen omdat ze bedreigd werd. Ze kreeg geen antwoord.

Afgelopen maand stond Baloch volop in het nieuws. Ze bracht een muziekvideo uit vol kritiek op de manier waarop Pakistan naar vrouwen kijkt. In de stroom van publiciteit meldde zich een man die zei dat hij Baloch’ echtgenoot was. Hij werd geïnterviewd in zijn kleermakerswinkeltje. Zijn fletse traditionele kleding en zijn morsige uiterlijk was het tegendeel van het modieuze, tot in de puntjes verzorgde voorkomen van Baloch. Hij vertelde dat zij hem had verlaten met achterlating van hun zoontje.

„Ik was 17 toen mijn ouders me dwongen te trouwen met deze man zonder opleiding”, reageerde Baloch. „‘Nee’, zei ik tegen mezelf, ‘zo wil ik mijn leven niet leiden. Hier ben ik niet voor gemaakt.’ Ik ben tot anderhalf jaar na de geboorte van mijn zoon bij hem gebleven. Alleen ik weet hoe ik dat heb kunnen doorstaan.”

Toen Qandeel zich ontpopte als een strijder voor vrouwenrechten, ging ze daarmee volgens velen te ver en bezoedelde ze de familie-eer.

Eerwraak komt veel voor in Pakistan. Verscheidene commentatoren hebben het parlement opgeroepen eindelijk werk te maken van strengere wetgeving op het gebied van de ere-moorden.