Geen aanwijzing banden IS

Aanslag Nice

Zeker 84 doden, onder wie tien kinderen, vielen donderdagavond op de Promenade des Anglais in de Zuid-Franse kustplaats Nice, toen een man met een witte truck zigzaggend de boulevard over reed, met als doel zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Vanwege de festiviteiten rondom de jaarlijkse Quatorze Julliet waren duizenden mensen op straat.

Het dodenaantal loopt waarschijnlijk op. In totaal raakten 202 mensen gewond, van wie er tachtig in kritieke toestand verkeren. 25 slachtoffers zijn in levensgevaar. Dat meldde de Franse openbaar aanklager François Molins, verbonden aan het anti-terrorismeparket in Parijs, vrijdag.

De dader, de 31-jarige Tunesische Fransman Mohamed Lahouaiej Bouhlel, werd aan het einde van zijn bijna twee kilometer lange dodenrit doodgeschoten door de politie. De Franse politie en de veiligheidsdiensten zoeken koortsachtig naar de motieven van de dader. Bouhlel had een crimineel verleden, en werd in maart veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf wegens verkeersagressie, maar bij de veiligheidsdiensten was hij niet bekend.

Tot vrijdagavond waren er geen aanwijzingen dat Bouhlel banden had met terreurgroep IS. Buren omschrijven hem als „niet religieus”. Toch zei de Franse premier Manuel Valls vrijdagavond dat Bouhlel „zonder twijfel op een of andere manier is verbonden aan radicaal-islamitische groeperingen.” Eerder zei ook president Hollande dat „heel Frankrijk wordt bedreigd door fundamentalistisch islamitisch terrorisme.” Of er een connectie bestaat tussen Bouhlel en enige terreurgroep, of dat dit het werk was van een lone wolf, wordt druk onderzocht. De aanslag was bij het zakken van de krant nog niet opgeëist. Terrorisme-experts gaan vooralsnog uit van een vooraf geplande terreurdaad.

Aanslag Nice: pagina’s 4-9