Opeens ging hij zonder fiets de berg op

Tour de France

Het was een absurde Touretappe: de val van Chris Froome, het rennen, de onzekerheid over tijden. „Er was helemaal geen plek daar.”

Geletruidrager Chris Froome rent wanhopig de Mont Ventoux op na zijn valpartij. De Tourleiding was coulant voor hem.Foto Stephane Mantey/Reuters
Geletruidrager Chris Froome rent wanhopig de Mont Ventoux op na zijn valpartij. De Tourleiding was coulant voor hem.Foto Stephane Mantey/Reuters

Voor Le Chalet Reynard staat een massa mensen in vertwijfeling. Het trio Richie Porte, Chris Froome en Bauke Mollema reed een fractie geleden nog zij aan zij als beste klassementsrenners van deze Tour op de finish af, maar het volgende moment roept de speaker dingen die ook voor wartaal zouden kunnen doorgaan.

„Ze liggen op de grond, een motor reed ze aan, en kijk, de gele trui gaat nu rennend de Mont Ventoux op. Quelle image.”

De Tour op zijn kop waar dat al zo vaak gebeurde – op de flanken van de Kale Berg – maar nog nooit op deze manier. Mollema is al aan het uitfietsen met een rode handdoek in zijn nek als Chris Froome hoofdschuddend over de finishlijn komt, nota bene na Nairo Quintana, die hij een paar kilometer daarvoor met een tweetal felle demarrages op de knieën had gekregen.

Mollema zoekt naar woorden om te beschrijven wat er in hemelsnaam allemaal gebeurd is daarnet, in de slotkilometer van de twaalfde etappe. Het ging zo snel, hij weet het niet eens precies. Zijn fietscomputer geeft een dalende hartslag aan, van 125 naar 120, terwijl hij de ketting over alle versnellingen laat gaan om het zuur uit zijn benen te trappen. „Het was bizar. We reden daar met drie man en voor ik het wist lagen we onderuit, ik ging over de kop. Volgens mij door een motor of zo, die stilstond, of het publiek dat heel nauw was. Er was helemaal geen plek daar.”

Er staan geen dranghekken

Duizenden wielerfans zijn op de nationale feestdag naar de beklimming van de Mont Ventoux gekomen en hopen zich op bij het steilste stuk van de Ventoux. Door het verplaatsen van de finishlijn – vanwege de extreme windstoten – is het nu te druk op dat gedeelte en dranghekken staan er niet, het overgrote deel daarvan ligt langs het stuk dat de renners dit jaar niet op hoeven. De wind had het onmogelijk gemaakt ze te verplaatsen.

„Op 500 meter dacht ik al: als dit maar goed gaat, met al die motoren daarvoor”, analyseert Mollema. „Ik viel volgens mij boven op Froome waardoor ik redelijk snel mijn fiets weer kon pakken, maar die andere mannen hadden wat meer problemen. Ik denk dat Froome gewoon pech heeft.”

Waar is Froome eigenlijk? Bij de bus van Team Sky een paar honderd meter verderop niet, daar komt wel Wout Poels naar buiten om zijn verhaal te doen, met een bedrukt gezicht. „Weer die motoren hé”, zegt hij. „Het gaat de laatste tijd al zo vaak mis, met die aanrijdingen en nu dit. Ik hoop dat ze alle tijden gelijktrekken.”

Een uur nadat de Belg Thomas De Gendt de grootste zege uit zijn carrière heeft geboekt, zijn alle truien uitgedeeld, maar niet die van de nummer één in het algemeen klassement. Feitelijk heeft Froome een minuut verloren en is Adam Yates de nieuwe leider. Dat wordt aanvankelijk ook bekendgemaakt, maar snel weer ingetrokken.

Toeschouwers blokkeren de weg

Beelden van de valpartij duiken online op. Te zien is hoe een motor van tv-zender France 2 abrupt moet stoppen omdat toeschouwers de weg blokkeren. Porte knalt achterop en valt, Froome en Mollema duikelen over hem heen. Mollema raapt zijn fiets van de grond en vliegt naar de finish, zonder na te denken.

Froome is het grootste slachtoffer want hij kan niet verder op zijn fiets. In een reflex zet hij het op een lopen – quelle image. De noodfiets die hij krijgt aangereikt van een neutrale wagen heeft de verkeerde pedalen en is veel te klein. Lange minuten later kan hij zijn weg vervolgen, maar zijn klassement lijkt naar de knoppen.

Als de Kale Berg leegloopt en de wind er de voorspelde stormkracht bereikt, komt de organisatie van de Tour de France met een officieel communiqué. Froome en Porte krijgen dezelfde tijd als Mollema – zij hadden alle drie evenveel hinder ondervonden van de valpartij. De finishtijd van Quintana, Alejandro Valverde en Tejay van Garderen wordt gelijkgetrokken met die van Adam Yates omdat ook zij gezamenlijk werden opgehouden.

Quintana komt daarmee goed weg, omdat hij in de laatste kilometer nog werd gelost door Yates, Valverde en Van Garderen. Doordat hem de zeven seconden tijdverlies alsnog wordt kwijtgescholden, glipt hij in het klassement net voorbij Bauke Mollema. Die zakt van plaats twee (voor de tijdcorrectie van Froome) naar plaats drie en ten slotte achter Quintana naar vier. „Iedereen krijgt bonustijd”. reageert de Nederlander teleurgesteld via Twitter. „Ik vraag me af wat er gebeurd zou zijn als alleen ik onderuit was gegaan.”