Een Google Map van New York van een eeuw oud

Dan Vanderkam verzamelde 80.000 foto’s en maakte een interactieve kaart van New York.

Fifth Avenue en 42nd Street, 1912
Fifth Avenue en 42nd Street, 1912 Foto New York Public Library / Old NYV

Hoewel New York City een rijke geschiedenis kent, is dat niet altijd aan het straatbeeld te zien. Natuurlijk zijn er de bekende toeristische hotspots, maar de meeste gebouwen zijn de afgelopen decennia toch wel gerenoveerd of zelfs vervangen. Hoe zag de “city that never sleeps” er vroeger uit?

Dat vroeg ontwikkelaar Dan Vanderkam zich af. In samenwerking met de New York Public Library verzamelde hij 80.000 foto’s van de metropool, daterend uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Met anderhalf jaar onderzoekswerk werden alle locaties van de gefotografeerde gebouwen achterhaald, waarmee een interactieve kaart kon worden gemaakt.

Twitter avatar DrDonnaYates Donna Yates This guy used 80k old photos to create a Google Street map of 19thC NYC https://t.co/eANoc2dS8Y via @GavinDoig https://t.co/RnrkPEq2pi

Op Old NYC kun je op de plattegrond iedere straathoek van New York aanklikken, waarna een foto verschijnt van hoe die plek er decennia of zelfs ruim een eeuw geleden uitzag. Vanderkam hoopt dat mensen door de kaart meer leren over de plekken waar ze iedere dag langs komen.

Het was niet de eerste keer dat Vanderkam een interactieve kaart maakte waarbij de geschiedenis van een stad tot leven wordt gewekt. Jaren geleden woonde de ontwikkelaar nog in San Francisco, waar hij in het fotoarchief van de openbare bibliotheek dook.

Tegen de tijd dat hij met de interactieve kaart van deze stad klaar was, had hij San Francisco al verruild voor New York. Toen een vriend hem op de fotocollectie van de openbare bieb daar wees, besloot Vanderkam zijn eerdere project nog eens dunnetjes over te doen. Na er met enkele onderbrekingen achttien maanden aan gewerkt te hebben, kon de website onlangs eindelijk online.

Bekijk de kaart op de website van Old NYC