Wat er gebeurde bij de aanslag in Nice

Truck rijdt zigzaggend in op menigte

Zeker 84 doden, waaronder tien kinderen, vielen donderdagavond op de Promenade des Anglais in Nice, toen een man met een witte truck zigzaggend de boulevard over reed, met als doel zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Meer dan 200 gewonden

Vanwege de festiviteiten rondom de jaarlijkse Quatorze Julliet waren er duizenden mensen op straat.Het dodenaantal loopt waarschijnlijk nog op: in totaal zijn 202 mensen gewond, waarvan tachtig in kritieke toestand.

Dader doodgeschoten

De dader, de 31-jarige Tunesische Fransman Mohamed Lahouaiej Bouhlel, werd aan het einde van zijn bijna twee kilometer lange dodenrit doodgeschoten door de politie.

Crimineel verleden dader

Bouhlel had een crimineel verleden en werd in maart veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens verkeersagressie, maar bij de veiligheidsdiensten was hij niet bekend.

Geen aanwijzing van band met IS

Vrijdagavond waren er geen aanwijzingen dat Bouhlel banden had met de terreurgroep Islamitische Staat. Buren omschrijven de dader als „niet religieus”.

Franse regering: band met islam

Toch zei premier Valls dat Bouhlel „zonder twijfel op een of andere manier verbonden is aan radicaal-islamitische groeperingen.” President Hollande: „Frankrijk wordt bedreigd door fundamentalistisch islamitisch terrorisme.”

Monument op boulevard

Op de Promenade des Anglais ontstond spontaan een monument voor de slachtoffers. Bewoners van Nice leggen bloemen en knuffels en branden kaarsen. Verschillende kerken hielden vrijdagavond herdenkingsdiensten.