Vandaag in de Tour: de laatste test voor Dumoulin

Dat hij zondag een epische bergrit won was “supervet”. Maar meteen daarna was de blik alweer gericht op Rio.

Hij kwam naar Frankrijk om zich voor te bereiden op de olympische tijdrit in Rio. Een beetje aan de vorm werken, na zijn voortijdige afstappen in de Ronde van Italië in mei. En dat hij en passant nog won in een epische bergetappe naar Andorra, dat was natuurlijk “supervet”. Maar meteen daarna was de blik van Tom Dumoulin alweer gericht op de Spelen.

De belangrijkste en laatste test op weg naar Rio vindt vrijdag plaats, in de enige ‘vlakke’ tijdrit van deze Tour. Aanvankelijk was het nog de vraag of de rit tussen Bourg-Saint-Andéol en La Caverne du Pont-d’Arc zou doorgaan, in verband met de aanslag van donderdagavond in Nice. Halverwege de ochtend besloot de organisatie toch van start te gaan. Dumoulin rijdt om 14.47 uur.

Met zijn 37,5 kilometer is de dertiende etappe een stuk korter dan de olympische rit tegen de klok. In Rio stopt de teller namelijk pas na 54 kilometer. Toch lijken beide tijdritten wel wat op elkaar, omdat in beide gevallen moet worden geklommen. In Rio gaat het om vier kleine klimmetjes van 70 tot 100 meter. Op weg naar de Ardèche zijn dat er slechts twee, maar die zijn wel beduidend hoger: 409 en 270 meter.

Een speciaal pak

Dumoulin rijdt in de dertiende etappe in een speciaal pak, dat hem een klein voordeel moet opleveren. De ‘skin suit’ is gemaakt in samenwerking met TU Delft en is uitgebreid in de windtunnel getest. Op de website van zijn team zegt Dumoulin daarover:

“In het wielrennen draait het soms om fracties van seconden, zeker bij het tijdrijden. Dus als een sneller pak me ook maar een klein voordeel oplevert, dan kan dat het verschil maken.”

Tony Martin, meervoudig wereldkampioen tijdrijden, liet donderdag alvast weten dat hij Dumoulin beschouwt als zijn belangrijkste concurrent voor de ritwinst. “Tom is sterk”, zei de Duitser tegenover persbureau ANP. Zich inhouden met oog op Rio zal Martin overigens niet. “Ik rijd niet mee om tweede of derde te worden.”

Dumoulin vorig jaar tijdens de tijdrit in de Vuelta, die hij met ruime voorsprong won:

Klaar voor Rio?

Ook onze wielerverslaggever Maarten Scholten tipt Tom Dumoulin voor de dagzege. Hij schrijft:

“Dat hij in topvorm is, weet na Arcalis iedereen. In de Giro mislukte zijn eerste generale repetitie voor de olympische tijdrit in Rio. Nu volgt een nieuw meetmoment voor Tom Dumoulin. Over 37,5 kilometer, met klimmen aan begin en einde. Klaar voor Rio?”