Agenten ontevreden over grote politieteams

onderzoek Nationale Politie De ‘slagkracht’ van politieteams is gegroeid sinds 2015, maar de afstand tot de burger ook. „Online aangifte vergroot de kloof.”

Wijkagent in Tilburg.
Wijkagent in Tilburg. Foto Merlin Daleman

Politiemensen zijn ontevreden met het functioneren van de begin vorig jaar ingevoerde ‘robuuste basisteams’ van de Nationale Politie. Veel basisteams zijn te groot geworden. Een „anonieme grote hoop”, zeggen agenten, met te veel verschillende leidinggevenden. Ook zien politiemedewerkers een kloof ontstaan tussen politie en burgers.

Dat staat in een rapport dat onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap deze maandag publiceert. Het onderzoek richtte zich op de ‘robuuste basisteams’, die de ruggengraat van de Nationale Politie vormen. Politiemensen in de basisteams rijden naar incidenten, houden contact met de wijk en bestrijden veel voorkomende criminaliteit, zoals diefstal, inbraken en vernieling. De onderzoekers hielden diepte-interviews en liepen mee met 122 politiemedewerkers in zes basisteams.

Lees ook hoe de basispolitieteams nu werken

Tijdens de reorganisatie werden ook politiebureaus gesloten, terwijl er werd geïnvesteerd in aangifte via internet en de telefoon. Agenten zien de afstand met burgers daardoor alleen maar toenemen. „Burgers die spontaan langs willen komen bij een politiebureau worden daarin ontmoedigd”, staat in het rapport. De politie is bezig met het „organiseren van afstand”.

Politiebureaus gesloten

De basisteams werden begin 2015 landelijk geïntroduceerd om de Nationale Politie overal dezelfde organisatiestructuur te geven. Het werden grote teams: minimaal 60 en maximaal 200 voltijdbanen. De teams moesten „slagvaardig” genoeg zijn om in elk gebied zelf alle ‘basispolitietaken’ uit te voeren.

Over die grotere ‘slagkracht’ zijn agenten wel tevreden, volgens onderzoeker Jan Terpstra, hoogleraar criminologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Grote politieteams hebben simpelweg meer mankracht om zelf de problemen op te lossen die ze tegenkomen.

Maar over de gevolgen van zulke grote teams voor de relatie met burgers, is volgens Terpstra te weinig nagedacht. „Dat heeft minder nadrukkelijk op de agenda gestaan.”

Lees ook: De vijf problemen van de nieuwe politieteams

Het onderzoek is voor de politie geen aanleiding om de basisteams direct aan te passen, zegt Gery Veldhuis, politiechef van de regio Limburg en landelijk portefeuillehouder voor de basisteams. Wel ziet hij het rapport als een „waarschuwing die we ter harte moeten nemen”. Veldhuis wil samen met onderzoeker Terpstra „hier nog eens goed naar kijken”. „Je zou stom zijn als je hier niet van wilt leren.”