Obama, Rutte en Willem-Alexander: reacties op de aanslag in Nice

Volgens minister Koenders is de Franse feestdag “een orgie van geweld geworden met ongekende wreedheden”.

BFM TV/AFP

Over de hele wereld is vol afschuw gereageerd op de aanslag van donderdagavond in Nice. Wereldleiders veroordelen de daad en betuigen hun steun aan het Franse volk. President Obama zei in een reactie “solidair te zijn met Frankrijk, een van onze oudste bondgenoten”. Koning Willem-Alexander liet weten mee te leven met iedereen die is getroffen.

Obama zei via Twitter dat de gebeurtenissen in Nice in alles lijken op een “afschuwelijke terroristische aanval”. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, sprak in een verklaring van “een aanslag tegen onschuldige mensen, op een dag die in het teken staat van vrijheid, gelijkheid en broederschap”.

Kerry was donderdag in Parijs bij de viering van Quatorze Juillet, de feestdag waarop het begin van de Franse revolutie wordt gevierd. Kerry zegt daarover:

“Ik was trots dat ik eerder vandaag naast de Franse leiders stond bij de ceremonie in Parijs. De Verenigde Staten blijven Frankrijk bijstaan in deze tragische periode.”

Lees alles over de aanslag in Nice in ons liveblog.

‘Frankrijk huilt, maar is sterker’

De Franse president Hollande liet vannacht meteen weten dat hij de noodtoestand in Frankrijk met nog eens drie maanden verlengt. Op donderdag meldde de president nog dat de verhoogde staat van paraatheid zou aflopen aan het einde van juli, maar volgens Hollande wordt “heel Frankrijk bedreigd door terrorisme”.

Lees hier een overzicht van alles wat we weten, en alles wat nog onbekend is.

Hollande voegde daaraan toe dat hij de activiteiten tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak te versterken. Hij schreef: “Frankrijk huilt maar, het land is sterk. Sterker dan de fanatici die het vandaag wilden aanvallen.” Hollande liet weten Nice en haar vertegenwoordigers zo snel mogelijk te zullen ondersteunen.

Twitter avatar fhollande François Hollande La France est éplorée, affligée, mais elle est forte et le sera toujours plus que les fanatiques qui veulent aujourd’hui la frapper. #Nice

Minister Koenders: een afschuwelijke misdaad

Koning Willem-Alexander sprak op de website van het Koninklijk Huis zijn steun uit aan gewonden en nabestaanden. “Frankrijk werd op de dag van zijn nationale feestdag zwaar getroffen”, schrijft de koning. “Wij leven intens mee met allen die nu rouwen om hun dierbaren of in tergende onzekerheid verkeren.”

Premier Rutte bracht namens de Nederlandse regering zijn condoleances over aan zijn Franse collega’s. Hij schrijft in een verklaring:

“Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag. Na de gruwelijke aanslagen van vorig jaar in Parijs wordt Frankrijk nu weer hard getroffen.”

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) voegde daaraan toe dat de wereld vooral moet blijven doorvechten tegen dit soort terreur:

“De feestdag van de Fransen is een orgie van geweld geworden met ongekende wreedheden. [...] Ik denk dat het niet ophoudt voorlopig en dat we dus nog meer gezamenlijk een vuist moeten maken tegen deze terreur. En blijven zo actief mogelijk daartegen te strijden.”

‘De Franse republiek is ook de onze’

De pas benoemde Britse premier Theresa May liet volgens persbureau AFP weten “zeer geschokt en bezorgd” te zijn over de gebeurtenissen in Nice. Boris Johnson, haar kersverse minister van Buitenlandse Zaken, zei op Twitter bedroefd te zijn over “het verschrikkelijke verlies van levens” in de Franse kuststad.

Twitter avatar BorisJohnson Boris Johnson Shocked and saddened by the appalling events in Nice, and the terrible loss of life.

De VN Veiligheidsraad liet op hetzelfde medium weten de “barbaarse en laffe terroristische aanslag” ten strengste te veroordelen. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie twitterde vanaf de top tussen Europa en Azië in Mongolië: “Leve Frankrijk en zijn republiek, die vandaag ook de onze is.”

Tekst gaat verder onder de tweet:

Twitter avatar JunckerEU Jean-Claude Juncker #ASEM11 plénière: “Vive la #France et sa République qui aujourd’hui est aussi la nôtre.” #Nice06 https://t.co/JSH0XMKm31