Tom Dumoulin pakt tweede etappezege met winst in tijdrit

Bauke Mollema reed daarnaast een knappe race en steeg naar plaats twee in het klassement.

Tom Dumoulin vrijdag tijdens zijn tijdrit.
Tom Dumoulin vrijdag tijdens zijn tijdrit. Foto Peter Dejong/AP

Tom Dumoulin heeft vrijdag zijn tweede ritzege gepakt in de Ronde van Frankrijk. De renner van Giant-Alpecin was de snelste in de tijdrit tussen Bourg-Saint-Andéol en La Caverne du Pont. Hij legde het parcours van 37,5 kilometer maar liefst een minuut sneller af dan de Chris Froome. Bauke Mollema steeg door een knappe tijdrit naar plaats twee in het klassement.

De Nederlander won afgelopen zondag al verrassend de zware rit met aankomst bergop in Andorra. Toen reed hij aan de voet van de slotklim naar skioord Arcalis weg en kwam vervolgens solo aan.

Dat gebeurde nu weer, zij het dat dat voor elke renner gold. Maar geen van de overgebleven coureurs deed dat zo snel als Dumoulin. De Limburger lag bij het eerste tussenpunt na zeven kilometer al meteen tien seconden voor op de nummer twee en bouwde die voorsprong geleidelijk uit. Met een tijd van 50 minuten en 15 seconden finishte hij ruim voor andere erkende hardrijders als Jérôme Coppel (51.50), Rohan Dennis (51.56), Tony Martin (52.50) en Fabian Cancellara (53.30). Hij is daarmee de eerste Nederlander sinds Erik Breukink in 1990 die in de Ronde van Frankrijk een rit tegen de klok wint.

Toen Dumoulin over de finish was gekomen, moesten alle klassementsmannen nog beginnen aan hun tijdrit. Zij kwamen echter ook niet in de buurt van de tijd van de Vlinder van Maastricht. Slechts Chris Froome, de drager van de gele trui, wist nog enigszins dichtbij te komen. Hij finishte uiteindelijk één minuut en drie seconden achter de Limburger.

Mollema naar tweede plaats in klassement

Naast ritwinst voor Dumoulin was er nog meer goed nieuws voor de Nederlandse wielerfans. Bauke Mollema steeg door een goede tijdrit naar plaats twee in het klassement. De renner van Trek-Segafredo gaf ruim twee minuten toe op de etappewinnaar (52.09), maar legde de race tegen de klok fors sneller af dan naast concurrenten Adam Yates (53.16) en Nairo Quintana (53.23). De Nederlander eindigde als zesde in de tijdrit.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen De uitslag van de tijdrit. #TDF2016 https://t.co/JkW22M5pvc

In het algemeen klassement heeft nieuwe nummer twee een voorsprong van ruim een minuut op Yates en Quintana:

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen Het algemeen klassement na de dertiende etappe. Inderdaad, Bauke Mollema staat tweede. #TDF2016 https://t.co/qs7ZAMPRud

“Dubbel gevoel”

Na afloop verklaarde Dumoulin tegenover de Franse televisie door de gebeurtenissen in Nice een dubbel gevoel te hebben overgehouden aan de tijdrit:

“Allereerst wil ik zeggen dat er echt iets heel slechts is gebeurd gisteravond. Ik werd er erg triest van toen het vanochtend hoorde bij het opstaan. Het is afschuwelijk maar ik juich het besluit toe om gewoon te blijven racen. We mogen terroristen niet laten bepalen hoe we zouden moeten leven. Twee uur voor de tijdrit begon ik met focussen op mijn race alsof er niets anders was dat ik kon doen. Ik ben blij mijn tijd, volgens mij heb ik het goed gedaan.”

De podiumceremonie is vrijdag bewust sober gehouden in verband met de aanslag donderdagavond in Nice, waarbij 84 mensen om het leven kwamen. De dragers van de verschillende truien verschenen tegelijkertijd, samen met Dumoulin, op het podium. Ze droegen daarbij een rouwband. Er werd bovendien geen muziek gedraaid en de coureurs hielden samen met de Tour-directie een minuut stilte:

Twitter avatar SigmaSport Sigma Sport A poignant moment on the Tour podium,as the riders take time to remember those affected in Nice #TDF2016 #NiceAttack https://t.co/KmJpDRhTj2

Opwarming voor Rio

Dumoulin rijdt de Tour dit jaar vooral als opwarming voor zijn grote doel in 2016: de Olympische tijdrit op de weg, over enkele weken in Rio. Het algemeen klassement is voor de Limburger daarom van minder belang.

Lees ook: Dumoulin niet goed? Dat dacht je maar