Op deze man is The Big Lebowski geïnspireerd

Ontmoet de echte ‘dude’, een Amerikaanse filmproducent en activist.

YouTube

Regiebroers Joel en Ethan Coen kwamen hem in 1981 voor het eerst tegen bij een vergadering over de film Blood Simple. De marketingspecialist, filmproducent en activist Jeff Dowd was destijds al een onaangepast figuur. Hij maakte dusdanig grote indruk op de mannen, dat het idee voor The Big Lebowski werd geboren.

De film, met hoofdrollen voor Jeff Bridges en John Goodman, verscheen in 1998 en werd een groot succes. De Amerikaanse site Uproxx zocht inspiratiebron Dowd op in zijn woonplaats Los Angeles. De man wordt regelmatig herkend als de originele ‘dude’ (een bijnaam uit de film) en aangesproken op straat.

De gelijkenissen zijn treffend. Deze ‘dude’ houdt ook van bowlen, verdwijnt geregeld achter zijn warrige haar en was ook onderdeel van de actiegroep de Seattle Seven, die in protest kwam tegen de Vietnamoorlog. In zijn jeugd werd de achternaam van Dowd al op de basisschool vaak grappend uitgesproken als ‘dude’.

Bekijk een trailer van The Big Lebowski:

Verschillen met de hoofdpersoon van The Big Lebowski zijn er ook. Zo heeft deze ‘dude’ wel werk, hij deed marketing en productie voor verschillende films.

Dowd heeft korte tijd in de gevangenis doorgebracht na een protestactie van de Seattle Seven. Verder deed hij mee aan de Occupybeweging. Zelf zegt hij dat de hoofdpersoon in de film qua voorkomen “voor 80 procent mij is”.

Uproxx noemt de echte ‘dude’ “intenser” dan het filmkarakter. Volgens de site kreeg Dowd het in 2009 bij een filmvertoning voor elkaar om de criticus John Anderson van Variety zodanig te irriteren, dat Anderson hem in het gezicht sloeg. Twee keer.