Hongarije versterkt grens om migranten te stoppen

Hongarije is bezig met een grote operatie om migranten te verhinderen het land binnen te komen. Er zouden ongeveer tienduizend politiemannen en agenten zijn ingezet bij de Servische grens, zo meldt de BBC. Het leger moet een 175 kilometer lang grenshek op de grens met Servië, dat vorig jaar september werd gebouwd, versterken.

De grens is de toegangspoort tot de Europese Unie, aangezien Servië niet en Hongarije wel tot de EU behoort. De troepenmacht moet zorgen voor handhaving van een nieuwe wet die het mogelijk maakt om iedereen die illegaal het land binnenkomt en zich op 8 kilometer van de grens bevindt terug te sturen naar Servië.

Voordat de nieuwe wet werd aangenomen kwamen per dag ongeveer 130 migranten het land binnen. Het gevolg van het strengere Hongaarse beleid is dat Servië grote problemen heeft bij de opvang van migranten, zo melden ngo’s aan de nieuwswebsite Balkan Insight.

In de Servische hoofdstad Belgrado verblijven duizenden migranten in parken en andere openbare plekken. Volgens Human Rights Watch worden migranten die in Hongarije worden aangehouden soms geslagen. Onderzoekers van de mensenrechtenorganisatie spraken met 41 asielzoekers en migranten, tientallen medewerkers van ngo’s en medewerkers van de Hongaarse Immigratiedienst. Een van de migranten heeft laten weten dat hij met ongeveer veertig andere migranten twee uur lang werd geslagen. (NRC)