‘Turkse vrouwen zaten huilend voor de televisie’

Nederlanders op vakantie in Turgutreis, nabij Bodrum, zijn bezorgd over de situatie in Turkije. “Hopelijk kunnen we dinsdag terug.”

De zee bij Turgutreis.
De zee bij Turgutreis. Foto Juliette Vasterman / NRC

In de grote eetzaal van het La Blanche Hotel in Turgutreis spreken Nederlandse toeristen elkaar zaterdag aan over de couppoging, vrijdagavond in Turkije. De één vindt het “doodeng”, de ander laat het koud. Turgutreis ligt aan de westkust van Turkije, zo’n 850 kilometer van Ankara. “We zitten ver genoeg van alle ellende vandaan”, concludeert een van de toeristen.

Maar toch. Aan een tafeltje kijkt een Nederlands echtpaar, man en vrouw, bezorgd op hun telefoon. Ze lezen de laatste nieuwsberichten. De vrouw vraagt aan een Turkse medewerker van het hotel om haar mening. “Do you think it’s scary?” De Turkse weet niet waar het over gaat. De Nederlandse uit de buurt van Den Haag, geen van de ondervraagden wil met naam reageren, laat berichten op haar telefoon zien. “People dead?”, vraag ze. “No that’s not true”, is het antwoord.

“Ik was even vergeten dat mensen hier niet openlijk praten over het regime van Erdogan”, zegt de Nederlandse. Zij en haar man zijn bezorgd over de gebeurtenissen. Straks komen ze niet thuis als vluchten zijn geannuleerd. “Of we worden straks allemaal het land uitgestuurd en staan we te dringen op het vliegveld in Bodrum.” Dinsdag gaat het echtpaar met twee kinderen weg. “Hopelijk lukt dat”, zegt de man.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar Ankara en Istanboel. Bent u in #Turkije? Wees extra alert, meer info https://t.co/TIqsYx9hap

In de lobby van het hotel zijn net Nederlandse gasten vertrokken naar de luchthaven. TUI heeft geen reizen gecanceld, zegt een medewerker van de reisorganisatie. Andere Nederlanders die daar staan te wachten zijn niet in paniek. Ze waren tot laat op vannacht en zagen hoe Turkse medewerkers van het resort snel naar pinautomaten in het stadje vertrokken om geld te halen. Daar zouden lange rijen voor de automaten zijn geweest. Een jongen uit Friesland vertelt dat Turkse vrouwen vannacht in de bar huilend naar de televisie keken. “Hun families wonen daar.”

Buiten op het resort van La Blanche is het rustig. Gasten liggen op strandbedjes bij het zwembad. Het personeel gaat gesprekjes over de gebeurtenissen uit de weg. Volgens hen is er niet veel aan de hand. “No, no nothing to worry about”, zegt de badmeester.

De jongen uit Friesland merkt op dat er vanmorgen veel Turkse gasten zijn vertrokken. Of het met staatsgreeppoging te maken heeft of dat het toeval is, is hem onduidelijk.

Een groepje Nederlanders zou vanmorgen naar de markt in Turgutreis gaan. Maar we durfden niet, zegt een Nederlandse mevrouw uit Rotterdam. “Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken stond dat alle toeristen in Turkije beter binnen kunnen blijven, dus dat hebben we gedaan.”