In het VVV-kantoor van Nice is het leeg

De aanslag in Nice was opnieuw slecht nieuws voor het toerisme. Raakt Frankrijk uit de gratie? Vooral Amerikanen en Japanners mijden het land.

Mensen lopen in Nice langs vlaggen die halfstok hangen.
Mensen lopen in Nice langs vlaggen die halfstok hangen. Foto Valery Hache / AFP

Als de politie zaterdag even na het middaguur de dranghekken bij de Promenade des Anglais weghaalt, lijkt het gewone leven zich te herpakken. Op het kiezelstrand bakken vakantiegangers zich bruin, jetski’s stuiteren over de helblauwe zee en machomannen met louter een zwembroek aan mengen zich tussen rouwende mensen op de plek waar donderdagavond een vrachtwagen op het publiek inreed.

Maar zo druk als normaal is het nog lang niet, zeggen ondernemers die voor hun inkomsten van het toerisme afhankelijk zijn. „Ik heb nog geen ritje gedaan”, beaamt de 25-jarige Let Rickard die klaar staat om in zijn oranje riksja een ‘city tour’ te geven. Hij zet tegen beter weten in de swingende jarentachtigmuziek wat harder in de hoop de sfeer wat op te krikken. „Ik heb geld nodig”, zegt hij. „Maar om eerlijk te zijn zou ik zelf ook geen zin hebben om nu een stadstour te doen.”

Frankrijk is het meest bezochte land in de wereld: in 2015 ontving het 84,5 miljoen buitenlandse toeristen. Dat was goed voor ruim 7 procent van het bruto binnenlands product. Parijs is de belangrijkste bestemming, Nice is met ongeveer 5 miljoen buitenlandse bezoekers de tweede plek waar toeristen massaal naartoe gaan. Aan de Côte d’Azur levert op sommige plekken het toerisme meer dan 15 procent van het totale inkomen op, becijferde het adviesbureau Protourisme.

Lees hier het liveblog van vandaag over de nasleep van de aanslag in Nice terug

Annuleringen

De aanslagen zijn dus opnieuw slecht nieuws. Volgens voorzitter Denis Cipollini van de gezamenlijke hoteliers in Nice zijn er sinds vrijdag „tientallen annuleringen” geweest. Dat heeft deels te maken met afgeblazen concert van Rihanna van vrijdagavond maar niet uitsluitend, zegt hij. Bij het enorme Office du Tourisme in Nice mag geen van de vijf dames achter de balie iets over de situatie zeggen, maar de totale leegte in het VVV-kantoor verraadt dat vandaag niet veel mensen zin hebben in een uitstapje.

De meeste musea van de stad zijn dit weekend dicht en het Jazz Festival, dat tot 26 juli zou duren, is geannuleerd. Twee cruiseschepen met totaal 5.500 passagiers die vrijdag en zaterdag zouden aanmeren in de Baie des Anges, hebben volgens de krant Le Figaro afgezegd. Van toerisme afhankelijke bedrijven, zoals hotelgroep Accor en vliegmaatschappij Air France-KLM, daalden vrijdag in Parijs de beurskoersen.

Na de aanslagen in januari en november 2015 in Parijs nam de bezettingsgraad van hotelkamers in de Franse hoofdstad scherp af. In april, zo blijkt uit recente cijfers, lag Parijs met een hotelbezetting van krap 70 procent nog altijd 11 procentpunt achter op de cijfers van een jaar eerder. Vooral Japanners, Amerikanen en bezoekers uit de Franse provincie bleven weg, concludeerde het gespecialiseerde onderzoeksbureau MKG Group. Omdat de prijzen omlaag gingen, werd per verhuurde kamer minder verdiend. De stad is met het ministerie van Toerisme inmiddels internationaal een campagne begonnen (‘Made in Paris’) om de bezoekers terug te lokken.

Lees ook: ‘Nu het echt is lijkt alles een droom’

Is dat nodig? Raakt Frankrijk anders uit de gratie? „Je staat er wel even bij stil voor je je reis boekt”, erkent de 54-jarige Amerikaan John Muller, die voor een dichte deur staat bij het Musée d’Art Moderne. „Frankrijk heeft het zwaar te verduren nu, maar overal in de wereld zijn aanslagen.” Hij zegt dat hij recente tv-beelden van vernielingen bij een vakbondsdemonstratie „minstens zo angstaanjagend” vond. „Maar Parijse vrienden zeiden dat dat deel is van de Franse cultuur en dat je daar weinig van merkt.”

Dit kan overal gebeuren

Het Duitse koppel Sandro (39) en Una (32) Kleber zou vrijdag met hun twee jonge kinderen vanuit Italië naar Nice rijden, maar dat hebben ze, toen ze het nieuws over de vrachtwagen hoorden, een dagje uitgesteld. Nu lopen ze alsnog hier langs de kust, op een paar honderd meter van een instantdorpje met straalwagens van internationale televisiezenders. „Niemand wordt er beter van als je helemaal niet gaat”, zegt Una Kleber. „Dit had overal kunnen gebeuren, zelfs bij ons in Duitsland.”

Lees ook: Waarom is Frankrijk steeds doelwit?

Dat vindt ook de Schotse Helen Baird, die in Nice onderweg is naar een bruiloft. Haar man, in kilt, wordt door andere toeristen op de foto gezet. „Het is dramatisch wat er gebeurd is en ik weet niet of je zoiets kunt voorkomen”, zegt ze. „Maar ik heb het idee dat de Fransen er alles aan doen. Ik ga in tijden van terreurdreiging liever naar Frankrijk dan naar Egypte. Frankrijk blijft altijd Frankrijk.”