NS koopt 79 nieuwe treinen voor 800 miljoen

De treinen worden gebouwd door het Franse bedrijf Alstom. Vanaf 2021 worden ze ingezet.

Het is momenteel vaak druk in de intercity's van NS.
Het is momenteel vaak druk in de intercity's van NS. Foto Robin Utrecht / ANP

NS heeft een contract gesloten voor de aanschaf van 79 nieuwe intercity’s. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De treinen zijn een speciale versie van het treintype Coradia, van de Franse bouwer Alstom. De treinen kunnen ook worden ingezet op de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam en Breda. Vanaf 2021 moeten de nieuwe treinen gaan rijden. Het contract heeft een waarde van zo’n 800 miljoen euro, en moet 25.000 nieuwe zitplaatsen opleveren.

De nieuwe intercity’s zullen eerst ingezet worden op het HSL-traject Amsterdam-Rotterdam-Breda en later ook tussen Den Haag en Eindhoven. De NS kampt sinds vorig jaar met een flink gebrek aan capaciteit op het spoor, onder andere door het debacle met de Fyra. Eerder werden al 176 nieuwe sprinters besteld, waarvan de eerste 58 vanaf 2017 kunnen worden ingezet.

Wifi

De Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), zoals de NS de trein noemt, zal een topsnelheid hebben van 200 kilometer per uur. De treinen zijn enkeldeks en zowel de eerste als tweede klasse zijn voorzien van wifi en stopcontacten. Ook moet de trein makkelijk toegankelijk zijn voor rolstoelen en kinderwagens. 49 treinen zullen bestaan uit vijf rijtuigen, de andere dertig bestaan uit acht rijtuigen.