Cavendish spurt naar vierde ritzege in de Tour

De Brit was in de sprint ruimschoots sneller dan Alexander Kristoff en Peter Sagan.

Foto Jeff Pachoud / AFP

Mark Cavendish heeft zaterdag voor de vierde keer in deze Tour een etappe gewonnen. De Brit rekende in de sprint af met Alexander Kristoff en Peter Sagan, de drager van de groene sprinttrui. De Nederlandse sprinter Dylan Groenewegen van Lotto-Jumbo wist zich in Villars-les-Dombes niet in de top tien te rijden. Hij werd elfde.

Helemaal vlekkeloos verliep de sprint van Cavendish overigens niet. De Duitser Marcel Kittel, die de spurt aanging, vond dat de Brit te veel slingerde en hem afsneed. De jury vond echter niet dat Cavendish te veel van zijn lijn afweek en hield de uitslag in stand.

De 31-jarige Cavendish was eerder al de snelste in de eerste, derde en zesde etappe. Door de winst in de 208 kilometer lange rit in Zuid-Frankrijk komt zijn totale aantal ritzeges in de Tour nu op dertig. Alleen de Belg Eddy Merckx won er meer. Hij verzamelde tussen 1969 en 1977 liefst 34 etappezeges.

Groenewegen mist power

Zoals veel overgangsetappes was de rit tussen Montélimar en Villars-les-Dombes het toneel van een lange vlucht. Na ongeveer een uur koersen reden Jérémy Roy, Martin Elmiger, Alex Howes en Cesare Benedetti weg uit het peloton. Het viertal kreeg echter geen moment écht de ruimte en werd op drie kilometer van de aankomst weer ingerekend door de sprinttreintjes.

Nederlands kampioen Dylan Groenewegen (23) kwam er in Villars niet aan te pas. De Amsterdammer werd door zijn ploeg nog wel naar voren gereden, maar zat bij het aangaan van de sprint te ver van achteren. Het gevolg van bijna twee weken volop koersen, zo verklaarde hij na afloop tegenover ANP:

“De power die ik normaal heb, ontbreekt nu. Na het NK is het heel druk geweest met alles daar omheen en de Tour heeft veel impact op me. Alles bij elkaar begin ik nu een beetje vermoeid te raken.”

Klassement verandert niet

Veel kansen voor sprinters zijn er deze ronde overigens niet meer. Alleen de laatste rit naar Parijs van volgende week zondag is nog een écht vlakke etappe voor sprinters, en ook maandag is een massaspurt nog mogelijk. Verder staan er eigenlijk alleen nog maar bergachtige ritten op het programma.

In het algemeen klassement veranderde in de veertiende etappe weinig. Chris Froome blijft drager van de gele trui, terwijl Bauke Mollema met een achterstand van 1.47 minuten tweede staat. Op zondag wacht een bergetappe van 160 kilometer naar Culoz. Het peloton moet dan over zes beklimmingen, waarvan een van de buitencategorie.