Lang leve de mossel

Het begon goed met het mosselseizoen. Dankzij een warm voorjaar en veel regen waren de schelpdiertjes al eind mei klaar om geoogst te worden.

Foto iStock

Foto iStock

Zeeuwse mosselkwekers wreven zich in de handen, maar deden dat iets te vroeg. Want een maand later kwam het bericht dat er tetrodotoxine was aangetroffen in het oostelijke en noordelijke deel van de Oosterschelde, een giftige stof die het zenuwstelsel kan aantasten.

Wat nu? Durft u nog mosselen te eten? Ik wel hoor. Uit voorzorg stelde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een handelsverbod in voor mosselen uit het besmette gebied. Dus nu ze zo onder de loep liggen, zijn mosselen misschien zelfs wel het veiligste voedsel denkbaar. Zoals Wouter van Zandbrink, voorzitter van Vereniging de Mosselhandel, onlangs nog in deze krant zei: „Er komt nooit een mossel aan de wal die niet goed is.”

Meer mosselen eten? Onze Thuiskok kookt Mosselen van chef Piet Devriendt.

Daarom ga ik u vandaag vrolijk een mosselrecept voorschotelen uit Rick Steins Verse Vis. Ik houd erg van de recepten van de BBC-chef en heb meer van zijn werk in de kast staan. En toen ik hem eens mocht interviewen voor deze krant nam ik dit boek, een van de meest stukgekookte uit de collectie, mee om door hem te laten signeren. Wat hij grijnzend over de vele ezelsoren en sausvlekken deed: ‘A pleasure to meet you, thanks for lunch, happy cooking, love, Rick Stein.’

Zonder te willen beweren dat ik alles uit Verse vis heb gemaakt, kom ik toch een heel eind en deze cozze con fagioli (mosselen met cannelliniboontjes) is een van mijn favorieten. Het recept is officieel voor 4 personen, maar in mijn ervaring volstaat het niet als hoofdgerecht. Serveer er dus op z’n minst brood bij en wellicht een salade. Of dien de schotel op als onderdeel van een tapasachtige maaltijd.