‘Ik heb in mijn vak behoorlijk wat mensenkennis opgedaan’

Spitsuur Erwin van den Heuvel (38) en Frank van Blitterswijk (48) werken samen in hun beautysalon en doen op hun vrije dag graag leuke dingen samen: „Even mosselen eten in Gent, of op en neer naar Parijs.”

Foto David Galjaard

Een rijke fantasie

Erwin: „Frank woonde boven een café in Amsterdam waar ik vaak kwam. Twee jaar hebben we gedatet voordat we bij elkaar zijn gaan wonen.”

Frank: „Erwin verrast me regelmatig, hij vindt het bijvoorbeeld leuk een weekendje weg te plannen. Hij zet me ook wel voor het blok hoor. Dan zegt hij opeens: ‘Je bent hier nog nooit geweest, dus laat alles vallen, we gaan NU.’”

Erwin: „Nou, dat klinkt nu wel heel romantisch, maar het is intussen wel anderhalf jaar geleden dat we echt een weekend weg zijn geweest, haha.”

Frank: „Ja, maar je bedenkt het wel vaak. Erwin heeft een rijke fantasie en verzint allerlei leuke dingen. Wel vaak iets in de stad, trouwens. Ik probeer hem altijd de natuur in te krijgen, op de fiets de duinen in. Maar dat doet hij liever niet.”

Erwin: „Het zou misschien ook wel lekker zijn dat vaker te doen, maar ik vind het lastig op die manier te ontspannen.”

1607ZATECOfrank

1607ZATECOerwin

Leuke extraatjes

Erwin: „We hebben drie jaar lang door heel Noord-Holland gereisd om een goede plek te vinden om te wonen. We woonden allebei in kleine appartementjes in Amsterdam, maar wilden wat groters. Boerderijen, landgoederen, Purmerend… we zijn echt overal geweest.”

Frank: „Ik vind de ruimte en rust van een boerderij echt fantastisch.”

Erwin: „En ik ook, maar wel alleen in de zomer. Nu wonen we sinds drie jaar in Haarlem. Toch een stad, maar ook vlakbij de natuur. We hebben een groot huis, dus we verhuren een gedeelte ervan. Zo hebben we bijvoorbeeld een atelierruimte voor kunstenaars.”

Frank: „De leuke extraatjes kunnen we daarvan betalen.”

Erwin: „Mijn moeder woont ook in een zelfstandig appartement in ons huis, dus die zien we regelmatig. Ze is pas 66, maar naarmate ze ouder wordt is het toch wel fijn dat ze zo dichtbij woont.”

Frank: „Ze heeft wel haar eigen leven hoor, we zien haar ook niet elke dag. Het is meer dat ze soms even gezellig komt koffiedrinken, of de afwas voor ons doet.”

Mosselen eten in Gent

Erwin: „Ik ben op mijn 18e begonnen als kapper en heb sinds mijn 21e een eigen salon.”

Frank: „Sinds kort help ik mee in onze nieuwe zaak, als manusje-van-alles. We zien elkaar daarom veel overdag. Al staat Erwin op de vloer en ben ik vooral in het kantoor te vinden.”

Erwin: „Ik heb in mijn vak behoorlijk wat mensenkennis opgedaan. Ik kan aan iemands neus zien hoe diegene zich voelt. Ik zie alles, hoor alles en voel alles. Zodra mensen gaan uitleggen wat voor kapsel ze mooi vinden, weet ik al of ze dat ook écht willen.”

Frank: „Omdat ik een wat vrijere agenda heb dan Erwin, koop ik vaak onze lunch. De salon zit in het centrum van Amsterdam op de grachten, dus dan loop ik even door de straatjes om broodjes te halen.”

Erwin: „Op dinsdag zijn we altijd vrij, dat is meteen de enige dag in de week dat we het niet over de zaak hebben.”

Frank: „We doen dan graag gekke dingen. Even mosselen eten in Gent, of op en neer naar Parijs om daar op een terrasje te zitten.”

Erwin: „België, Duitsland, Frankrijk… alles voelt voor ons heel dichtbij. Het maakt niet uit of we een landsgrens moeten passeren.”

Thee met chocolade

Erwin: „We hebben ’s avonds wel allebei een moment voor onszelf nodig. Even loskoppelen. We ontspannen op een totaal andere manier. Frank gaat meestal sporten, voor mij betekent ontspannen mijn hersens voeden door een documentaire te kijken of iets te lezen.”

Frank: „Het is heel belangrijk dat je elkaar die ruimte geeft. Ik probeer minimaal drie keer in de week te sporten: groepslessen spinnen of poweryoga in de sportschool.”

Erwin: „Door ons grote huis hebben we genoeg aparte ruimtes waarin we ons eigen ding kunnen doen.”

Frank: „En aan het eind van de avond zetten we een heerlijke pot thee met wat chocolade erbij. Dan gaan we toch vaak weer over het bedrijf praten, over wat er nog beter kan. Erwin is na zo’n rustmoment heel creatief in zijn ideeën.”

Schoonmaker

Frank: „We bespreken in de trein naar huis vaak wat we met het avondeten gaan doen.”

Erwin: „Soms halen we wat, maar we gaan ook graag uit eten. Meestal naar dezelfde restaurantjes, omdat we dan al weten dat het lekker is. Als we besluiten te koken gaan we eerst nog even boodschappen doen, die hebben we eigenlijk nooit in huis.”

Frank: „De schoonmaak probeer ik door de week zoveel mogelijk bij te houden. Ik maak toch wat kortere dagen dan Erwin. En van tijd tot tijd moeten we er samen tegenaan om écht even goed schoon te maken.”

Erwin: „Dat gebeurt maar een keer in de drie weken. Eigenlijk hebben we een schoonmaker nodig.”

Frank: „Ja. Maar als ik eenmaal bezig ben gaat het ook wel.”

Erwin: „Het kan best ontspannend zijn. Als je het huis mooi vindt, scheelt dat al. Ik heb alleen weinig tijd.”