Ondertussen in Güllük

Iets vreemds

„Er zijn vreemde dingen aan de hand”, appte een collega-journalist in Istanbul me

Ik was volkomen verrast en zette de Turkse televisie aan. TRT, de staatstelevisie was nog bezig met het weerbericht, maar CNN Turk deed live verslag van wat toen nog een opstand binnen de strijdkrachten heette.

Ik liep naar mijn balkon in Güllük, een dorpje aan een baai ten noorden van Bodrum, en zag dat het gewone leven ongestoord verder ging. Het strand, waar overdag ligbedden staan en ’s avonds tafeltjes en stoelen, was vol met etende en drinkende mensen. Ook mijn Turkse buren aten niets vermoedend watermeloen. „Misschien is het beter de televisie aan te zetten”, zei ik, „er schijnt van alles aan de hand te zijn in uw land.”

Terwijl ik dit schrijf, om half twee, wordt via de luidsprekers in Güllük gezegd dat de ontwikkelingen in Ankara het werk zijn van dwazen en dat men het er niet mee eens is. Ik heb geen idee of het een boodschap is die van bovenaf wordt gedicteerd, of dat het een spontane actie is van de lokale autoriteiten. Even later klinkt als normaal de nachtelijke oproep tot gebed.

Froukje Santing was correspondent voor NRC in Turkije van 1992-1998