Nederlandse tennissers 2-0 achter in de Davis Cup

Robin Haase en Thiemo de Bakker verloren hun enkelspelen in het duel tegen Rusland.

Robin Haase op archiefbeeld uit 2014.
Robin Haase op archiefbeeld uit 2014. Foto Koen van Weel/ANP

De Nederlandse tennissers staan na de eerste dag van de Davis Cup-wedstrijd tegen Rusland op een 2-0 achterstand. Zowel Robin Haase als Thiemo de Bakker gingen onderuit in hun enkelpartij. Nederland mag bij winst dit weekend gaan strijden om een plek in wereldgroep van het landentoernooi.

Haase moest op de hardcourtbaan in Moskou aantreden tegen Andrej Roeblev, de nummer 192 van de wereld. Dat verliep voor de Nederlander, die al het gehele jaar teleurstellende resultaten behaalt, niet volledig naar wens. De tennisser verloor kansloos in drie sets (6-7, 3-6, 4-6) van de bijna honderd plaatsen lager geklasseerde Rus.

Haase oogde geïrriteerd en werd in de eerste set direct twee keer gebroken. Hij wist die achterstand wel nog weg te werken, maar verloor vervolgens in de tiebreak. Daarna ging het hard voor de kopman van het Nederlandse team. Hij wist ook de twee daaropvolgende sets niet te winnen, waardoor er een 1-0 achterstand op het scorebord kwam.

De Bakker verliest ook

De Bakker leek het in zijn partij tegen Teimoeraz Gabasjvili, de nummer 103 van de wereld, beter af te gaan. Hij won de eerste set in de tiebreak, maar zag vervolgens het tij keren. Het tweede bedrijf ging, eveneens in een tiebreak, naar zijn tegenstander.

Terwijl pijnen aan de rug en schouder De Bakker steeds meer gingen opbreken, zette Gabasjvili nog even een tandje bij. De derde set ging met 6-4 naar de Rus. In het vierde bedrijf keek de Nederlander al snel tegen een 4-0 achterstand aan, knokte zich terug tot 4-5, maar zag Gabasjvili de wedstrijd vervolgens uitserveren.

Dubbelspel

Zaterdag kan Rusland het duel tussen de twee landen in het dubbelspel al beslissen. Doordat de Nederlandse nummer één in die discipline, Jean-Julien Rojer, geblesseerd is, komen Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop in actie. Zij moeten het opnemen tegen Aslan Karatsev en Konstantin Kravtsjoek.