Hannah Jacques wint vakjuryprijs thema ‘Naakt’

In 2016 organiseren NRC en Kamera Express het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema. in juni was het thema ‘Naakt’.

“Puur, niks mooier aan gemaakt, doet denken aan polaroidsfeer van vroeger”, aldus de jury.
“Puur, niks mooier aan gemaakt, doet denken aan polaroidsfeer van vroeger”, aldus de jury. Hannah Jacques

“Dit lijkt wel een Warhol-platenhoes!”, werd er bij de beoordeling van de foto’s door de vakjury geroepen. En: “Deze zie ik zo als groot doek aan de muur hangen.” Hannah Jacques (21) uit Leiden wint met haar foto de vakjuryprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand juni met als thema ‘Naakt’.

“Dit ben ik onder de douche”, zegt Hannah, die in Rotterdam fotografie studeerde en in september aan de Rietveld Academie begint. “Het is een foto uit de serie My empty bed 2016. Een serie over mezelf, over eenzaamheid, liefde en seks. Ik heb polaroidfoto’s gemaakt op momenten dat ik het leven een beetje saai vond. Best een grote serie geworden, eigenlijk.”

Bekijk hier: de top-tien met favorieten van de vakjury.

‘Lastig, als het over mezelf gaat’

“Toen ik een jaar of vijftien was, begon ik als ‘beestjesfotograaf’: bloemetjes, bijtjes, dat soort dingen. Maar toen het wat serieuzer werd, begon ik andere technieken en vormen steeds interessanter te vinden en maakte ik vooral abstract werk. Totdat iemand tegen me zei: ‘Ga eens uit je comfortzone!’ Oké, maar wanneer is dat? Als het over mezelf gaat! Lastig, want ik hou er niet van om mensen te fotograferen, en al helemaal niet mezelf. Maar inmiddels ga ik er toch steeds meer de charme van inzien.”

Al mijn werk, ook abstract, is gebaseerd op menselijke situaties en emoties. Ik vind het belangrijk om mensen aan het denken te zetten, op wat voor manier dan ook. En wat ik uiteindelijk wil? Straks eerst de academie succesvol afronden. En daarna hoop ik ooit echt ergens in een mooi museum groot aan de muur te mogen hangen.”

Foto’s bekijken of zelf insturen kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand juli is Straatleven.