Vandaag in de Tour: de aanvallers kunnen hun slag slaan

Boasson Hagen werd in de tiende etappe nog verslagen door onder meert Matthews en Sagan, maar zou weleens de zege kunnen behalen in de Tour-rit van vandaag.
Boasson Hagen werd in de tiende etappe nog verslagen door onder meert Matthews en Sagan, maar zou weleens de zege kunnen behalen in de Tour-rit van vandaag. Foto Christophe Ena/AP

Na de Mont Ventoux op donderdag en de tijdrit op vrijdag mogen de klassementsmannen het zaterdag in de Tour de France weer wat rustiger aan doen. De veertiende etappe tussen Montélimar en Villars Les Dombes (208,5 kilometer) voert over een relatief vlak parcours. Op het eerste oog lijkt de rit van vandaag iets voor de baroudeurs, de aanvallers die het meezitten in lange vluchten tot eerste levensbehoefte hebben verheven. Of is het laatste woord toch aan de renners met rappe benen?

Drie korte klimmetjes

De karavaan trekt vandaag door het zuid-oosten van Frankrijk en kruipt zo langzaam richting Zwitserland, waar de etappe van maandag een hoogmis voor de later dit jaar afzwaaiende Fabian Cancellara moet worden. Voor het zover is krijgen de renners zondag nog onder meer de Colombier voor de kiezen. Zaterdag lijkt dus een goed moment voor de klassementsmannen om even op adem te komen. Zo’n etappe leent zich dan ook bij uitstek voor de aanvallers die hun kans eens willen wagen.

Onderweg moeten de coureurs over drie klimmen van de vierde categorie waarbij de top van de laatste op honderd kilometer van de finish ligt. Met andere woorden: iedereen die zich zaterdag goed voelt, zou in principe kunnen winnen. Of aanvallers met succes hun vluchtpoging tot het einde kunnen doorzetten, hangt ook af van de zin die sprintersploegen hebben om vandaag op ontsnapte renners te gaan jagen.

Spurters als André Greipel, Alexander Kristoff en de nationale sprinthoop Dylan Groenewegen staan na bijna twee weken nog altijd met lege handen. Zij willen de weinige sprintkansen die de Tour nog biedt - de laatste week is vooral het domein van de klimmers - wellicht aangrijpen om alsnog die felbegeerde zege nog te pakken.

Coup van Pereiro

Startplek Montélimar kent een bijzondere plaats in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. Op 20 juli 2006 was die stad het decor van de geslaagde coup van Oscar Pereiro Sio. De Spanjaard sloop in de vlakke etappe mee met een vluchtgroep die uiteindelijk een voorgift kreeg van het peloton van maar liefst dertig minuten.

Pereiro stond voor de rit 28 minuten achter op de nummer één in het klassement en waande zich compleet kansloos voor de gele trui. Doordat het peloton echter extreem rustig aan deed, mocht hij het tricot na afloop aantrekken. De klassementsrenners verkeken zich vervolgens enorm op de hardnekkigheid van de renner. Alleen de Amerikaan Floyd Landis wist nog voor Pereiro te kruipen op de ranglijst, maar die bleek dat niet op kruidenthee en Fruitella te hebben gedaan.

Vogelpark

Nog nooit finishte de Tour in de aankomstplaats van zaterdag, Villars Les Dombes. Het dorp met amper vierduizend inwoners is bij toeristen desalniettemin wel gekend, vooral vanwege vogelpark Parc Des Oiseaux. De streep ligt daar vandaag vlakbij en dit zal ongetwijfeld tot kleurrijke beelden leiden van flamingo’s, toekan’s en andere exotische dieren.

Wie er daar in het vogelpark met de eer mag gaan strijken? Volgens NRC-redacteur Maarten Scholten maakt de Noor Edwald Boasson Hagen een goede kans:

“Langzamerhand benadert hij zijn grote vorm van de ‘Noorse’ Tour van 2011, toen hijzelf en Thor Hushovd beiden twee ritten wonnen. Destijds gold Edwald Boasson Hagen als de grote belofte van het profpeloton. Klassiekers, etappes en wie weet op termijn ook rondes: hij kon alles. Maar net als bij zijn schaatsende landgenoot Havard Bokko – zelfde bescheidenheid - kwam zijn talent nooit helemaal tot wasdom. Tot hij deze Tour weer ouderwets uitblinkt in de succesploeg Dimension Data rond Mark Cavendish. De gave stilist was al derde van een sterke kopgroep in Revel. Waarom zou Boasson Hagen deze golvende overgangsrit over 208 kilometer niet winnen?”