Boeken

NRC Boeken top-10: de best verkochte boeken van de afgelopen week

De NRC Boeken top-10 is gebaseerd op de verkoopcijfers van twaalf Nederlandse literaire boekwinkels.

 1. Konstantin Paustovski: Goudzand

  paustovski

  Uit bijna elke bladzijde van deze niet eerder vertaalde dagboeken, (reis) verhalen en brieven blijkt de morele en literaire grootsheid van deze Russische schrijver. Lees hier de recensie: ‘Heksenjacht en heldenmoed’

  Samengesteld en vertaald door Wim Hartog. Van Oorschot, 670 blz. € 34,99

 2. Maarten ’t Hart: De moeder van Ikabod & andere verhalen

  hart

  Ernst en humor, plechtige woorden en straattaal, daar zijn ze weer in de nieuwe verhalenbundel van Maarten ’t Hart. En steeds die vanzelfsprekende eigenzinnigheid. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘God geeft weer eens geen sjoege

 3. Hanya Yanagihara: Een klein leven

  yanagihara

  In Een klein leven weet Hanya Yanagihara je zielsdiep te ontroeren. Ondanks de serieuze gebreken van haar boek. Lees hier de recensie terug: ‘Zo’n boek dat maar héél af en toe voorbij komt

 4. Saskia Noort: Huidpijn

  huidpijn

  Meest recente thriller van een van de best verkopende thrillerauteurs die Nederland rijk. Huidpijn biedt een inkijken in de Nederlandse televisiewereld, aan de van hoofdpersoon en televisiepresentatrice Anna. Zijn wordt vanaf de eerste pagina onder druk gezet. Nog niet gerecenseerd in NRC.

 5. Elena Ferrante: De geniale vriendin

  ferrante

  In haar Napolitaanse vierluik toont de mysterieuze schrijfster haar uitzonderlijk schrijverschap. ‘Bij elke regel moet je bang zijn dat je het niet zult halen. Al mijn boeken zijn zo ontstaan.’ Lees hier het NRC-interview terug met Ferrante: ‘Als schrijver moet je het onzegbare willen zeggen

 6. Emma Cline: De meisjes

  cline

  Emma Cline put in De meisjes duidelijk inspiratie uit de gewelddadige sekte rondom Charles Manson. Het resultaat is een waanzinnige goede debuutroman. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘Je kan haar personages haast ruiken

 7. Arnon Grunberg: Moedervlekken

  grunberg

  Eindelijk verscheen begin mei 2016 de moederroman van Grunberg. Al lijkt de moeder veel op die van de schrijver, ze is anders dan je verwacht. Een verkapte autobiografie is het niet. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘Moeder is niet geschikt voor de toekomst’

 8. Ernest Hemingway: Parijs is een feest

  parijsiseenfeest

  Dagboek dat Hemingway bijhield tijdens zijn verblijf in Parijs, waar hij in 1921 met zijn vrouw Hadley kwam wonen. De stad zou van grote invloed zijn op zijn schrijverschap. Hij ontmoette er mensen als Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald en Ezra Pound.

 9. Jeff Kinney: Het leven van een loser 10: FF Offline

  kinney

  Bram Botermans, hoofdpersoon uit Jeff Kinney’s populaire kinderboekenreeks ‘Leven van een loser’, moet zich dit tiende deel nodig offline. Om die reden besluit zijn moeder een weekend alle elektriciteit af te laten sluiten. Dit boek is nog niet gerecenseerd in NRC.

 10. Lize Spit: Het smelt

  hetsmelt

  Een strop, een ijsblok en de schaduw van een allesbehalve rimpelloos verleden sturen het debuut van de Vlaamse Lize Spit, dat zich ontpopt als een coming of age-roman met een geheel eigen idioom.