Frankrijk roept hulp in van 12.000 reservisten

De reserveagenten en -gendarmes komen bovenop de 100.000 soldaten die nu al actief zijn in het land.

In een centrum in Saint-Astier worden reservisten voor de gendarmerie opgeleid.
In een centrum in Saint-Astier worden reservisten voor de gendarmerie opgeleid. Foto Georges Gobet / AFP

De Franse minister Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) heeft zaterdagavond een beroep gedaan op 12.000 reservisten van de politie. Zij moeten de bijna 100.000 militairen en agenten helpen bij het beveiligen van het land. Ook riep Cazeneuve “alle vaderlandslievende Fransen” op om zich in te schrijven als reservist, zo meldt AP.

Op dit moment zijn in Frankrijk al zo’n 53.000 politiemensen en 36.000 gendarmes ingeschakeld vanwege de “terreurdreiging”. Sinds het uitroepen van de noodtoestand in november zijn bovendien ook 10.000 soldaten ingezet. Meteen na de aanslagen zei president Hollande al dat hij reservisten wilde inschakelen, maar een aantal noemde hij nog niet.

Twitter avatar Gendarmerie GendarmerieNationale S’engager pour les autres : comment devenir #Réserviste opérationnel en gendarmerie ? https://t.co/WtGVxa5yml

De ingezette reserveagenten zullen zich vooral bezig houden met het bewaken van de grenzen en het beveiligen van “belangrijke culturele en feestelijke evenementen”, zo zei de binnenlandminister zaterdag in een persconferentie. De oproep van Cazeneuve komt kort nadat hij vanuit meerdere hoeken kritiek ontving omdat de beveiliging te kort zou schieten.

Lees ook: Waarom is Frankrijk steeds doelwit?

‘Burgers niet goed beschermd’

Zo riep Marine Le Pen, leider van het rechtspopulistische Front National, Cazeneuve eerder op de dag op om af te treden. Volgens Le Pen zou Cazeneuve er herhaaldelijk niet in is geslaagd om de Franse burgers te beschermen. In een persconferentie zei ze volgens AFP:

“In ieder ander land zou een minister na zo’n verschrikkelijke reeks – 250 doden in 18 maanden – ontslag hebben genomen.”

Voorzitter Christian Estrosi van de Regionale Raad van Nice bekritiseerde de bewindsman eveneens. Hij stelde een verzoek te hebben gedaan voor meer beveiliging tijdens de festiviteiten, maar dat was afgewezen. In zijn brief bestempelde de rechtse politicus de socialistische regering als “onbekwaam”.

Cazeneuve noemde de verwijten via een woordvoerder onterecht. Volgens hem was de beveiliging wel degelijk op peil, meldt AP. Bij de terroristische aanval in Nice, die zaterdag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat, kwamen 84 mensen om het leven.