Witte Huis geeft geheime pagina’s 9/11-onderzoek vrij

Nabestaanden van slachtoffers hadden om de publicatie gevraagd omdat er bewijs zou instaan voor Saoedische betrokkenheid bij de aanslagen.

Archiefbeeld van de aangevallen Twin Towers op 11 september 2001.
Archiefbeeld van de aangevallen Twin Towers op 11 september 2001. Foto Marty Lederhandler/AP

Het Witte Huis heeft vrijdag de 28 geheime pagina’s geopenbaard uit het rapport over de aanslagen van 11 september 2001. Het gaat om bladzijdes met daarop informatie die Saoedi-Arabië mogelijk linkt aan betrokkenheid bij onder meer de aanval op het World Trade Center is onderzocht. De vrijgegeven pagina’s geven echter geen eensluidend antwoord op die vraag.

De bladzijdes zijn afkomstig uit het vuistdikke onderzoek dat het Amerikaanse Congres in 2004 publiceerde naar de gebeurtenissen op 11 september 2001, waarbij bijna drieduizend mensen om het leven kwamen. Nabestaanden van slachtoffers hebben jarenlang opgeroepen tot openbaarmaking van de pagina’s, omdat ze vermoeden dat niet alle links richting Saoedi-Arabië zijn onderzocht.

Uit de vrijdag gepubliceerde informatie blijkt dat sommige van de kapers die op elf september actief waren vanuit de VS contact hadden met individuen die connecties hebben met de Saoedische regering. Volgens inlichtingen- en veiligheidsdiensten FBI en CIA is het document niet meer dan een overzicht van die mogelijke verbanden. Daaronder zijn contacten tussen Saeoedi’s in Californië en het bericht dat een functionaris van het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken in hetzelfde hotel verbleef als een van de kapers.

Verbanden onderzocht

Volgens de autoriteiten zijn deze verbanden vervolgens onderzocht, maar heeft dat niet geleid tot bewijs dat Saoedi-Arabië is betrokken bij de aanslagen. Dat land heeft zelf altijd gevraagd om openbaarmaking van de pagina’s zodat de aantijgingen kunnen worden weerlegd. “We hopen dat het vrijgeven van deze bladzijdes voor eens en altijd enige verdachtmaking onderuithaalt”, zei de Saoedische ambassadeur in de VS Abdullak Al-Saud vrijdag.

Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat het Arabische land vrijuit gaat. Mede-voorzitter van de commissie van het Congres die de aanslagen onderzocht Bob Graham stelt volgens persbureau AP dat de pagina’s als een “sterke vinger wijzen richting Saoedi-Arabië als mogelijke financier van de aanvallen”.

De Senaat nam in mei een wet aan die het gemakkelijke maakt voor nabestaanden van slachtoffers van elf september om de Saoedische overheid aan te klagen voor de rol bij de aanslagen. Het voorstel ligt nu bij het Huis van Afgevaardigden. Het Witte Huis heeft in het verleden gedreigd zulke wetgeving te vetoën uit angst de diplomatieke relaties met Saoedi-Arabië te schaden.

Lees hieronder de 28 ‘geheime’ pagina’s:

De 28 geclassificeerde pagina's