Kijken: hoe een Syriër naar Nederland reisde

Toen filmmaker en journalist Matthew Cassel op de grens van Turkije naar Griekenland Aboud Shalhoub zag, terwijl die zijn benen in plastic verpakte, pakte hij zijn camera erbij. Beiden wisten niet hoe de maanden daaropvolgend zouden lopen. Een jaar na die eerste ontmoeting stopte Cassel met filmen.

Aboud probeerde al tweeënhalf jaar een leven op te bouwen in Turkije, ver weg van de oorlog in Damascus, waar zijn vrouw en twee jonge kinderen zouden blijven tot hij geld had om ze te verplaatsen. Hij leerde Turks en nam verschillende banen aan. Zijn kinderen leerden hem vooral via Skype beter kennen. Uiteindelijk besloot hij dat reizen naar Europa als vluchteling en daar asiel aanvragen zijn beste kans was op hereniging met zijn gezin.

Matthew Cassel volgde de Syriër op zijn reis naar Nederland. De zesdelige videoserie is gedurende deze week bij NRC te volgen.

Deel 6: De terugslag

Deel 5: De hereniging

Deel 4: Welkom in Europa

Deel 3: De Balkanroute

Deel 2: Lopen of vliegen?

Deel 1: Geen Keuze

Lees ook: Hoe een Syriër naar Holland kwam