‘Mijn thuis is op mijn paard, op die plek voel ik me op mijn gemak’

Interview Isabell Werth

Ze is al 46, gaat op voor haar vijfde Spelen. De dressuuramazone maakt weer kans op goud. „Wow, het beste paard van Edward Gal gaat niet mee? Dat maakt Nederland sowieso zwakker.”

ANP

Het is even improviseren in Aken. Het terras zit vol op paardensportfestijn CHIO en het regent flink. Daarom schuift Isabell Werth aan onder een afdakje van het dressuurstadion. Verdwaalde toeschouwers kijken raar op als ze de Duitse ‘dressuurkoningin’ zien zitten. Dan feliciteren ze haar met haar winnende proef in de landenwedstrijd. De 46-jarige Werth is nog altijd enorm populair in Duitsland.

De amazone gold altijd als de grote concurrente van Anky van Grunsven. De twee illustreerden in de paardensport de rivaliteit tussen Nederland en Duitsland. „Het was vergelijkbaar met voetbal”, zegt vijfvoudig olympisch kampioene Werth. „Maar ook gezien de historie. Het botste altijd tussen Nederland en Duitsland. Vooral in het begin van de jaren negentig hadden we stevige gevechten. Wij waren altijd onverslaanbaar, tot Nederland kwam met Anky. Het waren emotionele wedstrijden en het verliep niet altijd vriendelijk. Er was altijd discussie, wie er ook won van ons.”

Waar Van Grunsven niet meer op het hoogste niveau uitkomt, maakt Werth zich op voor haar vijfde Olympische Spelen in 24 jaar. Duitsland geldt als de grote favoriet voor teamgoud in Rio de Janeiro. „Het is niet arrogant om te zeggen dat wij een enorm sterk team hebben. Natuurlijk gaan we vechten voor goud. Ik zou liegen als ik zeg dat ik geen druk voel. Die is er altijd, maar ik heb al zoveel meegemaakt. Ik kan nu makkelijk cool blijven. Ik heb een zoontje van zes jaar. Sinds hij in mijn leven is gekomen, kan ik mijn leven ook beter in perspectief plaatsen. Paardensport is weliswaar het leukste, maar niet het belangrijkste in mijn leven. Natuurlijk denk ik bijna altijd alleen maar aan paarden. Ik heb ooit gezegd: mijn thuis is op mijn paard. Dat geldt nog steeds. Het is de plek waar ik me op mijn gemak voel.”

Toekomst

Werth heeft veel geleerd van haar studie rechten. Ze werkte zelfs een aantal jaren als juriste. Ze werd in de dressuurring dagelijks zelf al beoordeeld, nu moest ze zelf oordelen over mensen. „Ik heb ook nog een tijdje in de marketing gewerkt. In 2003 ben ik maar gestopt met andere zaken dan de paardensport. Het was te druk. Ik heb er wel ontzettend veel van geleerd. Ik kan bepaalde zaken nu makkelijker scheiden van elkaar. Het was een mooie uitdaging en het is goed om het onder de knie te hebben. Je weet nooit wat er nog gebeurt in de toekomst. Ooit zal ook ik stoppen met paardrijden.”

Zover is het nog niet. Werth hoopt het ook deze zomer Nederland weer heel lastig te maken. Ze zegt dat de relatie tussen de buurlanden in de loop van de jaren flink is verbeterd. Van haat en nijd is geen sprake meer, en Werth en Van Grunsven kunnen het goed vinden met elkaar. Van Grunsven heeft inmiddels plaatsgemaakt voor ruiters als Edward Gal en Hans Peter Minderhoud. „Ik ben ontzettend benieuwd met welk team Nederland naar Rio gaat”, geeft Werth aan. Ze weet dat de Nederlandse bondscoach Johan Rockx zijn team deze zondag na de NK dressuur bekend maakt. Alleen is de amazone nog niet op de hoogte van het feit dat Edward Gal zijn toppaard Undercover thuislaat. „Wow”, zegt ze dan verrast. „Dat scheelt zeker punten. Het maakt Nederland sowieso zwakker.”

Zoontje

Maar de dressuuramazone kan in Rio zelf ook geen beroep doen op haar toppaarden Bella Rose en Don Johnson. Die zijn beide geblesseerd. Werth staat al bijna dertig jaar aan de top en kan het zich zelfs veroorloven om met haar ‘derde’ paard Weihegold naar de Spelen te gaan. „Een half jaar geleden had ik niet gedacht dat dit paard nu al op het hoogste niveau zou kunnen gaan meedoen. Weihegold is pas elf jaar en is meer voor de toekomst.”

Wat toch het geheim van Werth is? „Onze sport heeft één groot voordeel: het is nooit saai en je bent er nooit klaar mee. Ik ben dagelijks met paarden bezig en ze geven me er zoveel voor terug. Ik geniet van iedere wedstrijd.”

Voor Werth draait alles nu om de Spelen. „Daarna ben ik toe aan vakantie. Mijn zoontje gaat niet mee naar Brazilië. Dan ben ik me alleen maar druk aan het maken over zijn veiligheid. We gaan er daarna samen lekker tussenuit. Ik kijk uit naar Rio, maar hier zeggen we altijd: es wird nichts so heiss gegessen, wie es gekocht wird. Natuurlijk is het nog speciaal, maar niet meer zo bijzonder als voorheen.”