Live

Teruglezen: Veel hoge militairen gearresteerd na staatsgreep Turkije

Automatische verversing

Wij sluiten het liveblog

We sluiten voor vandaag het liveblog. Morgen komen wij terug met nieuwe ontwikkelingen omtrent de mislukte coup in Turkije. Dit is de stand van zaken op dit moment:

 • In de nacht van vrijdag op zaterdag probeerde een onderdeel van het Turkse leger een staatsgreep te plegen. De coup werd uiteindelijk verijdeld.
 • Het is nog onduidelijk hoe veel doden er precies zijn gevallen bij de couppoging. Zaterdagavond sprak een anonieme bron bij de Turkse regering van 265 slachtoffers. Eerder op de dag sprak de plaatsvervangende legerleider van Turkije nog van 194 doden. Premier Yildirim noemde toen nog een dodental van 161.
 • De Turkse autoriteiten hebben zaterdagavond de arrestatie van 2.745 rechters en aanklagers bevolen. Eerder op de dag werd hetzelfde aantal rechters al uit hun functie gezet.
 • Erdogan beschuldigt de invloedrijke, in de VS woonachtige geestelijke Fethullah Gülen ervan achter de couppoging te zitten. De president heeft Washington om de uitlevering van de imam gevraagd. Gülen ontkent iets met de putsch te maken te hebben en ook de VS willen eerst bewijzen zien voor de bewering van Erdogan.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in heel Turkije om zo veel mogelijk binnen te blijven en samenscholingen te mijden. Voor Istanbul en Ankara worden niet-noodzakelijke reizen afgeraden.
 • Het vliegverkeer van en naar Turkije komt weer op gang. Vluchten van Turkish Airlines vliegen weer volgens schema. Ook vluchten vanaf Schiphol starten weer op. Reisbureaus verwachten dat zondag meer vakantiegangers op weg naar Turkije kunnen.
 • Demonstraties in Europese steden

  In tal van Europese steden zijn mensen zaterdag de straat opgegaan om tegen de couppoging in Turkije te protesteren. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu Agency. Onder meer in Parijs, Brussel, Rotterdam en Berlijn waren betogers op de been.

  Twitter avatar Kubrakara_k Kübra Kara #1453 We are against the millitary coup! We're with the Turkish government and civils #solidaritywithturkey #London https://t.co/NDkP38SXce

  In Parijs verzamelden meer dan vijfhonderd mensen zich op het Place de la Republique. In Brussel werden leuzen gescandeerd tegen de couppoging in de omgeving van de Turkse ambassade. Ook in Londen en Parijs waren demonstraties.

  Eerder op de dag liep een groep betogers in Rotterdam van het Wilhelminaplein naar de Erasmusbrug om hun steun voor de Turkse regering te tonen. Ook in Eindhoven vond een demonstratie plaats.

  Veel vakantiegangers weer naar Turkije

  Het ziet ernaar uit dat er zondag meer mensen naar Turkije vliegen dan zaterdag. "Er haken minder mensen af omdat er vanwege het hoogseizoen nauwelijks alternatieven zijn voor een vakantie", zegt een woordvoerster van reisorganisator ThomasCook/Neckermann tegen persbureau ANP.

  Niet alleen bij ThomasCook/Neckermann maar ook bij TUI kunnen reizigers dit weekeinde gratis omboeken. Mensen die hun reis annuleren, krijgen hun geld terug. Maar vanaf maandag geldt dat niet meer omdat het in de badplaatsen rustig is. Transavia hervatte in de loop van zaterdag de vluchten. Zaterdagavond gingen er nog twee extra vluchten naar Turkije. De vluchten van Corendon gingen zaterdag allemaal door.

  Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn zaterdag honderden telefoontjes binnengekomen van mensen die vragen hadden over de situatie in Turkije. De bellers wilden weten of het nog mogelijk was naar het land te reizen en of het beter was te vertrekken uit Turkije. Het ministerie geeft het advies extra alert zijn en samenscholingen, mensenmassa's en demonstraties mijden. Voor Ankara en Istanbul is er nog steeds het advies om er enkel heen te gaan als het strikt noodzakelijk is. (ANP)

  'Dodental loopt op naar 265'

  Het dodental ten gevolge van de mislukte staatsgreep in Turkije is opgelopen tot 265. Onder de slachtoffers zijn 104 coupplegers en hun aanhangers. De overige 161 doden zijn voornamelijk burgers en politieagenten.

  Dat heeft een bron bij de Turkse regering laten weten, meldt persbureau Reuters. Eerder op de dag sprak de plaatsvervangende legerleider van Turkije nog van 194 doden. Premier Yildirim noemde toen nog een dodental van 161. Zeker 1.400 mensen zouden gewond zijn geraakt.

  Nog altijd druk op straat in Istanbul

  Het is nog altijd druk op straat in het Turkse Istanbul. Volgens NRC-correspondent zijn er veel toeterende auto's en vlagvertoon te zien. "Alsof ze de wereldbeker hebben gewonnen", aldus Vermeulen.

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Scenes from istanbul now. Lots of cars and flags. Lots of hooting. As if they won the world cup. #Turkeycoup https://t.co/Dm1ktks2kr

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Scenes at Istanbul airport hour ago. Celebrations came back to the place the failed coup began. https://t.co/GvE44WvJ64

  Al de hele dag zijn Turken op de been in Istanbul en andere steden. Er werd veel met vlaggen gezwaaid en leuzen gescandeerd. President Erdogan had burgers opgeroepen massaal de straat op te gaan. Zelf ging het staatshoofd ook naar buiten, waar hij zijn aanhangers eerder op de dag toesprak,

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Taksim now: small group has gathered around Ataturk statue praising the fatherland #Turkey https://t.co/bfjgnUM4QQ

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Taksim now: military vehicle shown as proof of a failed coup. #Turkey https://t.co/wxBBzvGvWc

  Genadeklap voor trots Turks leger

  Turkije kent een machtig en professioneel leger. De afgelopen decennia was de krijgsmacht drie keer eerder betrokken bij coups, die toen wel slaagden. Recenter kwam het leger in actie tegen terreurbeweging IS en Koerdische strijdgroepen, waaronder de PKK.

  Tegelijkertijd heeft het leger de afgelopen jaren aan macht ingeboet. “Het temmen van het leger door de regering was een vernederend proces, maar de reputatie van het instituut bleef overeind”, schrijft NRC-correspondent Marloes de Koning in een analyse over de Turkse krijgsmacht. Lees hier het artikel: Genadeklap voor trots Turks leger.

  Tientallen militairen geven zich over

  Een groep van 67 soldaten heeft zich zaterdag overgegeven aan de veiligheidsdiensten, die bezig zijn coupplegers op te sporen. De militairen werden ingerekend bij een legerbasis in het noordwesten Ankara.

  Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency op gezag van een bron bij de veiligheidsdiensten. Sinds de coup werd verijdeld zijn er al duizenden mensen opgepakt.

  Arrestatie van 2.745 rechters bevolen

  De Turkse autoriteiten hebben de arrestatie van 2.745 rechters en aanklagers bevolen. Dat meldt televisiekanaal NTV. Eerder werd hetzelfde aantal rechters al uit hun functie gezet.

  De bijna drieduizend rechters zouden volgens de autoriteiten zich hebben ingelaten met de verijdelde staatsgreep. Eerder vandaag beschuldigde Mustafa Karadag, de voorzitter van de Turkse vereniging van rechters, Erdogan ervan de couppoging te misbruiken om critici binnen het juridisch apparaat op een zijspoor te zetten.

  'Nederlandse journalist opgepakt in Turkije'

  De Nederlandse freelance journalist Michel Spekkers zegt vandaag te zijn opgepakt door de Turkse politie, toen hij werkte aan een reportage over de vluchtelingencrisis. Toen hij in de stad Gaziantep (gelegen nabij de grens met SyrIë) zat te eten met twee artsen, kwamen de berichten over de coup hem ter ore.

  Toen hij vrijdagavond twee jongens filmde, sloegen die hem. Een dag later werd hij door dezelfde mannen herkend. Daarop nam een agent hem mee naar het bureau, beschrijft Spekkers op Facebook:

  Opluchting en ongeloof op het Taksimplein na mislukte coup

  In Turkije is na de mislukte staatsgreep wat onwennig en moeizaam het leven weer op gang gekomen. Er heerst opluchting, maar ook ongeloof. Vooral resteren er nog veel vragen.

  "De dag begon afwachtend. Alsof Turkije zijn roes uitsliep", zo begint NRC-correspondent Bram Vermeulen zijn reportage vanuit Ankara. Lees hier het hele artikel: Opluchting en ongeloof op het Taksimplein na mislukte coup.

  Egypte blokkeert verklaring Veiligheidsraad

  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de couppoging in Turkije niet veroordeeld, omdat Egypte die veroordeling blokkeerde. Verklaringen vanuit de Veiligheidsraad moeten unaniem worden goedgekeurd. De Verenigde Staten had een verklaring opgesteld waarin de Veiligheidsraad alle partijen opriep "om de democratisch verkozen overheid in Turkije te respecteren". Egypte ging hier niet mee akkoord. Volgens insiders vindt het land dat de Veiligheidsraad niet kan bepalen of een regering al dan niet democratisch is.

  Erdogan tegen Obama: deporteer Gülen

  Erdogan is van plan de Amerikaanse president Obama te bellen over de mislukte staatsgreep in Turkije. Hij zal Obama dan vragen om de invloedrijke imam Fethullah Gülen te deporteren of uit te leveren aan Turkije.

  Gülen is een belangrijke rivaal van Erdogan, die door de Turkse regering wordt beschuldigd van de couppoging. Zelf heeft hij de aantijgingen ten stelligste ontkend en zegt hij niet uit te sluiten dat de coup in scène is gezet. Gülen woont in zelfgekozen ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De VS hebben Ankara gevraagd om met bewijzen te komen dat Gülen achter de couppoging zit.

  Eerder zei de Turkse premier Yildirim al dat elk land dat aan de kant van Gülen staat, in oorlog is met Turkije. "Wanneer de VS deze terreurleider uitleveren, zal er een hoop veranderen", aldus Erdogan.

  Minister van Defensie: gevaar nog niet voorbij

  Het is nog te vroeg om te zeggen dat het gevaar van de coup volledig afgewend is. Dat zegt de Turkse minister van Defensie, meldt Reuters. Een staatsgreep is voorkomen en geen enkel gebied is nog in handen van coupplegers, zegt de minister, maar het land moet wel alert blijven.

  Ook commandant Tweede Leger gearresteerd

  De commandant van het Tweede Turkse Leger, Adem Huduti, is ook gearresteerd na de mislukte coup van vrijdagavond, meldt Anadolu. Hij is de hoogste officier die tot nu toe is aangehouden. Het Tweede Leger, dat in Malatya gevestigd is, beschermt de grens van Turkije met Syrië, Irak en Iran.

  Rechter constitutioneel hof gearresteerd

  Een rechter van het constitutioneel hof in Turkije, Alparslan Altan, is gearresteerd na de mislukte coup van vrijdagavond, meldt CNN Turk.

  'Griekenland gaat gevluchte militairen uitleveren'

  Acht Turkse militairen die na het mislukken van de coup naar Griekenland vluchtten, zullen worden uitgeleverd. Dat heeft de Griekse minister van Buitenlandse Zaken beloofd, meldt staatspersbureau Anadolu. De acht landden met een legerhelikopter in Alexandropolis, waar zij asiel aanvroegen. Eerder meldde de Griekse overheid nog die asielaanvraag te onderzoeken.

  Twee generaals gearresteerd na couppoging

  Twee generaals die in verband worden gebracht met de couppoging van afgelopen nacht zijn zaterdag in de Zuid-Turkse provincie Isparta aangehouden. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu

  Het gaat om majoor-generaal Metin Akkaya en majoor-generaal Mustafa Kurutmaz. Ook werden er arrestatiebevelen uitgevaardigd voor nog eens 77 militairen. Tegen 22 rechters en aanklagers die zich met de coup zouden hebben ingelaten werden tevens arrestatiebevelen uitgevaardigd.

  Extreem-linkse DHKP-C roept op tot bewapening

  De extreem-linkse beweging Revolutionair Volksbevrijdingsleger (DHKP-C) heeft haar volgers opgeroepen zich te bewapenen, om zich te kunnen verzetten tegen de Turkse politie.

  Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning We gaan een nare tijd tegemoet vrees ik. https://t.co/t7Az76wtbF

  Turkey's far-left DHKP-C calls on followers to arm themselves in anticipation of police crackdown following Turkish military coup attempt

  — Ayla Jean Yackley (@aylajean) July 16, 2016

  Erdogan bij demonstratie Istanbul

  Erdogan mengt zich tussen zijn aanhangers, die in Istanbul demonstreren tegen de couppoging. In een video van de BBC is te zien hoe hij de demonstranten begroet.

  Turkey's President Erdogan greets crowds on the streets of Istanbul #TurkeyCoupAttempt https://t.co/XOhNhj1S48 https://t.co/Zx5SOWHjp0

  — BBC News (World) (@BBCWorld) 16 July 2016

  Amerikaanse acties tegen IS tijdelijk opgeschort

  De Amerikaanse acties tegen terreurgroep IS zijn tijdelijk opgeschort, meldt persbureau AFP. De Amerikaanse luchtmacht voert vanaf bases in Turkije bombardementen uit in Irak en Syrië, maar na de couppoging werd het Turkse luchtruim gesloten.

  Premier Turkije: samenwerking in parlement wordt nieuwe start

  De Turkse premier Yildirim geeft een toespraak in het Turkse parlement. Hij roemde de andere partijen voor het afwijzen van de couppoging en zei dat samenwerking in het parlement een nieuwe start voor het land zou zijn. Ook noemde hij de coupplegers terroristen.

  BuZa: tienduizenden Nederlanders in Turkije

  Er bevinden zich naar schatting tienduizenden Nederlanders in Turkije, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo'n 2.600 reizigers hebben zich geregistreerd bij de ambassade, maar er is geen registratieplicht en veel toeristen melden zich dan ook niet aan. Het ministerie probeert met reisorganisaties een beter beeld te krijgen van het aantal Nederlanders.

  Het ministerie adviseert Nederlanders in heel Turkije om zoveel mogelijk binnen te blijven en samenscholingen te mijden. Voor Istanbul en Ankara geldt code oranje, wat inhoudt dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

  Pieter (23) was op het vliegveld in Istanbul

  De 23-jarige Belgische Pieter, achternaam bij de redactie bekend, vertelt aan NRC dat hij middenin de chaos op de luchthaven Atatürk terechtkwam. De student conflictstudies was voor een training in Turkije en net geland op het vliegveld in Istanbul.

  Alles leek normaal te verlopen, tot rond middernacht de taxichauffeur zei dat hij niet mocht vertrekken van het vliegveld. Het viel de student daarna op dat politieagenten op de luchthaven voor zover hij kon zien allemaal vertrokken. Langzaam kreeg hij vrienden en familie te horen dat er een coup aan de gang was.

  "Ik liep naar buiten naar de uitgang van het terrein om te kijken wat er gaande was. Daar was een blokkade opgeworpen door militairen met tanks. Op het moment dat ik de blokkade bereikte, hoorde ik geweerschoten. Er brak paniek uit om mij heen en gevechtshelikopters vlogen over. We zijn teruggesneld naar het vliegveld. Veel mensen vluchtten terug door de paspoortcontroles. Mensen verscholen zich in de taxfree winkels, toiletten of gingen door deuren bedoeld voor het personeel. In tegenstelling tot berichtgeving in de media, heb ik nooit explosies gehoord."

  Achteraf hoorde de student via via dat er militairen achterin het gebouw waren, maar hij heeft ze zelf niet gezien. Ongeveer twee uur lang brak er om het kwartier ongeveer kortstondig paniek uit onder de mensen op het vliegveld, zo beschrijft hij.

  "Veel familieleden waren elkaar kwijtgeraakt, dus constant waren er roepende ouders of kinderen te horen. Enorm veel mensen waren hun bagage kwijt. Beveiligingspersoneel op het vliegveld wist duidelijk niet wat ze met de situatie aan moesten en kon geen informatie verschaffen."

  Na ongeveer twee uur werd het vliegveld 'bevrijd' door een stroom Turken en enkele politieagenten, vertelt hij. Via het metronetwerk kon Pieter uiteindelijk vertrekken.

  ‘Turkse vrouwen zaten huilend voor de televisie’

  NRC-redacteur Juliette Vasterman is in de Turkse badplaats Turgutreis, bij Bodrum. Wat merken toeristen, zo ver van het geweld van de coup?

  Lees haar verslag: ‘Turkse vrouwen zaten huilend voor de televisie’

  Demonstratie in Rotterdam

  In Rotterdam zijn enkele honderden Turks-Nederlandse demonstranten zaterdagmiddag opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen de couppoging in Turkije. Dat meldt RTV Rijnmond. De betoging verloopt rustig.

  De groep verzamelde zich op het Wihelminaplein en loopt richting de Erasmusbrug. Afgelopen nacht vond in Rotterdam ook een demonstratie plaats. Die verliep minder rustig. Deelnemers belaagden een cameraman.

  Twitter avatar POL_Burakcin Necdet Burakcin Demonstratie Turken erasmusbrig verloopt zonder problemen. https://t.co/khoU7XYIsA

  Twitter avatar pietermunnik Pieter Munnik Erasmusbrug kleurt rood door Turkse stoet #Rotterdam https://t.co/rmsFGIvYcs

  Twitter avatar EwoudKieviet Ewoud Kieviet Bij Turkse demonstratie Rotterdam nu ook leuzen geroepen: 'Allahu akbar' en 'Turkye' @RTV_Rijnmond https://t.co/bxSdWzwBUY

  Merkel veroordeelt coup Turkije

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de couppoging in Turkije veroordeeld. Merkel riep op een einde te maken aan het bloedvergieten in het land. Ze zegt aan de kant te staan van "iedereen in Turkije die de democratie en naleving van de wet verdedigt".

  Obama roept veiligheidsteam bijeen

  De Amerikaanse president Obama roept zaterdag zijn veiligheidsteam bijeen om de situatie in Turkije te bespreken. In dat team zitten verschillende ministers en hoge legerofficieren.

  Luchtmachtbasis Incirlik afgesloten

  De luchtmachtbasis in Incirlik, nabij de grens met Syrië, is afgesloten, meldt de Turkse krant Daily Sabah. De stroom op de basis zou zijn uitgevallen.

  De basis wordt door onder anderen het Amerikaanse leger gebruikt. Vanaf Incirlik worden bombardementen uitgevoerd in Syrië door de internationale coalitie tegen IS.

  VS vragen om bewijs tegen Gülen

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft de Turkse overheid opgeroepen bewijs te laten zien dat Gülen achter de coup in Turkije zit. Fethullah Gülen is een invloedrijke imam en een belangrijke rivaal van de Turkse president Erdogan. Hij leeft in zelfverkozen ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De Turkse regering zegt dat volgers van Gülen achter de couppoging zitten.

  Erdogan smst Turken: kom op voor democratie

  In een massa-sms aan de Turkse bevolking roept president Erdogan Turken op om op te komen voor vrede en democratie, meldt Reuters. Hij roept bewoners in de sms op om de straat op te gaan tegen een "klein kader" van coupplegers.

  '2.745 rechters ontslagen'

  Turkse autoriteiten hebben 2.745 rechters uit hun functie gezet, meldt televisiezender NTV. Volgens de zender was tot het ontslag van de rechters besloten door de Turkse hoge raad van rechters en officieren van justitie (HSYK). Ook vijf leden van HSYK, die na de couppoging zijn gearresteerd, zijn uit die raad gezet.

  Vluchten Turkish Airlines worden hervat

  Vluchten van Turkish Airlines worden weer volledig hervat, zo meldt de vliegtuigmaatschappij aan televisiestation CNN Turk. British Airways heeft juist alle vluchten op zaterdag richting Turkije geannuleerd.

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen For all those waiting to get here (or leave): Turkish airlines will resume normal flight schedule from 14h.

  Op Schiphol zijn sommige vluchten richting Turkije vertraagd, andere vluchten geannuleerd. Er is weinig informatie beschikbaar voor reizigers, schrijft NRC-redacteur Joram Bolle in een verslag.

  '161 mensen overleden'

  Waar de plaatsvervangend legerleider sprak over 194 doden, spreekt de Turkse premier van 161 overledenen door de militaire coup. Volgens de premier Binali Yildirim zijn meer dan 1.400 mensen gewond geraakt door de gebeurtenissen van afgelopen nacht.

  'Grens tussen Turkije en Bulgarije weer open'

  De grens tussen Turkije en Bulgarije is weer open. Dat meldt persbureau Reuters. Verkeer kan van beide kanten weer oversteken. Rond kwart voor drie 's nachts meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bulgarije dat de grens met Turkije was gesloten aan de Turkse zijde.

  Schade parlementsgebouw

  Op foto's is goed te zien dat het parlementsgebouw in Ankara, dat afgelopen nacht werd bestookt met tanks en gevechtshelikopters, flink beschadigd is.

  Stringer / Reuters

  Een man loopt in een hal in het parlementsgebouw. Stringer / Reuters

  Stringer / REUTERS

  De entree van het parlementsgebouw. Stringer / REUTERS

  Griekenland arresteert acht Turkse militairen

  Griekenland heeft acht mannen gearresteerd die aan boord waren van een Turkse militaire helikopter die rond het middaguur in Alexandropolis landde. Dat meldt Reuters op basis van Griekse autoriteiten. De mannen zouden politiek asiel hebben aangevraagd. Volgens de Griekste staatszender ERT waren zij betrokken bij de mislukte staatsgreep.

  #TurkeyCoup 8 persons arrested (for illegal entry) in #Greece after a #Turkish helicopter landed in #Alexandroupoli pic.twitter.com/XrGUe7SpzE

  — Mark (@markito0171) July 16, 2016

  Turkije vraagt om de uitlevering van de acht mannen, meldt AFP.

  Geen Russische vluchten naar Turkije

  De Russische president Poetin heeft luchtvaartmaatschappijen in zijn land opgedragen de lijnvluchten naar Turkije op te schorten. Dat meldt Reuters op basis van het Russische staatspersbureau TASS.

  Democratisch gekozen regering verdient steun EU, zegt Timmermans

  Eurocommissaris Frans Timmermans schrijft op zijn Facebookpagina te hopen dat de "grondwettelijke orde in Turkije snel wordt hersteld".

  Tweede Kamer wil niet terugkeren voor spoedberaad

  Een meerderheid in de Kamer wil niet terugkeren van reces voor een spoedberaad over de situatie in Turkije, meldt ANP. Zowel de VVD als de PvdA zien daar op dit moment geen aanleiding toe. Kamerleden Bontes en Van Klaveren (VNL) hadden vrijdag tot een spoedberaad opgeroepen.

  'Meer dan 2.800 mensen aangehouden'

  Yildirim zegt verder dat meer dan 1.400 mensen gewond zijn geraakt in de chaos en ruim 2.800 mensen zijn gearresteerd. Onder hen ook ook hooggeplaatste officieren. De Turkse premier deed verder de opvallende uitspraak dat de doodstraf illegaal is in Turkije, maar dat de overheid "veranderingen in de wet zal overwegen om te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt".

  Turkish Prime Minister Binali Yildirim says Friday night was a black stain on Turkish democracy https://t.co/Ad38racq1J

  — Sky News (@SkyNews) July 16, 2016


  Premier Yildirim: situatie volledig onder controle

  Volgens de Turkse premier Yildirim is de situatie "volledig onder controle", meldt persbureau Reuters. Wel vinden er nog altijd arrestaties plaats.

  De premier noemde de gebeurtenissen van afgelopen nacht "een zwarte vlek op de Turkse democratie". "Het Turkse volk heeft het best mogelijke antwoord op de terroristen gegeven", zo zei hij. Ook Yildirim wijst naar 'parallelle structuren' binnen het leger als verantwoordelijken voor de poging tot coup.

  "Zij zijn nu in handen van de Turkse Justitie."

  government calls for celebration of failure of #TurkeyCoup tonight on all the squares. I think Turkey has a new public holiday. #15july

  — Bram Vermeulen (@bramvermeul) July 16, 2016


  Ook Frankrijk veroordeelt poging tot staatsgreep

  De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, heeft in navolging van onder meer Duitstland en het Verenigd Koninkrijk de poging tot een staatsgreep in Turkije scherp veroordeeld. Hij zei te hopen dat de Turkse democratie hier "sterker uit dee test zal komen" en dat "fundamentele vrijheden volledig gerespecteerd zullen worden".

  Je condamne fermement la tentative de coup d'État en Turquie et salue le courage de la population. Mes pensées vont aux nombreuses victimes.

  — Jean-Marc Ayrault (@jeanmarcayrault) July 16, 2016

  Nederlandse ambassade in Turkije waarschuwt: wees extra alert

  In een post op Facebook waarschuwt de Nederlandse ambassade in Turkije dat, hoewel de staatsgreep mislukt lijkt, de rust nog niet weergekeerd. Mensen wordt aangeraden alleen naar Ankara of Istanbul te reizen als dat strikt noodzakelijk is.

  Turkse EU-minister: situatie voor 90 procent onder controle

  Omer Celik, de Turkse EU-minister, zegt dat de regering de situatie als gevolg van de (mislukte) staatsgreep voor "90 procent" onder controle heeft, meldt Reuters. Maar nog altijd worden er bevelhebbers van het leger gegijzeld.

  Coupplegers willen onderhandelen over overgave

  Staatspersbureau Anadolu meldt dat de soldaten die het hoofdkantoor van de legerleiding hebben bezet, willen onderhandelen over een overgave. Volgens een Turkse functionaris is dit de laatste plek die nog in handen is van coupplegers.

  Vanmiddag hervat Transavia de vluchten naar Turkije. Er staan er vijf gepland, zegt een woordvoerster tegen ANP: drie vanaf Schiphol naar Izmir, Antalya en Gazipasa, een vanaf Groningen via Eindhoven naar Dalaman en een vanaf Eindhoven naar Gazipasa. Eerder schrapte Transavia de vijf vluchten die zaterdagochtend zouden vertrekken.

  Van de negentien vluchten van verschillende maatschappijen die zaterdag vanaf Schiphol zouden vertrekken naar Istanbul, gaan er zeven vooralsnog niet door. Turkish Airlines heeft vier vluchten geannuleerd, Pegasus, Atlasglobal en Atlasjet alle drie één.

  Steinmeier: 'Grote zorgen om de situatie'

  De Duitse minister van Buitenlandse zaken maakt zich "grote zorgen" over de ontwikkelingen in Turkije. Dat zegt hij in een reactie tegen persbureau AP. Hij veroordeelt de poging tot staatsgreep en roept alle partijen op om democratie te respecteren en verder bloedvergieten te voorkomen. Eerder noemde minister-president Mark Rutte de situatie in Turkije "zorgelijk".

  Tijdelijk hoofd Turkse leger: hoofdstuk coups afgesloten

  Umit Dündar, die in afwezigheid van generaal Hulusi Akar (die tijdens de coup werd gegijzeld) werd benoemd tot waarnemend leider van het Turkse leger, zegt in een verklaring op CNN Turk dat de top van de legerleiding zich vanaf het begin tegen de coup heeft gekeerd. "De coup is voorkomen door trouw te blijven aan de democratie en de rechtsstaat", citeert Reuters hem.

  "Turkije heeft het hoofdstuk 'coups' afgesloten, om nooit meer te heropenen."

  Bij gevechten rond de poging tot een staatsgreep zijn 104 coupplegers gedood, zo zei de waarnemend stafchef Dündar. Verder vielen er nog negentig doden onder wie 47 burgers. 1.154 mensen raakten gewond. Ook zei Dündar dat bij de couppoging "veel Turkse officieren werden gegijzeld."

  Hij vervolgde door te zeggen dat zij "vastbesloten zijn leden van ‘parallelle structuren’ weg te vagen uit het leger".

  Ook op Schiphol veel vluchten naar Turkije geannuleerd

  NRC-verslaggever Joram Bolle is op Schiphol, waar veel vluchten naar Turkije zijn geannuleerd. Plukjes gestrande of vertraagde reizigers proberen meer informatie te krijgen van baliemedewerkers. De meesten hebben de berichtgeving gevolgd, maar laten zich niet afschrikken door wat er in Turkije gebeurt.

  Zo was Barbara onderweg naar haar vakantiehuis aan de Turkse kust in de buurt van Antalya om daar haar zestigste verjaardag te vieren. Ze gaat doorgaans een paar keer per jaar naar Turkije. Barbara is niet geïntimideerd door de toestand in het land.

  "Als ze ons met wapens tegenhouden, dan gaat het niet meer. Zolang dat niet het geval is, gaan we gewoon."

  De Turkse Duzgun heeft het nieuws ook gevolgd, maar is sceptisch over de couppoging. Hij suggereert dat er achter de schermen meer aan de hand is en Erdogan de staatsgreep zelf in scène heeft gezet. Duzgun zou naar Istanbul vliegen voor een vakantie, maar zijn vlucht is geannuleerd.

  Van de baliemedewerkers van de vliegtuigmaatschappij Pegasus krijgen mensen weinig hulp, zo wordt hen geadviseerd om zelf naar Pegasus te bellen om te proberen nieuwe vliegtickets te regelen.

  Foto Joram Bolle

  Veel vluchten vanaf Schiphol naar Turkije zijn geannuleerd. Foto Joram Bolle

  Erdogan: een nieuwe coup kan op ieder moment plaatsvinden.

  Via het presidentiële twitteraccount wordt waarschuwd dat een nieuwe poging tot een coup "op ieder moment" kan plaatsvinden. "We moeten de straten onder onze controle houden."

  Bu kalkışma hangi aşamaya gelirse gelsin, bu akşam sokaklara sahip çıkmaya devam etmeliyiz. Zira her an yeni bir hareketlenme olabilir.

  — T.C.Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) July 16, 2016


  The Economist: mogelijk meer bloedvergieten in het verschiet

  “Of de coup nu wel of niet is mislukt, deze zal hoe dan ook zware gevolgen hebben voor de Turkse democratie." Dat schrijft The Economist, een toonaangevend weekblad, in een eerste, korte analyse.

  "Als Erdogan dit overleeft, dan zal hij er nog sterker uitkomen en meer vastberaden zijn opponenten in eigen land hard aan te pakken [..] Als hij wordt afgezet, dan zullen de coupplegers te maken krijgen met hevig verzet, niet alleen van Erdogans aanhangers, maar ook van al die Turken die ervan overtuigd zijn dat het enige wat nog erger is dan Erdogans autoritaire leiderschap, het leiderschap van generaals is."

  Lees hier het hele artikel.

  Boris Johnson gesproken met Turkse collega

  Boris Johnson, de kersverse Britse minister van Buitenlandse Zaken, heeft telefonisch contact gehad met zijn Turkse collega Mevlüt Çavusoglu. Johnson sprak namens het Verenigd Koninkrijk zijn steun uit voor de democratisch gekozen regering van Turkije.

  Just spoken to #Turkey foreign minister @MevlutCavusoglu. I underlined #UK support for the democratic elected government & institutions

  — Boris Johnson (@BorisJohnson) July 16, 2016

  Very concerned by events unfolding in #Turkey. Our Embassy is monitoring the situation closely. Brits should follow FCO website for advice

  — Boris Johnson (@BorisJohnson) July 15, 2016


  '200 militairen geven zich over'

  200 ongewapende militairen hebben het militaire hoofdkwartier in Ankara verlaten en zich overgegeven aan de politie, meldt staatspersbureau Anadolu. Eerder vanochtend waren er al beelden te zien van militairen op de brug over de Bosporus in Ankara die zich eveneens overgaven.

  Brug Bosporus vol feestvierende Turken

  Een brug over de Bosporus is volgestroomd met Turken die vieren dat de couppoging waarschijnlijk is mislukt. Vrijdagavond blokkeerden soldaten de brug met vrachtwagens, het was niet helder in opdracht van wie dat gebeurde. Inwoners van Istanbul nemen zaterdagochtend selfies op de brug en klimmen op de tanks, zo is te zien op foto's van verschillende persbureau's.

  Yagiz Kaharan / Reuters

  Een politieagent wordt omhelst door een feestvierende Turk. Yagiz Kaharan / Reuters

  Yagiz Kaharan / Reuters

  Turken op de brug Bosphorus in Istanbul nemen selfies. Yagiz Kaharan / Reuters


  Staatspersbureau: '90 doden, 1.154 gewonden'

  Het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency meldt dat het aantal doden als gevolg van de staatsgreep is opgelopen tot 90. Ook zouden er inmiddels 1.154 gewonden zijn. Afgelopen nacht probeerde rebellerende militairen met behulp van tanks en helikopters de regering omver te werpen. Onder de doden zouden veel burgerslachtoffers zijn.

  Erdogan: couppoging is neergeslagen

  In een toespraak vanaf de luchthaven in Istanbul benadrukte Erdogan eerder vanochtend dat hij de controle over het land weer in handen heeft. Hij benadrukte dat hij door het volk is gekozen en dat het land "nooit aan deze verraders zal worden overgelaten".

  Nog altijd wordt er op verschillende plaatsen in het land gevochten. Onder meer in Ankara, meldt onze correspondent Bram Vermeulen:

  There is still fighting going on around the headquarters of Gendarme in Ankara. #TurkeyCoup

  — Bram Vermeulen (@bramvermeul) July 16, 2016

  Pand Turkse inlichtingendienst beschoten

  Het hoofdkwartier van de Turkse inlichtingendienst is tijdens de poging tot staatsgreep beschoten door militaire helikopters en zwaar machinegeweer, meldt een bron aan Reuters. Ten minste drie mensen zouden daarbij gewond zijn geraakt. De veiligheidsdienst werkten samen met de politie, regering en een deel van de strijdkrachten in de operatie tegen de coupplegers.

  Het hoofd van de inlichtingendienst, Hakan Fidan, bevond zich tijdens deze gebeurtenissen op een veilige locatie en stond in continu contact met president Erdogan en premier Yildirim, aldus deze bron.

  '1.563 mensen gearresteerd'

  Reuters meldt op basis van autoriteiten dat het aantal mensen dat is gearresteerd in nasleep van de couppoging is opgelopen tot 1.563.

  Ambassade Den Haag: couppoging verijdeld

  Volgens de Turkse ambassade in Den Haag is de couppoging verijdeld. "De ontwikkelingen in Turkije afgelopen nacht waren een poging de democratisch gekozen regering in Turkije omver te werpen. Deze poging is door het Turkse volk in eenheid en solidariteit verijdeld. Onze president en regering hebben de controle", zo staat in een verklaring.

  Ook benadrukt de ambassade dat slechts een deel van de Turkse strijdkrachten betrokken was bij de coup. "Deze werd uitgevoerd door een kliek binnen de krijgsmacht en kreeg een welverdiende reactie van onze natie"

  Iran annuleert vluchten naar Turkije, Zuid-Korea negatief reisadvies

  Iran heeft alle vluchten naar buurland Turkije geschorst, meldt . Zeven vluchten die vanochtend vanaf de internationale luchthaven in Teheran naar Turkije zouden vertrekken, zijn geannuleerd meldt, citeert de Iraanse staatstelevisie een leidinggevende van Imam Khomeini International Airport.

  Zuid-Korea heeft zijn inwoners geadviseerd reizen naar Turkije te cancellen, meldt Reuters. Ook maakte het ministerie bekend dat het overwoog een team naar Turkije te sturen om Zuid-Koreanen aldaar te helpen evenals andere gestrande toeristen op de luchthaven van Istanbul.

  '16 coupplegers omgekomen'

  Staatspersbureau Anadolu Agency meldt dat volgens het hoofd van de Turkse politie, Celalettin Lekesiz, 16 coupplegers zijn omgekomen bij het hoofdkwartier van de paramilitairen. Nog eens 250 van hen zijn aangehouden. Volgens Lekesiz wordt er nog altijd gevochten, maar "nadert het einde".

  Reuters meldt tegelijkertijd op basis van Turkse autoriteiten dat het hoofd van de Turkse strijdkrachten, Hulusi Akar, is bevrijd. Akar werd op een luchtbasis nabij Ankara gegijzeld gehouden tijdens de couppoging. Volgens Anadolu Agency is hij inmiddels in veiligheid gebracht. CNN Turk meldt op hun beurt dat Akar de leiding nu overneemt van de operatie tegen de couplegers.

  '754 mensen gearresteerd'

  Staatspersbureau Anadolu Agency meldt volgens Reuters dat 754 mensen van het leger zijn gearresteerd in de nasleep van wat een mislukte couppoging lijkt te zijn. Eerder vanochtend werd nog gemeld dat 336 mensen zouden zijn gearresteerd. Erdogan bevindt zich volgens Reuters nog altijd op het vliegveld in Istanbul.

  Op beelden van Turkse televiezenders is te zien hoe soldaten op de brug over de Bosporus in Istanbul zich overgeven:

  Turkish TV shows soldiers involved in coup attempt surrendering with hands raised on Istanbul's Bosphorus bridge https://t.co/1ARJTPeTbb

  — Sky News (@SkyNews) July 16, 2016


  Militair hoofdkwartier in handen pro-regeringstroepen

  Het hoofdkwartier van het Turkse leger is in handen van pro-regeringstroepen, meldt Reuters. Maar een kleine groep soldaten biedt nog steeds weerstand. Volgens Turkse autoriteiten zijn 29 kolonels en 5 generaals van hun post verwijderd vanwege hun rol bij de coup.

  'Gülen veroordeelt couppoging'

  De geestelijke Fethullah Gülen, met veel aanhang in Turkije, heeft de couppoging volgens persbureau AP veroordeeld. Eerder wees Erdogan hem aan als het brein achter de coup. Er woedt al lang een machtsstrijd tussen de AK-partij en de imam Gülen en diens volgelingen.

  Zestig doden in Turkije

  The Guardian spreekt nu van minstens zestig doden bij de staatsgreep in Turkije. Volgens de minister van Justitie zouden 336 mensen betrokken zijn bij de poging om de regering van president Erdogan omver te werpen.

  Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: An official in Turkish president's office says at least 60 people killed in attempted coup.

  F16s vallen coupplegers aan in Ankara

  Volgens de BBC vallen F16s-gevechtsvliegtuigen tanks aan in Ankara die rond het presidentiële paleis geplaatst zijn.

  Twitter avatar HDNER Hürriyet Daily News #BREAKING F-16 jet bombs near Presidential Palace in Ankara https://t.co/5CF6LWgD5s https://t.co/6wvJgZs2jR

  Benoeming nieuw hoofd leger Turkije

  Umit Dündar is benoemd tot waarnemend leider van het Turkse leger. Dat meldt The Guardian. Volgens de krant is het nog onduidelijk waar generaal Hulusi Akar vastgehouden wordt. De aanvoerder van het leger werd naar verluidt vannacht gegijzeld door de coupplegers.

  Twitter avatar AFP AFP news agency #BREAKING: Turkey appoints new acting army chief of staff after coup bid: PM

  Soldaten geven zich over in Istanbul

  Twitter avatar fatiher99 Fatih er Bitti. Feto'nun verdigi cesaret 10 saat. Hesabı sorulacak. https://t.co/3rEz85I9S9

  CNN Türk laat beelden zien van soldaten op de Bosporusbrug, die de Europese en Aziatische delen van Istanbul met elkaar verbindt, die zich overgeven.
  Foto via BBC

  Foto via BBC

  Erdogan: ik sluit geen compromissen met coupplegers

  Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Turkish President Recep Tayyip Erdogan tells supporters he is in charge, coup won't succeed.

  President Erdogan geeft aan geen compromis te zullen sluiten met de coup plegende soldaten in Turkije. Hij beschuldigde volgens The Guardian "hen in Pennsylvania", geestelijke Fethullah Gülen en zijn aanhangers, ervan achter de staatsgreep te zitten. Erdogan nodigde hen uit om terug te keren naar Turkije "als ze zo moedig zijn".

  Gülen wordt ervan beschuldigd een eigen staat binnen Turkije te vormen. Gülen werkte samen met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan toen ze oppositie voerden tegen het seculiere militaire bewind, maar in 2013 brak er een machtsstrijd uit tussen de twee. Erdogan opende de aanval op Gülen en Gülen-gezinde media brengen sindsdien een stroom kritische verhalen. De gematigde islamitische beweging van Gülen wordt door Turkije als terroristische organisatie beschouwd.

  CNN Türk hervat uitzendingen

  The Guardian meldt dat CNN Türk de uitzendingen weer heeft hervat. Op vrijdagnacht drongen soldaten het gebouw van de zender binnen en dwongen de journalisten het pand te verlaten.

  Dit zijn beelden van eerder vannacht. Hierop is te zien hoe soldaten de activiteiten van CNN Türk stilleggen.

  Reuters: bombardement parlement

  Hoewel Turkse parlementsleden en ministers een spoedberaad gepland hebben vanwege de couppoging, zou het parlement in Ankara nog steeds gebombardeerd worden volgens persbureau Reuters.

  Koenders breekt reis Zuid-Amerika af

  Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders keert voortijdig terug van zijn bezoek aan Zuid-Amerika vanwege de couppoging in Turkije. Dat meldt zijn woordvoerster aan persbureau ANP. Koenders zou aanvankelijk vanuit Chili doorreizen naar Brazilië. Door de situatie in Turkije besloot de bewindsman meteen terug te keren naar Nederland. Maandag treft Koenders zijn EU-collega's in Brussel voor spoedoverleg over Turkije en de aanslag van donderdag in Nice.

  Spoedberaad regering Ankara

  AP meldt op basis van staatspersbureau Anadolu dat premier Binali Yildirim een spoedberaad belegt in Ankara. Volgens Reuters heeft Turkije de grensbewaking met Bulgarije verhevigd.

  Soldaten bij CNN Türk gearresteerd

  De BBC meldt dat de soldaten die CNN Türk bezet hadden inmiddels gearresteerd zijn.

  Twitter avatar selingirit Selin Girit Hurriyet reports: Soldiers raiding CNN Turk and Hurriyet premises have been arrested. CNN Turk back on air https://t.co/LFRWcDFctT

  Hürriyet ve CNN Türk binasını basan askerler 05.10 sularında gözaltına alındı https://t.co/WY2YcUZROA pic.twitter.com/2XZfPHV71i

  — Hurriyet.com.tr (@Hurriyet) July 16, 2016

  De zender tweette ook meteen de eerste beelden van het parlementsgebouw op de vroege zaterdagochtend.
  Twitter avatar CNNTURK_ENG CNN Türk ENG PHOTO First pics from attack on Turkish Parliament in #TurkeyCoupAttempt. https://t.co/yMyYud5Rgj

  Beelden parlementsgebouw

  Dit zijn beelden van het parlementsgebouw in Ankara, op Twitter geplaatst door de Turkse EU-minister Ömer Çelik.

  Twitter avatar omerrcelik Ömer Çelik Bugün YÜCE MECLİS'e saldıranlar hainlere ders verme günüdür.. https://t.co/OOqS3qvRC3

  The office of the Prime Minister after the attack on the Parliament Building in Ankara several hours ago #turkey pic.twitter.com/8OEnbSVm6D

  — Lammert de Bruin (@lammert) July 16, 2016

  '42 doden in Turkije'

  De openbare aanklager in Ankara laat weten dat er tot nu 42 doden zijn gevallen tijdens de staatsgreep in Turkije, meldt CNN Türk. Hieronder bevinden zich 17 politieagenten. Of dit alleen geldt voor Ankara of het hele land is onduidelijk. Dit dodental is niet onafhankelijk bevestigd.

  Twitter avatar CNNTURK_ENG CNN Türk ENG BREAKING Ankara #Gölbaşı Prosecutor's Office says 42 dead in #coupattempt in Ankara. https://t.co/F6YSr8AKFP

  'Situatie Turkije verzwakt strijd tegen IS'

  De gebeurtenissen in Turkije, bedreigen de strijd tegen Islamitische Staat. De poging tot een staatsgreep destabiliseert volgens persbureau Reuters het verenigde front tegen de terroristische organisatie en de ondermijnt de daadkracht van het enige islamitische NAVO-land.

  Ban Ki-Moon veroordeelt staatsgreep Turkije

  Secretaris generaal van de VN Ban Ki-Moon veroordeelt de staatsgreep in Turkije. Hij roept in een verklaring op tot kalmte en een geweldloze oplossing van de situatie.

  The Secretary-General is following closely and with concern the fast-moving developments in Turkey.At this moment of uncertainty in the country, the Secretary-General appeals for calm, non-violence and restraint. Preservation of fundamental rights, including freedom of speech and assembly, remain of vital importance.

  The Secretary-General underscores that military interference in the affairs of any state is unacceptable. It will be crucial to quickly and peacefully affirm civilian rule and constitutional order in accordance with principles of democracy.

  Premier: niet alle militairen schuldig

  De Turkse premier roept het volk op Twitter op niet het gehele leger te veroordelen voor de acties van een minderheid. Hij noemt de coupplegers een "bende". "Het hele leger is niet schuldig aan deze acties. We zullen deze bende stoppen, er is geen andere manier."

  Twitter avatar TC_Basbakan T.C. Başbakanlık Başbakanımız: "Vatandaşlarımızdan meydanları terk etmemelerini, olay kontrol altına alınıncaya kadar oldukları yerde kalmalarını istiyorum."

  Twitter avatar TC_Basbakan T.C. Başbakanlık Başbakanımız: "Biz kefenimizi giyerek bu yollara çıktık. Milletimiz uğrunda bedel ödemek gerekiyorsa biz öderiz."

  Premier: 120 arrestaties

  Volgens de Turkse premier Yildirim zijn er al 120 coupplegers gearresteerd, meldt persbureau AFP.

  Twitter avatar AFP AFP news agency #BREAKING: Turkey PM says more than 120 arrested over coup attempt

  Bolton: als staatsgreep mislukt treedt Erdogan harder op

  Op Fox News voorspelt voormalig Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton dat als de staatsgreep in Turkije mislukt, president Erdogan harder zal optreden tegen tegenstanders.

  Erdogan: verraders zullen boeten

  Tijdens een televisietoespraak veroordeelde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan de staatsgreep die momenteel plaats vindt. Hij bestempelde de acties van de betrokken militairen als "landverraad" en waarschuwde dat zij een "hoge tol" zullen moeten betalen, meldt persbureau Reuters. Volgens Erdogan is de staatsgreep het werk van een "kleine groep". De president wees tegenstander en geestelijke leider Fethullah Gulen aan als het brein achter de staatsgreep.

  Twitter avatar CNNTURK_ENG CNN Türk ENG UPDATE Turkish President Erdoğan says his Gen Sec was kidnapped and his hotel in #Marmaris was bombed after he left. #TurkeyCoupAttempt

  Een geschiedenis van staatsgrepen

  Al Jazeera zette de lange geschiedenis van Turkije met staatsgrepen op een rij:

  Waarde Turkse lira fors gedaald

  De koers van de Turkse lira is fors gedaald na de berichtgeving over de couppoging in Turkije, meldt persbureau ANP. In New York ging direct 5 procent van de koers af tegenover de dollar. Op Europese valutamarkten ging de lira ook onderuit met een soortgelijke percentage ten opzichte van de euro.

  Erdogan: verdelg bombarderende coupplegers

  President Recep Tayyip Erdogan heeft zijn premier de opdracht gegeven om de helikopters en vliegtuigen van de coupplegers uit de lucht te schieten of te "verdelgen", zoals persbureau Reuters hem citeert tijdens zijn persconferentie in Istanbul.

  'Parlementsleden veilig'

  Parlementslid en voorzitter Ismail Kahraman bevestigt tegenover persbureau AP dat een deel van het parlementsgebouw geraakt is door een explosief. Hierbij zouden een aantal politieagenten gewond zijn geraakt. Volgens Kahraman zijn er tot nu toe geen dodelijke slachtoffers gevallen en bevinden zijn collega's zich momenteel in een schuilkelder.

  De regering meldt dat er inmiddels meer dan vijftig militaire officieren gearresteerd zijn in Istanbul.

  Volgens Shadi Hamid, Midden Oosten-expert bij het gerenommeerde Brookings Institution, is het nog lang niet met zekerheid te stellen dat de staatsgreep in Turkije voorbij is.

  Twitter avatar shadihamid Shadi Hamid Seeing a lot of talk abt *failed* coup. Too early. Plotters attacking state/media institutions. They have incentive to fight till very end

  Twitter avatar shadihamid Shadi Hamid Problem w- coups is they're all or nothing. Plotters, if they fail, will be tried for treason. They have no way out except to fight (& kill)

  'Mislukte staatsgreep nog steeds gevaarlijk'

  Het feit dat de staatsgreep in Turkije lijkt te mislukken, betekent niet dat de situatie er veiliger op wordt. Dat waarschuwt onze correspondent Bram Vermeulen op Twitter.

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen A failed coup is turning out to be even more dangerous. A lot of angry men out there with big guns and big planes and big dissapointments.

  Explosies in Istanbul en Ankara

  Net voor drie uur 's nachts zouden er twee explosies gehoord zijn rond en nabij het Taksim-plein, waar mensen zich verzameld hebben, meldt Reuters. Ook zou het Turkse parlement in Ankara geraakt zijn door een bombardement, melden ooggetuigen.

  Twitter avatar Reuters Reuters Top News LIVE UPDATES: Witnesses say two more explosions hit Turkish parliament. Latest -https://t.co/MDDQYoN1C5 https://t.co/QCqSpm1yJt

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Loud explosion in istanbul. Not a jet doing soundbomb. And more gunfire. Soldiers in cnn turkstudio. I wanna sleep.

  150 gewonden in ziekenhuis Istanbul

  Een woordvoerder van het Haydarpasa Numune ziekenhuis in Istanbul stelt tegenover AP dat er minstens 150 gewonden zijn gevallen als gevolg van het geweld waarmee de couppoging gepaard ging. Er is officieel nog niets bekend over een mogelijk dodental. Eerder op de avond waren er wel berichten dat zeventien agenten nabij een brug over de Bosporus in Istanbul zouden zijn neergeschoten.

  Istanbul van uur tot uur: een reconstructie

  Correspondent Bram Vermeulen versloeg de nacht in Istanbul. Een tijd van uur tot uur:

  Lees ook: Buren rammelen uit protest met pannen

  Erdogan spreekt aanhangers toe in Istanbul

  De Turkse president Erdogan heeft zich zojuist voor het eerst in de afgelopen in het openbaar laten zien. Hij sprak kort na landing zijn aanhangers toe die hadden verzameld voor luchthaven Ataturk in Istanbul, meldt Reuters.

  "Deze opstand was een aanval op de solidariteit en eensgezindheid in het land. Er bestaat geen andere macht dan de volkswil. Coupplegers zullen hun straf niet ontlopen, ongeacht welke stroming ze vertegenwoordigen."

  Twitter avatar jenanmoussa Jenan Moussa First pic of Erdogan among his supporters outside Ataturk airport. @akhbar #TurkeyCoup https://t.co/YbGCy0PxHL

  Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Large crowds greet President Recep Tayyip Erdogan as he emerges from a vehicle at Istanbul's Ataturk Airport.

  Foto's van staatsgreep in Turkije

  Foto Burhan Ozbilici/AP

  Mensen proberen in Ankara een tank te stoppen. Foto Burhan Ozbilici/AP

  Foto Kemal Aslan/Reuters

  Agenten in positie tijdens de staatsgreep in Turkije. Foto Kemal Aslan/Reuters

  Foto Murad Sezer/Reuters

  Mensen zwaaien met vlaggen op het Taksimplein. Foto Murad Sezer/Reuters

  Foto Kemal Aslan/Reuters

  Militairen tijdens de staatsgreep in Turkije. Foto Kemal Aslan/Reuters


  Turkije sluit grens met Bulgarije

  Turkije heeft de grens met buurland Bulgarije gesloten, meldt het Bulgaarse ministerie van Buitenlandse Zaken volgens Reuters. Aan Bulgaarse zijde blijft de overgang wel open. De Bulgaarse regering heeft er wel grenswachten geposteerd.

  Naast CNN Turk is ook de kritische krant Hurriyet naar eigen zeggen het slachtoffer van een gijzeling. Soldaten zijn het gebouw van het mediabedrijf binnengedrongen:

  Twitter avatar HDNER Hürriyet Daily News #BREAKING A group of soldiers entered Hürriyet building, took hostages https://t.co/aoWXo9p4eo https://t.co/NprcKJhO9p

  De uitzending van CNN Turk lijkt te zijn overgenomen:

  Twitter avatar CNNTURK_ENG CNN Türk ENG BREAKING Coup plotters are ending @cnnturk's broadcast now. #TurkeyCoupAttempt https://t.co/YFUrphgFbX

  Turkish soldiers disrupt CNN Turk brodcasting #Turkey pic.twitter.com/ObWHzBraaF

  — Zaid Benjamin (@zaidbenjamin) July 16, 2016

  Politici vast in Turks parlement

  De rust in Ankara is nog allesbehalve teruggekeerd. Bij het Turkse parlement in de hoofdstad wordt nog altijd gevochten. Volgens Reuters zitten er verscheidene politici vast in het gebouw. Ze houden zich op in schuilplaatsen.

  CNN Turk: militairen dringen studio binnen

  Een groep soldaten is het Dogan Mediacentrum van CNN Turk binnengetreden, meldt het mediabedrijf op Twitter. Ze hebben de studio betreden, maar het is nog onduidelijk wat ze precies willen.

  Twitter avatar CNNTURK_ENG CNN Türk ENG BREAKING A group of soldiers landed in Dogan Media Center where @cnnturk is based. They have entered the studio. https://t.co/D2QMF6s8Xt

  EU steunt Turkse regering

  De Europese Unie heeft steun uitgesproken voor de zittende Turkse regering. In een gezamenlijk statement stellen de presidenten van de Europese Commissie (Jean-Claude Juncker), de Europese Raad (Donald Tusk), de Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid (Federica Mogherini) en de lidstaten:

  "Turkije is een belangrijke partner voor de Europese Unie. De EU staat volledig achter de democratisch gekozen regering, de instituties in het land en de wetgeving die er geldt. We hopen dat de orde snel terugkeert en de constitutie weer regeert. We blijven de ontwikkelingen samen met de 28 lidstaten op de voet volgen."

  Hoge regeringsfunctionaris: alle leden van de regering blijven op hun post

  Een hoge regeringsfunctionaris heeft zojuist in Ankara verklaard dat de coup 'onsuccesvol' is verlopen en dat alle leden van de regering op hun plek blijven zitten, meldt AP. Erdogan's vliegtuig zou inmiddels geland zijn in Istanbul.

  Twitter avatar JakubKrupa Jakub Krupa Turkish Government's plane K8456/THY8456, expected to carry President Erdogan, has just landed at Ataturk Airport in Istanbul.

  'Vluchten vanaf Ataturk zo snel mogelijk hervat'

  De directie van luchthaven Ataturk in Istanbul verwacht dat de internationale vluchten op korte termijn weer hervat zullen worden, meldt persbureau Reuters. Gedurende de avond werd het vliegveld onder controle gehouden door de coupplegers en werden vluchten opgeschort. Aankomende toestellen worden omgeleid. In een bulletin wordt gemeld:

  "Ataturk hoopt dat internationale vluchten snel weer hervat kunnen worden, maar totdat dat gebeurt, worden alle inkomende toestellen omgeleid."

  Nog altijd gevechten in Istanbul

  De strijd in Istanbul is nog altijd niet voorbij. Volgens NRC-correspondent Bram Vermeulen wordt er nog altijd geschoten in de stad:

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen I still hear heavy gunfire in Istanbul. Reports of gunfights on the street. F16s flying over. This is not over yet.

  Staatszender TRT weer in de lucht

  Berichten dat Turkse veiligheidsdiensten weer de controle hebben hernomen, lijken te worden bevestigd door het gegevens dat nu ook staatszender TRT weer in de lucht is. Coupplegers gebruikten het kanaal eerder op de avond om hun staatsgreep aan te kondigen.

  Turkse premier: situatie grotendeels onder controle

  "De situatie is grotendeels onder controle", meldt de Turkse premier Yildirim. De militaire top heeft het gezag volgens hem hersteld. De regering heeft een no-fly-zone afgekondigd boven heel Turkije. Hij wijst naar de Gulen-beweging als schuldige achter de staatsgreep.

  Staatsgreep in Turkije: dit is wat we nu weten

  Om toch een overzicht te krijgen van wat er zich allemaal in Turkije heeft afgespeeld de afgelopen uren, hebben we de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje gezet. Let op: het verhaal is wel nog in ontwikkeling.

  Lees ook: Coup in Turkije: dit is wat we nu weten

  'Luide explosie nabij Taksimplein'

  Het is lastig momenteel een overzicht te krijgen van wat er precies waar gebeurt in Turkije momenteel. Er zijn veel - nog onbevestigde maar wel door persbureaus verspreidde - berichten over geweld. Na de melding over een bomontploffing bij het Turkse parlement zojuist, zou er ook nabij het Taksimplein in Istanbul was er een luide knal te horen , zo meldt correspondent Bram Vermeulen. Wat er precies aan de hand is, is nog onbekend.

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Just heard loud explosion in centre of Istanbul

  Ook protesten in Rotterdam

  Volgens radiomaker Wes van Os zijn ook in Rotterdam Erdogan-aanhangers de straat op gegaan. Ze bezetten de Blaak en protesteren bij het Turkse consulaat:

  Twitter avatar wesvanos Wes van Os Heel de Blaak blijft geblokkeerd in #Rotterdam door pro-Erdogan protestanten. #Turkey

  Twitter avatar wesvanos Wes van Os In #Rotterdam they protest at the Turkish consulate to defend Erdogan. Police close by. #Turkey https://t.co/Rs1QzDlTk5

  'Bom ontploft bij Turkse parlement in Ankara'

  Hoewel de veiligheidsdienst de staatsgreep lijkt te hebben neergeslagen, gaat het geweld gewoon door in onder meer Ankara. Volgens staatspersbureau Anadolu is er zojuist een bom ontploft bij het Turkse parlement in de hoofdstad.

  Inlichtingendienst: coup is neergeslagen

  De militaire coup is neergeslagen, meldt een woordvoerder van de nationale inlichtingendienst. Ook volgens correspondent Bram Vermeulen zou de regering aan de winnende hand zijn:

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Soldiers leaving Istanbul airport. Protestors gave soldiers remaining on the bridge 2 hours to leave. Or else.

  'Chaos op luchthaven Ataturk'

  Student Pieter Perseyn is op de luchthaven Ataturk in Istanbul en meldde eerder:

  “Ik heb geweerschoten gehoord aan de ingang, tanks blokkeren alles. Niemand kan weg, om de vijftien minuten. Er is massapaniek, maar er zijn geen gewonden binnen de gebouwen. Toeristen zijn opnieuw gevlucht achter de paspoortcontroles.”

  Ondertussen zijn er ook berichten dat de militairen die luchthaven Ataturk zouden hebben overgenomen, zich hebben teruggetrokken, zegt correspondent Bram Vermeulen:

  "Aanhangers van president Erdogan trekken de aankomsthal van het vliegveld binnen, ze lopen de landingsbaan op. Soldaten maken zich uit de voeten. Ook de soldaten op de brug over de Bosporus krijgen een ultimatum. Binnen twee uur vertrekken, of anders."

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Soldiers leaving Istanbul airport. Protestors gave soldiers remaining on the bridge 2 hours to leave. Or else.

  'Vier coupplegers geneutraliseerd'

  Volgens staatspersbureau Anadolu zijn vier coupplegers, waaronder één hooggeplaatste officier inmiddels 'geneutraliseerd' nabij staatszender TRT door de politie. Wat dit precies inhoudt, is onbekend.

  "Voor- en tegenstanders slaan op potten en pannen"

  Correspondent Bram Vermeulen is ter plekke in Istanbul en beschrijft de situatie aldaar:

  "Om half twee klinkt uit de moskeee’en een onverwachte oproep tot gebed. Uren voor zonsopgang. Terwijl de oproep door de luidsprekers schalt, klinkt vanaf de balkonnen het gekletter van potten en pannen. De laatste keer dat dit gebeurde was het juni 2013. Toen was het een protest tegen de regering van Tayyip Erdogan die een shopping mall wilde bouwen in het Gezi Park. Nu klinken de potten en pannen uit de huizen van voor en tegenstanders. Lepels rinkelen op de relingen. Er wordt gefloten. Uit alle opiniepeilingen van de afgelopen jaren blijkt dat de grote meerderheid van de Turken niet langer wil dat het leger zich met de politiek bemoeit. Zelfs degenen die niet behoren tot de vijftig procent die de afgelopen verkiezingen voor Erdogan kozen. De potten en pannen op zaterdagavond zijn de vertolking van Turken die geen van beiden willen: geen militairen en geen regering die de persvrijheid beknot, tegenstanders opsluit. Dan voegen legerhelicopters zich bij de kakofonie. Ze scheren laag over de hoogbouw van Istanbul. Motoren, potten, pannen, de minaret."

  Obama: respecteer verkiezingsuitslag

  De Amerikaanse president Barack Obama heeft inmiddels alle strijdende partijen in Turkije opgeroepen zich terughoudend te gedragen. De verkiezingsuitslag moet volgens hem gerespecteerd worden: "alle partijen in Turkije moeten zich scharen achter de verkozen Turkse regering." Zij moeten zich "onthouden van enige vorm van geweld en bloedvergieten".

  '17 politieagenten doodgeschoten in Ankara'

  Bij het hoofdkwartier van de Turkse veiligheidsdienst in Ankara zouden zeventien politieagenten zijn doodgeschoten, meldt AFP op basis van het Turkse staatspersbureau Anadolu. Dit bericht is echter nog onbevestigd door andere bronnen.

  Twitter avatar AFP AFP news agency #BREAKING 17 police officers killed in Turkey coup attempt: state news agency

  'Helikopter coupplegers neergehaald'

  Een straaljager van de Turkse veiligheidsdienst heeft zojuist een militaire helikopter die gebruikt wordt door de coupplegers neergehaald boven Ankara, meldt televisiezender NTV.

  Twitter avatar ntv NTV F16'lar, darbe girişimi yapanların elindeki Sikorsky'yi düşürdü https://t.co/oXIsJYZOdB https://t.co/jJ6SqCfnom

  Oud-correspondent: "Volkomen verrast"

  Voormalig NRC-correspondent Froukje Santing is in de Turkse plaats Gülluk en volgt de staatsgreep vanaf daar:

  "Er zijn vreemde dingen aan de hand´, appte een collega journalist in Istanbul me even voor elf uur Turkse tijd (een uur later dan in Nederland. ´Is het het C-woord?´ [ C staat voor coup.]Enkele seconden later belde mijn dochter Marleen, die in Istanbul woont, maar voor de bruiloft van een oud-klasgenoot in de morgen naar Londen was gevlogen. ´Mam. Ik krijg allemaal berichten van vrienden in Turkije dat het leger het aan het overnemen is."

  "Ik was volkomen verrast en opende de Turkse televisie. TRT, de staatstelevisie was nog bezig met het weerbericht, maar CNN Turk deed live verslag van wat toen nog een opstand binnen de strijdkrachten heette. Ik liep naar mijn balkon in Güllük, een dorpje aan een baai ten noorden van Bodrum, en zag dat het gewone leven onverstoord verder ging. Het strand waar overdag ligbedden staan en ’s avonds tafeltjes en stoelen, was vol met etende en drinkende mensen. Ook mijn Turkse buren, ze hadden visite uit de nabijgelegen stad Milas, aten niets vermoedend watermeloen. ´Misschien is het beter de televisie aan te zetten, zei ik, ´er schijnt van alles aan de hand te zijn in uw land.´"

  "Terwijl ik dit schrijf, half twee Turkse tijd, wordt via het omroepsysteem in Güllük gezegd dat de ontwikkelingen in Ankara het werk zijn van dwazen, en dat men het er niet mee eens is. Ik heb geen idee of het een boodschap is die van bovenaf, de Turkse politieke machthebbers, de AK-partij, wordt gedicteerd, of dat het een spontane actie is van de lokale autoriteiten. Even later klinkt als vanouds de nachtelijke oproep tot gebed."

  Turkse commandant: "niets om je druk over te maken"

  Het Turkse leger lijkt niet verenigd te zijn in de wens de regering in Ankara omver te werpen. Er tekent zich nu een divisie af tussen de coupplegers binnen het leger en officieren die zich hier tegen keren. Volgens Reuters laat een commandant van de eerste legerdivisie in Turkije weten dat de opstandelingen "slechts uit een kleine fractie bestaan". Er is volgens hem "niets om je druk over te maken".

  Video: tank rijdt bijna over mensen heen

  Beelden van de Britse zenders BBC en Sky News tonen de chaos in Turkije. Er wordt her en der gevochten. Een tank rijdt op een brug in Istanbul bijna over mensen heen:

  Violents affrontements. Images surréalistes ! #Turquie pic.twitter.com/VafcFSNdB4

  — Axel Joly (@AxelJoly) July 15, 2016

  BuZa: aangepast reisadvies

  Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie in Turkije op de voet. Er is een crisisteam opgezet om vragen van ongeruste landgenoten te beantwoorden. Minister-president Mark Rutte heeft contact gehad met minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA). Het reisadvies naar Turkije is inmiddels aangepast:

  "Op dit moment is er in Turkije een poging tot staatsgreep gaande. De situatie is nog niet helder. Blijf binnen en volg de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media."

  Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ BZ volgt situatie #Turkije nauwgezet. Crisisteam opgericht om ontwikkelingen te volgen en hulpvragen van Nederlanders te beantwoorden 1/3

  Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ 2/3 #Koenders heeft contact met @MevlutCavusoglu, @MinPres en NL-ambassadeur Van Rij over situatie #Turkijke

  Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ 3/3 #reisadvies Turkije geactualiseerd en wordt voortdurend bijgewerkt https://t.co/TMkiiodTcB - volg ontwikkelingen via @247BZ

  Twitter avatar MinPres Minister-president Sta in nauw contact met minister Koenders over Turkije. Situatie is zorgelijk. Nederlandse regering volgt ontwikkelingen nauwgezet.

  Turkse regeringsfunctionaris: militairen verliezen terrein

  Een niet bij naam genoemde Turkse regeringsfunctionaris meldt volgens Reuters dat de militairen terrein zouden verliezen in de grote steden Ankara en Istanbul:

  "Loyale veiligheidstroepen verkrijgen langzaamaan de controle over hen die de regering omver willen werpen. De fractie van het leger die een coup wil plegen, heeft de controle over sommige tanks en heeft haar strijdkrachten opgeroepen de straten over te nemen. Zij slagen daar in veel gebieden echter niet in. De situatie zal de komende 24 uur instabiel blijven."

  Drie gewonden bij brug over Bosporus

  Bij een eerder afgesloten brug over de Bosporus in Istanbul zijn bij schotenwisselingen tussen de politie en het leger drie gewonden gevallen, meldt NRC-correspondent Bram Vermeulen. Bij het Taksimplein zouden zich aanhanger van Erdogan verenigen die gehoor geven aan zijn eerdere oproep om tegen de coup ten strijde te trekken:

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen reports of 3 injuried at gunfight between army and police at Bosporus bridge.

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Many are following president Erdogans call for Turkish people to come to the squares to resist this attempt of coup. Taksim full.

  'Schoten in ambassadewijk Tunali (Ankara)'

  Jelte Sondij, presentator voor VARABNN, is momenteel in Ankara. Volgens hem wordt er momenteel hevig geschotig in de ambassadewijk Tunali:

  Twitter avatar JelteSondij Jelte Sondij Er wordt geschoten hier in de buurt van politie hq. Nog steeds helikopters boven de stad. #ankara

  Laatste Turkse staatsgreep in 1980

  De laatste keer dat er in Turkije een staatsgreep plaatsvond, was in 1980, schrijft de in Istanbul aanwezig NRC-correspondent Bram Vermeulen:

  "Het Turkse leger stelt rond middernacht een avondklok in. De straten zijn uitgestorven. Op het Taskim plein marcheren soldaten. De laatste keer dat dit gebeurde was het 12 september 1980. Die staatsgreep duurde 2 jaar. 600.000 mensen werden zonder enige vorm van proces vastgezet. Die tijd is al lang voorbij, meenden vrijwel alle Turken. De AKP van Tayip Erdogan kwam in 2002 aan de macht met de belofte de bemoeienis van Turkse generaals met de politiek te breken. Hij ontsloeg talloze hoge officieren. Er waren massa arrestaties. In 2011 zat tien procent van de hoge officieren in de gevangenis. De overtuiging was dat Erdogan een strakke regie voerde over het leger. De tijd van staatsgrepen was voorbij."

  Volg de situatie in Turkije via livestreams op Facebook

  Via livestreams op Facebook valt te zien dat mensen massaal gehoor hebben gegeven aan de oproep van Erdogan om de straat op te gaan. Bekijk de livestreams op www.facebook.com/live

  'Turkse parlement onder vuur genomen met tanks'

  De coupplegers lijken steeds meer plekken in Ankara over te nemen. Een getuige verklaart tegenover Reuters dat tanks momenteel het parlement omsingelen. Ze zouden zelfs het vuur hebben geopend. Ook meldt het staatspersbureau Anadolu Agency dat militaire helikopters schoten lossen op het hoofdkwartier van de politie in Ankara. Ook op luchthaven Ataturk in Istanbul zouden militairen het vuur hebben geopend.

  Oppositiepartijen steunen staatsgreep niet

  De Turkse oppositiepartijen CHP en MHP steunen de militaire staatsgreep niet, zo hebben zij volgens de Turkse krant Hurriyet laten weten. CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu stelt in een geschreven verklaring:

  "Dit land heeft een hoop te lijden gehad van militaire coups. We willen niet dat deze moeilijke situaties zich herhalen. De CHP leunt volledig op de vrije wil van het volk en onze parlement."

  'Militaire helikopter opent vuur in Ankara'

  Een militaire helikopter zou zojuist het vuur hebben geopend boven de Turkse hoofdstad Ankara, meldt persbureau Reuters op basis van een getuige. Het is nog niet bekend tegen wie het schieten gericht is.

  In beeld: leger grijpt het macht in Turkije

  Het leger heeft vrijdagavond de macht gegrepen in Turkije. Een eerste overzicht in beeld:

  Lees ook: In beeld: het leger grijpt de macht in Turkije

  Explosies in Ankara

  Ondertussen gaat het er volgens persbureau AFP allesbehalve vredig aan toe in Ankara. Ook zou er geschoten worden op het Taksimplein in Istanbul, de ontmoetingsplaats waar de afgelopen jaren demonstranten samenkwamen om te protesteren tegen president Erdogan:

  Twitter avatar AFP AFP news agency #BREAKING Strong explosion heard in Turkish capital Ankara: AFP

  Watch: Turkish military in Istanbul's Taksim Square tells reporter to stop broadcasting amid stand-off with police https://t.co/02bI6XFlM2

  — Sky News (@SkyNews) July 15, 2016

  Video van militair statement op staatszender

  De video van het statement dat het Turkse leger een half uur geleden heeft laten voorlezen op staatszender TRT. De militairen verklaren hierin dat ze de macht hebben overgenomen en een nieuwe grondwet willen invoeren:

  #Ankara: #TRT 1'de okunan bildiriyle #TürkSilahlıKuvvetleri'nin yönetime el koyduğu açıklandı. #15Temmuz @baris_orucpic.twitter.com/JYJo0FOa96

  — İstanbul Indymedia (@Istanbul_Indy) July 15, 2016

  Video Erdogan

  De boodschap van Erdogan waarin hij de bevolking oproept ten strijde te trekken tegen het leger:

  BuZa: 24 uur per dag telefonisch te bereiken

  Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat via Twitter weten ongeruste burgers 24 uur per dag contact op kunnen nemen via een speciaal telefoonnummer:

  Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Het ministerie van Buitenlandse Zaken is 24/7 bereikbaar via telefoonnummer + 31 247 247 247 #Turkije

  Erdogan roept bevolking op te vechten tegen het leger

  De Turkse president Erdogan heeft via Facetime zijn volgelingen toegesproken. Hij roept de bevolking op om de straten op te gaan en te vechten tegen het leger.

  "Wij kunnen deze situatie herstellen. Onze natie moet samenkomen op pleinen in het land om weerstand te bieden aan deze opstand. Zij die zitten achter deze coup zullen een hoge prijs betalen. De situatie zoals die zich nu voordoet zal binnen korte tijd zijn opgelost."

  Twitter avatar EliotHiggins Eliot Higgins Turkish TV broadcasts a message from Erdogan claiming he's in control and will punish the coup leaders https://t.co/8grmFarUfl

  Ondertussen lijken eerdere berichten dat Erdogan in Mongolië zit niet te kloppen. In de verklaring, laat hij weten onderweg te zijn naar Ankara. Het is nog onduidelijk vanuit welke locatie.

  Premier Yildirim: coupplegers zullen een zware prijs betalen

  De Turkse premier Yildirim reageert via Twitter op de gebeurtenissen in Ankara. De staatsgreep die momenteel gepleegd wordt is volgens hem een actie van een groep binnen het leger, niet het gehele leger. "Deze actie is volkomen onwettig en zij die hierachter zitten zullen daarvoor de prijs betalen." Yildirim wil "zo snel mogelijk weten wie hier achter zitten en waarom deze actie nu wordt uitgevoerd." De premier spreekt nadrukkelijk niet over een coup.

  Twitter avatar TC_Basbakan T.C. Başbakanlık ''Ordunun içinde bir grubun kalkışma girişimidir. Bu girişime izin verilmeyecektir. Bunu yapanlar en ağır bedeli ödeyeceklerdir."

  Twitter avatar TC_Basbakan T.C. Başbakanlık ''Bunların kim olduğunu, hangi amaçla hareket ettiklerini kısa sürede anlayacağız ve gereğini yapacağız.''

  Rusland en VS: landgenoten blijf binnen

  Verschillende landen roepen landgenoten die zich in Turkije bevinden op om binnen te blijven. Zo stellen Rusland, Frankrijk en de VS dat zijn niet de straat op moeten gaan. Een aangepast advies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is er nog niet.

  TRT: 'Avondklok ingesteld voor heel Turkije'

  Op de Turkse staatszender wordt nu een statement voorgelezen op last van de plegers van de militaire coup. "Er zal zo snel mogelijk een nieuwe grondwet worden voorbereid", wordt in het bericht gemeld. "Er wordt een vredesraad ingesteld die de veiligheid van burgers in dit land moet veiligstellen, ongeacht religie, ras of nationaliteit."

  Er is bovendien een avondklok ingesteld voor het hele land. Ook zijn alle luchthavens in afgesloten.

  Beeld van staatszender TRT:

  Twitter

  Beeld van de Turkse staatszender TRT. Twitter

  'Militairen in gebouw Turkse staatszender TRT

  Militairen zouden volgens persbureau Reuters het gebouw van de Turkse staatstelevisiezender TRT hebben ingenomen. Dit is het officiële kanaal van de regering. Op Twitter gaan beelden rond van deze inval, maar de authenticiteit daarvan kan niet bevestigd worden door een bron met expertise, vandaar we deze nog niet delen.

  Staatgreep komt volledig onverwacht

  Volgens NRC-redacteur Toon Beemsterboer komt de staatsgreep volledig onverwacht:

  "De afgelopen twee jaar leek de relatie tussen de regering en het leger juist te verbeteren. Erdogan leek in de jaren daarvoor de macht van het leger juist te hebben ingetoomd met een serie massaprocessen tegen hoge officieren die werden verdacht van een staatsgreep."

  Er zijn wel tal van redenen te noemen waarom de coup plaatsvindt:

  "Turkije staat onder spanning door de grote hoeveelheid terroristische aanslagen van het afgelopen jaar. Daarbij worden door de Koerdische guerrillagroep PKK geregeld militaire doelwitten gekozen. De oorlog in Syrië steekt steeds meer de grens over en zorgt voor groeiende instabiliteit in Turkije. Dat geldt zowel in het zuidoosten van het land, waar keihard wordt gevochten met de Koerdische PKK als in toenemende mate in de rest van het land waardoor zowel de PKK als jihadisten aanslagen worden gepleegd. "

  Zender NTV: generaal Turkse leger gevangen genomen

  De generaal van het Turkse leger Hulusi Akar is volgens televisiezender NTV door soldaten gevangen genomen. Het deel van het leger dat momenteel de staatsgreep uitvoert zou niet handelen namens de militaire top, meldt Reuters.

  Twitter avatar ntv NTV Anadolu Ajansı: Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar rehin alındı https://t.co/E7SGRCj9qs https://t.co/PTrrjupvUc

  Actueel beeld van de geblokkeerde brug in Istanbul over de Bosporus

  Er komen steeds meer foto's en beelden door van de militaire acties in Istanbul en Ankara. Zo is er het bizarre beeld van de Franse vlaggen die hangen aan de ingenomen brug over de Bosporus.

  'Erdogan momenteel in Mongolië'

  Volgens CNN Turk zijn er enkele officieren gevangen gezet in het militaire hoofdkwartier in Ankara. President Erdogan zou op bezoek zijn in Mongolië en daar in veiligheid zijngebracht.

  'Vliegveld Istanbul ingenomen door militairen'

  Ook het internationale vliegveld Ataturk in Istanbul zou zijn ingenomen door militairen, meldt correspondent Bram Vermeulen. Een daar aanwezige piloot zou tegen Reuters hebben gezegd dat alle vluchten voorlopig zijn gecanceld

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Ataturk airport is also blocked by military. Turkish tv showing military trucks at taxi area.

  Leger claimt de macht in Turkije

  Volgens persbureau Reuters meldt het leger nu dat het de macht in Turkije heeft overgenomen. "We hebben dit gedaan met het oog op de democratie in het land. Mensenrechten blijven gerespecteerd."

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Statement by military read out on Turkish tv: to again obtain constitutional democratic hum rights we are officially managing the country."

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Statement on official military website (read out on tv) All international agrrements will still be valid with all the countries

  Twitter en Facebook zijn afgesloten

  NRC-correspondent is momenteel in Istanbul. Facebook en Twitter zijn afgesloten. Het gebruik van social media is afgesloten.

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Currently in Istanbul: heard helicopters flying low overhead. Lots of sirenes on the street. Bridges closed off by military.

  Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Tweeting is only possible through vpn at moment. Twitter and Facebook down. #Istanbul

  Brug over de Bosporus geblokkeerd

  Er is momenteel veel militaire activiteit in de Turkse steden Istanbul en Ankara. Soldaten hebben onder meer twee bruggen over de Bosporus geblokkeerd met vrachtwagens. Het is niet bekend in opdracht van wie dat gebeurde. Ook zou de politie zijn ontwapend door militairen, maar dat is niet bevestigd.

  Op Twitter worden beelden gedeeld van militairen op één van de bruggen over de Bosporus.

  Twitter avatar hasavrat Has Avrat Soldiers on Bosphorus bridge in Istanbul shouting to communters: "Curfew has been imposed, go home!". https://t.co/XmIlEgHdrC

  Yildirim: 'Deel van het leger pleegt staatsgreep'

  Volgens de Turkse premier Binali Yıldırım probeert een deel van het leger momenteel een staatsgreep te plegen. Details zijn nog niet bekend, maar de regering zou "nooit enig initiatief toestaan waarmee het democratisch proces wordt onderbroken". Ondertussen vliegen militaire straaljagers laag over in hoofdstad Ankara en zouden er schoten zijn gelost.

  Een deel van het Turkse leger voert momenteel een coup uit op de regering in Ankara. Dat heeft de Turkse premier Yildirim verklaard tegenover televisiestation NTV, meldt persbureau Reuters. Tanks rijden door de straten van hoofdstad Ankara en er zouden schoten zijn gelost. Ook zijn in Istanbul twee bruggen over de Bosporus afgesloten. Het is nog niet bekend wat er exact aan de hand is.

  Volgens Yildirim is een deel van het leger bezig om een staatsgreep te plegen. Veiligheidsdiensten zouden in actie zijn geschoten om de situatie te herstellen.

  Meer informatie volgt.