Running mate Mike Pence is alles wat Donald Trump niet is

Verkiezingen VS Gouverneur Mike Pence is streng gelovig, principieel, bedachtzaam en rustig. En hij heeft bestuurlijke ervaring.

Foto AP

Donald Trump had de keuze tussen „twee piraten” en „een betrekkelijk normale jongen” als running mate, zei Newt Gingrich donderdag op een Facebook-chat. Het werd de laatste: gouverneur Mike Pence van Indiana. Trump passeerde de ‘piraten’ Chris Christie en Gingrich zelf: politici die impulsief zijn als Trump. De bestuurder Mike Pence moet Trumps campagne gewicht geven.

Mike Pence (57) is door Trump gekozen na een chaotische sollicitatieprocedure. Trump liet zijn favorieten regelmatig opdraven voor audities: hij trad gezamenlijk met hen op, en vroeg vervolgens zijn naaste adviseur Paul Manafort en zijn kinderen om advies. Gingrich lag goed bij zijn kinderen. Pence gold als de slimste keuze: hij is conservatief op sociale thema’s, zoals abortus of het homohuwelijk. Trump zou vrijdag een grote aankondiging doen, maar zegde dat af na de aanslag in Nice. Hij maakte zijn keuze via Twitter bekend.

Door Pence te kiezen, hoopt Trump de morrende conservatieve vleugel gerust te stellen. Mike Pence hoort bij een heel ander kamp dan Trump. Sterker: bij de voorverkiezingen steunde hij Ted Cruz. Trumps idee om moslims de toegang te weigeren tot de VS noemde Pence ‘ongrondwettig’.

Gewogen gemiddelde van peilingen in de VS:

Conservatieve radioshow

Pence groeide op in een groot katholiek gezin dat Democratisch stemde. Na zijn studie werd hij advocaat, en leidde hij een denktank die zich richtte op het vrije-marktdenken. In de jaren 90 begon hij een conservatief radioprogramma, The Mike Pence Show. Talk radio werd in die jaren groot en invloedrijk in conservatieve kringen, en Pence kreeg er landelijke bekendheid mee. Pence was inmiddels een ‘wedergeboren christen’ geworden.

Toen Mike Pence in 2001 in het Congres belandde, gold hij als een politicus aan de uiterste rechterflank van de partij. Niet alleen gelooft hij sterk in de vrije markt, hij was ook op sociale thema’s radicaler dan de rest van de partij. Hij is sterk tegen Planned Parenthood, de organisatie die seksuele gezondheidszorg aanbiedt, waaronder ook abortus.

Lange tijd zagen Republikeinen Pence als te radicaal. Toen hij eens probeerde voorzitter van het Huis van Afgevaardigden te worden, mislukte dat dan ook. Maar de partij veranderde in de Obama-jaren. De ideeën van Pence werden met de opkomst van de Tea Party normaler. De Republikeinen schoven op in zijn richting.

Tegen homohuwelijk

In 2013 werd Pence gouverneur van Indiana. Daar voerde hij enkele wetten in die landelijk opvielen. Toen het Hooggerechtshof vorig jaar het homohuwelijk landelijk legaliseerde, kwam Pence met de zogeheten Religious Freedom Restoration Act. Volgens die wet mag de overheid zich nooit bemoeien met iemands religie. In de praktijk betekende dat dat mensen met gewetensbezwaren – ambtenaren bijvoorbeeld, of bakkers van bruidstaarten – niet aan een homohuwelijk hoefden mee te werken.

Pence werd het mikpunt van kritiek, en spot. President Obama zei met een kwinkslag over Pence: „Als ik met Joe Biden in Indiana pizza bestel, worden zelfs wij al niet meer bediend.” Na een storm van kritiek paste Pence de wet enigszins aan.

Mike Pence noemt zichzelf „een man van principes”. „Ik ben christen, conservatief, Republikein, in die volgorde”, zei hij eens. Zijn prioriteiten zijn heel anders dan die van Trump. De presidentskandidaat heeft weinig interesse in religieus conservatisme. Ook de karakters van beide mannen verschillen totaal. Pence staat bekend als bedachtzaam en rustig.