Islamitische Staat eist verantwoordelijkheid Nice op

Nog altijd wordt onderzocht wat het motief was van de chauffeur van de vrachtwagen. Banden met terreurgroepen zijn niet ontdekt.

Een man met een handdoek over zijn hoofd (rechts in beeld) wordt meegenomen door de politie.
Een man met een handdoek over zijn hoofd (rechts in beeld) wordt meegenomen door de politie. Foto Eric Gaillard / Reuters

Islamitische Staat heeft zaterdag alsnog de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in Nice. De terreurbeweging heeft een verklaring laten uitgaan via persbureau Amaq, meldt Reuters.

De autoriteiten slaagden er tot nu toe niet in de aanvaller aan de terreurbeweging te linken, hoewel de werkwijze wel met IS in verband wordt gebracht. De vader en buren van de vermoedelijke dader omschreven hem als niet-religieus.

Arrestaties

In het onderzoek naar de aanslag in Nice zijn zeker drie mensen aangehouden. Dat melden bronnen bij justitie aan de persbureaus AFP en Reuters. Volgens Reuters werden zaterdagochtend drie mannen gearresteerd in Nice. AFP spreekt van vier arrestanten.

Bronnen laten weten aan Reuters dat de mannen die werden opgepakt, behoren tot de directe omgeving van de vermoedelijke aanvaller. Een verslaggever van het persbureau zag zo’n veertig gespecialiseerde politiemensen een klein appartement binnenvallen en iemand meenemen.

Eerder was de ex-vrouw van de doodgeschoten Mohamed Lahouaiej Bouhlel meegenomen voor verhoor. Volgens AFP zit zij nog altijd vast.

Onduidelijkheid

Het dodental van de aanslag in Nice staat zaterdagochtend nog altijd op 84. Over de motieven van Bouhlel is nog veel onbekend. De veiligheidsdiensten hebben vooralsnog geen bewijs kunnen vinden van banden met een terreurnetwerk. Volgens zijn buren was hij niet bijzonder religieus. Hij zou gewelddadig zijn, veel drinken en in scheiding liggen met zijn vrouw.

Lees ook: Ook tegen huis-tuin-en-keukenterreur valt iets te doen

De vader van Bouhlel zei tegen de Franse zender BFM TV dat zijn zoon worstelde met zijn geestelijke gezondheid. Hij zou verschillende crises doorgemaakt hebben en daarvoor behandeld zijn door artsen.

De tekst gaat verder onder de video.

De autoriteiten hebben zeventig onderzoekers op de zaak gezet. Ook de internationale politieorganisatie Interpol heeft een team van specialisten naar Frankrijk gestuurd. Een deel van hen onderzoekt eventuele banden met terreurnetwerken, een ander deel helpt bij de identificatie van de slachtoffers.