Teruglezen: IS eist verantwoordelijkheid voor Nice op

De aanslag is alsnog opgeëist door IS, terwijl de autoriteiten vijf verdachten verhoren. Het dodental staat op 84.

Een herdenkingsplek op de promenade waar de aanval plaatsvond.
Een herdenkingsplek op de promenade waar de aanval plaatsvond. Foto Pascal Rossignol / Reuters
Hier zou dan mijn reguliere verslag van de race moeten komen. En hieronder zou dan idealiter het slowblog te lezen zijn zoals het is verschenen. maar de vraag is of dat zo werkt. Want wat ik dan ook zou willen is dat ik video’s kan embedden en dat nog een beetje fatsoenlijk uitgelijnd wordt. Zoals dit, hoop ik”:
En een tweet? zou dat ook werken, allerlei leuke social media elemneten in je stuk proppen? Laten we eens kijken:
Twitter avatar stefan_f1 Stefan The sound of “Honda needs to get their shit together” - https://t.co/vK30f05dbo #F1 #AusGP #MCL32 #TechF1

We sluiten het liveblog

We sluiten het slowblog over de nasleep van de aanslag in Nice. Belangrijke ontwikkelingen worden uiteraard gebracht. Dit is wat er zaterdag gebeurde:"

 • Terreurbeweging Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op, die aan zeker 84 personen het leven kostte.
 • Bij de aanslag in Nice zijn drie Nederlanders gewond geraakt. Ook de moeder van de twee kinderen van wie gisteren bekend werd dat ze verwondingen hebben opgelopen hoort tot de slachtoffers.
 • De Franse autoriteiten hebben op dit moment vijf mensen vastzitten voor verhoor. Zaterdag werden vier mensen opgepakt uit de directe omgeving van de vermoedelijke dader, Bouhlel. Een dag eerder werd zijn ex-vrouw meegenomen voor verhoor.
 • Zestien lichamen zijn nog altijd niet geïdentificeerd. Vijf kinderen verkeren in kritieke toestand.
 • President Hollande heeft geplande bezoeken aan Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije afgezegd.
 • Concerten afgelast in Nice

  Vanwege de aanslag in Nice zijn veel festivals in de stad afgelast. Onder meer het Jazz Festival, dat zaterdag van start zou gaan, gaat niet door. Op de line-up stonden onder meer Snarky Puppy, Robert Plant en Massive Attack.

  Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Annulé. Dit is het Jazz Festival, maar ook anderszins is veel afgelast in Nice. https://t.co/FG7hTUE4C8

  Ook werd een optreden van Rihanna gecanceld.

  Man die vrouw verloor in Nice ontdekt dat zoontje ook is omgekomen

  NRC-verslaggever Anouk van Kampen is in Nice bij het maison d'aide aux victimes, waar slachtoffers en mensen die hun dierbaren hebben verloren terecht kunnen voor hulp.

  Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Ik was net bij de maison d'aide aux victimes, waar slachtoffers en mensen die hun naasten verloren hulp kunnen krijgen...
  Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen ... Nog altijd zijn er mensen die niet weten waar hun naasten zijn, of ze nog leven. Langzamerhand worden doden nu geïdentificeerd
  Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Een vader die zijn vrouw had verloren, kwam er vanmiddag bij ziekenhuis Pasteur achter dat ook zijn vierjarige zoontje was overleden.

  Le Pen eist vertrek binnenlandminister

  Marine Le Pen heeft de Franse minister Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) zaterdag opnieuw opgeroepen om af te treden. De leider van het rechtspopulistische Front National wijst erop dat Cazeneuve er herhaaldelijk niet in is geslaagd om de Franse burgers te beschermen. In een persconferentie zei ze volgens AFP:

  “In ieder ander land zou een minister na zo’n verschrikkelijke reeks – 250 doden in 18 maanden – ontslag hebben genomen.”

  Het is niet voor het eerst dat Le Pen aanstuurt op het aftreden van de binnenlandminister. Twee maanden geleden eiste de dochter van Jean-Marie Le Pen ook al het vertrek van Cazeneuve, omdat hij “laks en incompetent” zou zijn.

  Derde Nederlander gewond

  Bij de aanslag in Nice zijn drie Nederlanders gewond geraakt. Ook de moeder van de twee kinderen van wie gisteren bekend werd dat ze verwondingen hebben opgelopen hoort tot de slachtoffers, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie zijn nu voor zover bekend alle Nederlanders na de aanval terecht.

  Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ #Nice: 3e Nederlandse slachtoffer met niet levensbedreigende verwondingen - moeder van 2 kinderen waarover we eerder melding deden 1/2

  De Nederlandse kinderen die gewond raakten zijn een meisje van 14 en een jongen van 9.

  Foto: badgasten in Nice

  Foto Pascal Rossignol / Reuters

  Badgasten op het strand van Nice kijken naar een patrouilleschip van de gendarme. Foto Pascal Rossignol / Reuters

  Minister: dader Nice snel geradicaliseerd

  Het heeft er de schijn van dat de aanslagpleger in Nice snel geradicaliseerd is. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve gezegd, meldt persbureau AFP:

  "Het lijkt er op dat hij zeer snel is geradicaliseerd - dat blijkt in ieder geval uit de getuigenissen van de mensen in zijn omgeving."

  Terreurbeweging Islamitische staat liet eerder vandaag weten dat de dader een "soldaat" van de organisatie is. De buren en de vader van Bouhlel zeiden de afgelopen dagen echter dat hij geen streng religieus man was, maar kampte met persoonlijke problemen.

  Promenade des Anglais weer open

  De weg waar de aanslag van 14 juli werd gepleegd, is weer open. De afgelopen uren waren de autoriteiten bezig met onderzoek en opruimwerkzaamheden.

  Zaterdagochtend ging de weg aan de noordzijde al open. Nu kan er ook weer verkeer richting Italië.

  Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De Promenade des Anglais is nu aan beide kanten weer open. Nog geen auto's, wel toeristen. https://t.co/A3cO6Xo7J7

  Hollande ook niet naar Oostenrijk en Slowakije

  De Franse president Hollande heeft niet alleen zijn reis naar Praag afgezegd, maar gaat woensdag ook niet naar Oostenrijk en Slowakije. Dat heeft het Elysée bekendgemaakt, meldt AFP. Tijdens de reis zou Hollande met de landen spreken over de toekomst van de Europese Unie na het Brexit-referendum.

  Herdenken en zwemmen

  NRC-redacteur Anouk van Kampen ziet dat het leven op de Promenade des Anglais zich deels hervat heeft, maar dat er ook nog bij de gebeurtenissen van 14 juli wordt stilgestaan.

  Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Vlaggen halfstok op de promenade. Op het strand erachter gaat het leven door. https://t.co/u40SARAmSO
  Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Man en jonge vrouw vallen flauw voor een bloemenzee. Aan de politie te zien, die meteen hulpdiensten belt, is het niet de 1ste keer vandaag

  Minuut stilte bij de Tour

  De renners van de Tour de France zijn na een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanval in Nice weer vertrokken.

  Twitter avatar LeTour Le Tour de France Le peloton rend hommage aux victimes de Nice / The peloton paying a tribute to the victims #NousSommesUnis https://t.co/cvl4MNnQBG
  Twitter avatar LeTour Le Tour de France Le ralenti du départ ! / Slow-mo start! #TDF2016
  https://t.co/IMS0OXJzUc

  Herdenken op de promenade

  NRC-correspondent Peter Vermaas is in Nice op de plek van de aanslag.

  Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Mensen laten boodschappen achter bij het spontane gedenkteken aan de Promenade des Anglais. https://t.co/8U0EixqQH2

  Ziekenhuis: zestien lichamen niet geïdentificeerd

  Zestien lichamen zijn nog altijd niet geïdentificeerd. Dat laat een woordvoerder van de Fondation Lenval, het kinderziekenhuis in Nice, zaterdag weten aan Le Monde. Vijf kinderen verkeren volgens haar in kritieke toestand. De situatie van een kind is gestabiliseerd, drie kinderen verkeren in levensgevaar.

  Promenade deels weer open

  Een deel van de weg waar de aanslag werd gepleegd is weer geopend. Het noordelijke gedeelte Promenade des Anglais is weer toegankelijk voor verkeer, meldt een journalist van Le Monde. De verwachting is dat het stuk weg langs de kust voor het middaguur weer open gaat, meldt de krant.

  Hollande zegt reis naar Praag af

  De Franse regering heeft vanochtend opnieuw overleg gevoerd over de veiligheidssituatie in het land. De Franse president Hollande heeft zijn reis naar Praag. Woensdag zou hij daar met de Tsjechische leiders spreken over de toekomst van de Europese Unie na het Brexit-referendum, meldt AP.

  Twitter avatar Elysee Élysée A la suite du Conseil de sécurité et de défense, le président @fhollande a réuni les membres du @gouvernementFR https://t.co/LPJE75ioM9

  Vijf mensen vast voor verhoor

  De Franse autoriteiten hebben op dit moment vijf mensen vastzitten voor verhoor. Dat heeft de openbaar aanklager in Parijs gezegd. Zaterdag werden vier mensen opgepakt uit de directe omgeving van de vermoedelijke dader, Bouhlel. Een dag eerder werd zijn ex-vrouw meegenomen voor verhoor. Het echtpaar zou in scheiding liggen.

  IS eist alsnog verantwoordelijkheid op

  Het aan Islamitische Staat gelieerde persbureau Amaq Agency heeft zaterdag de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, meldt Reuters:

  "De persoon die de operatie in Nice, Frankrijk, om mensen te overrijden heeft uitgevoerd,was een van de soldaten van Islamitische Staat. Hij heeft zijn operatie uitgevoerd als antwoord op oproepen om inwoners van landen die lid van de coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat aan te vallen."

  Lees ook: Islamitische Staat eist verantwoordelijkheid Nice op

  Dit is wat we tot nu toe weten:

  • Bij de aanslag in Nice kwamen 84 mensen om het leven, meer dan 200 mensen raakten gewond
  • De aanslag was het werk van de 31-jarige Tunesisch-Franse Mohamed Lahouaiej Bouhlel
  • Islamitische Staat heeft zaterdag de verantwoordelijkheid voor de aanslag alsnog opgeëist. De autoriteiten hadden nog geen band met terreurnetwerken gevonden
  • Zaterdag zijn in Nice vier mensen uit de directe omgeving van Bouhlel meegenomen voor verhoor
  • Lees het liveblog van gisteren terug: Zeker 84 doden bij aanslag in Nice