Nederland had nooit de een na duurste zorg

ANP

Nederland heeft niet de een na duurste zorg ter wereld en heeft dat ook nooit gehad. Dat blijkt uit een technische aanpassing in de databank van de Oeso, de club van rijke landen. Nederland prijkt al jaren op nummer twee in de ranglijstjes, op enige afstand van de Verenigde Staten, als het gaat om de uitgaven aan gezondheidszorg afgezet tegen de omvang van de economie. Vooral doordat andere landen nauwkeuriger zijn gaan registeren volgens een nieuwe systematiek, valt Nederland met terugwerkende kracht een flink aantal plaatsen terug. In 2014 stond Nederland op de zevende plek, achter Duitsland, Frankrijk, Zweden, Japan, Zwitserland en de VS. Overigens zijn de onderlinge verschillen tussen Europese landen vrij klein. Eerst zat Nederland net voor Duitsland, Frankrijk en Zweden. Nu zit Nederland er net achter.