Marc Wilmots weg als bondscoach België

De voetbalbond en trainer bereikten na een teleurstellend EK een akkoord over ontbinding van het contract.

Marc Wilmots tijdens de EK-kwartfinale Wales-België.
Marc Wilmots tijdens de EK-kwartfinale Wales-België. Foto Pascal Rossignol/Reuters

Marc Wilmots is niet langer bondscoach van de Belgische voetbalploeg. Het contract van de trainer wordt na een teleurstellend EK ontbonden, zo heeft de Belgische voetbalbond KBVB vrijdag bekendgemaakt. Er is nog geen opvolger van Wilmots aangesteld.

Het vertrek van de bondscoach hing al enige tijd in de lucht. Nadat de Belgen twee weken geleden in de kwartfinale van het Europees kampioenschap voetbal werden uitgeschakeld door Wales (1-3), riepen de Belgische media al massaal om het ontslag van de trainer. De Rode Duivels werden gezien als één van de kanshebbers om het toernooi te winnen, maar stelden teleur met defensief spel en magere resultaten. Wilmots wordt verweten dat hij te weinig heeft gehaald uit de talentvolle generatie, met daarin voetballers als Eden Hazard en Kevin de Bruyne.

Evaluatie

De afgelopen dagen heeft de Belgische bond het werk van Wilmots geëvalueerd en is men tot de conclusie gekomen dat het tijd is voor een nieuwe trainer voor de groep, zo meldde de KBVB vrijdag op een persconferentie. Voorzitter François De Keersmaecker:

“De voetbalbond heeft een akkoord bereikt met Marc Wilmots over de ontbinding van zijn contract. Onder hem klommen we op naar de tweede plek op de wereldranking en vonden fans hun liefde voor de Rode Duivels terug. De technische commissie stelde echter vast dat de doelstellingen voor dit EK niet bereikt zijn. De overtuiging is dat een nieuwe impuls nodig is om goede resultaten op het volgende grote toernooi te behalen.”

Onder Wilmots wonnen de Belgen 23 van de 36 gespeelde wedstrijden en verloren er zes. De KBVB gaat nu op zoek naar een nieuwe bondscoach en hoop die komende maand te kunnen presenteren. De voetbalploeg komt in de kwalificatie voor het WK uit tegen Cyprus, Estland, Griekenland, en Bosnië-Herzegovina.