Wat donderdagavond in Nice gebeurde

Reconstructie

Na een vuurwerkshow rijdt een truck in op mensen op de boulevard.

Een van de eerste beelden na de aanslag in Nice.
Een van de eerste beelden na de aanslag in Nice. Foto AP

Het vuurwerk, waarnaar duizenden mensen staan te kijken op de Promenade des Anglais in Nice, is afgelopen. Als de laatste knal heeft weerklonken, maken de mensen zich op om naar huis te gaan. Het is iets over half elf.

Damien Allemand, journalist voor Nice Matin: „De sfeer was goed, het vuurwerk mooi, kinderen gooiden steentjes in het water en het was druk.”

Ineens klinken er harde geluiden en kreten.

Allemand: „Mijn eerste gedachte: iemand heeft zijn eigen vuurwerk afgestoken. Maar nee. Een fractie van een seconde later kwam er een enorme vrachtwagen aan met waanzinnige snelheid. [De chauffeur] draaide aan zijn stuur om een maximum aantal mensen neer te maaien. Ik zag op zijn route lichamen als bowlingkegels door de lucht vliegen. Ik hoorde geluiden en schreeuwen die ik nooit zal vergeten.”

Wassim Bouhlel, inwoner van Nice: „Het was een bloedbad op de weg. Overal lichamen.”

kaartje

Hij rijdt opzettelijk de menigte in

Een vrouw tegen FranceInfo, niet geïdentificeerd: „De vrachtwagen kwam zigzaggend de straat door. We renden een hotel in en verstopten ons met een heleboel andere mensen in de toiletten.”

Peter Spiering, Nederlandse vakantieganger in Zuid-Frankrijk:

„Een witte vrachtwagen zonder opschriften reed in volle vaart, minstens zestig kilometer per uur, over het voetgangersgebied. We hoorden doffe klappen van mensen die werden aangereden. Over een lengte van anderhalve kilometer hebben we minstens dertig dode mensen zien liggen. Er brak paniek uit, mensen vluchtten zijstraten en portieken in.”

Franck Sidoli, omstander: „Ik zag mensen neervallen. Toen stopte de vrachtwagen. We waren maar vijf meters daarvandaan. Er was een vrouw die haar zoon had verloren. Die lag bloedend op de grond.”

Mikaël, ober in een strandtent:

„Hij heeft bewust op de menigte gemikt. Hij reed het trottoir van de Promenade op, voor ons etablissement, en begon bewust mensen te verpletteren. Er was een onbeschrijfelijke paniek. Er waren veel kinderen, op deze 14e juli. Ik zag mensen op de grond, zeker dood. We gebruikten handdoeken als tourniquets voor de gewonden.”

Hij schoot op de menigte in

Volgens een voorlopige reconstructie op basis van wat getuigen hebben verteld, heeft de dader terwijl hij reed ook met een pistool op mensen geschoten.

Christian Estrosi, regiopresident: „De moordenaar schoot op de menigte, volgens de politie die hem heeft gedood.”

Samya, serveerster op een strandterras: „Ik hoorde schoten, ik zag mensen rennen. We konden ons verbergen tot we te horen kregen dat we weer te voorschijn konden komen.”

Politie-agenten schoten terug.

Regionaal afgevaardigde Eric Ciotti: „Iemand sprong op de vrachtwagen om te proberen die tot stoppen te brengen. Op dat moment was de politie in staat deze terrorist te neutraliseren. Ik zal nooit de blik vergeten van deze agente die de moordenaar onderschepte.”

Als de dader is gedood, is er tijd om voor de gewonden te zorgen. Naast de doden zijn er achttien zwaar gewonden. De licht-gewonden worden naar het restaurant Beau Rivage gebracht.

President Hollande, in Avignon, keert om half één ’s nachts terug naar Parijs. Rond half twee begint daar het crisisoverleg. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gaat juist op weg naar Nice. Hij zegt:

„We zijn in oorlog met terroristen die ons tegen elke prijs en op een erg gewelddadige manier willen treffen.”

Foto’s die in de loop van de nacht worden genomen, getuigen van het bloedbad en de paniek. Overal lichamen met donkerblauwe zeilen eroverheen. Een kapotgereden kinderwagen. Een groot stuk stokbrood. Intussen zijn veel mensen op zoek naar familie en bekenden, via de hashtag #RechercheNice.

Oproep om bloed te geven

Tegen zes uur wordt bekend dat de chauffeur van de vrachtwagen bij de politie bekend was wegens geweldpleging en wapengebruik.

Nice ontwaakt geschokt en versuft. Ziekenhuizen doen om zeven uur een oproep om bloed te komen geven. Regiopresident Estrosi zegt dat onder de 84 doden „een tiental” kinderen is. De Promenade des Anglais, een belangrijke doorgaande weg, blijft tot nader order gesloten; het autoverkeer mag gratis de autoroute om de stad heen gebruiken, de A8.

Rond tienen wordt bekend dat de politie een huiszoeking doet in de woning van de dader. De regering kondigt drie dagen nationale rouw af, vanaf zaterdag. De Tour de France gaat door.

„De dreiging van terreur zal nog lang op Frankrijk blijven drukken”, zegt premier Valls.

„Wij zullen daar niet voor wijken. Ons tijdvak is veranderd, Frankrijk zal moeten leven met terrorisme. We moeten een blok [daartegen] vormen, dat is de boodschap van de president van de republiek: solidair zijn, collectief laten zien dat je koelbloedig bent.”

Voor deze voorlopige reconstructie is gebruik gemaakt van getuigenverklaringen tegen onder meer FranceInfo, BFM-tv, Le Monde, NiceMatin, Associated Press, de Volkskrant en NOS.