Ga lekker naar Samos, want geen vluchteling te bekennen. Aldus D-reizen

Dat schreef de reisorganisatie in een inmiddels vanwege de ophef verwijderd ‘inspiratieblog’ van twee ‘Persoonlijke Reisassistenten’.

Vathy, de hoofdstad van Samos.
Vathy, de hoofdstad van Samos. Foto Pe-sa / Wikimedia Commons

De vluchtelingencrisis heeft flinke gevolgen gehad voor het toerisme op Griekse eilanden. Veel mensen die de gevaarlijke oversteek vanuit Turkije per boot maakten, zitten daar in opvangcentra. Kennelijk vinden veel toeristen dat niet fijn, ook al mogen vluchtelingen de opvangcentra niet eens uit. D-reizen besloot dat een blog van “Persoonlijke Reisassistenten Manon en Elizabeth” over de situatie op Samos dé manier was om potentiële vakantiegangers gerust te stellen.

Een dag na plaatsen was de blog echter al weer verwijderd. Waarom? Op sociale media roerden zich wat mensen die de post van D-reizen niet bepaald konden waarderen.

Twitter avatar Marl0n Marlon Bos WTF D-reizen ?! #fuckdreizen @dreizen - “geen bootjes met vluchtelingen(..),geen reddingsvesten in het water zien..” https://t.co/fiCzozOEvV
Twitter avatar Markla94 Mark LA Geen zorgen als je naar Samos reist: al die vervelende vluchtelingen zitten achter slot en grendel in een kamp.
https://t.co/ukuULNALuO
Twitter avatar kekness Dennis Knetemann Inspirerend reisverslag van D-Reizen: “Samos: geen vluchteling te zien en lekker rustig”: https://t.co/tjIr5w5F5f. PFJOE ZEG.
Twitter avatar arievrie Arie Wat een belachelijk verslag van @Dreizen. Schaam je. “Reisverslag Samos: geen vluchteling te zien en lekker rustig”
https://t.co/pbud1WVtBX

D-reizen mag de blog dan verwijderd hebben, het internet vergeet niet. Via archive.org, een site die internetpagina’s opslaat, is het stuk terug te vinden. Manon en Elizabeth (of Elisabeth, de spelling is niet consequent), zijn twee vrolijk ogende jongedames met grote zonnebrillen, GoPro-camera en smartphone, die door D-reizen met een heuse missie naar Samos zijn gestuurd:

“Met eigen ogen zien hoe het gesteld is met de vluchtelingen op het Griekse eiland.”

Hotspot

Met wat goede wil zou je daaruit een nobel streven kunnen concluderen dat onze Persoonlijke Reisassistenten onderzoeken of de vluchtelingen in de opvangcentra voldoende te eten krijgen, niet met teveel op één kamer moeten slapen en activiteiten kunnen ondernemen. Maar kijken hoe het gesteld is met de vluchtelingen, betekent vooral de plekken opsommen waar je geen vluchteling tegenkomt. Spoiler: je komt nergens een vluchteling tegen. Die blijven gewoon in de hotspots, zoals de opvangcentra genoemd worden.

Ze zitten niet bij de gezellige barretjes in Kokkari, niet bij het mooie beige kerkje, niet op het strand. Zelfs als de dames een excursie náár een hotspot maken, zien ze geen vluchtelingen:

“Op een gegeven moment parkeerde onze tourguide de auto. Elisabeth en ik vroegen wat we gingen doen. Onze tourguide moest lachen, want we stonden voor de hotspot en dat hadden wij dus helemaal niet door. Als toerist weet je dus helemaal niet waar de hotspot is. Rondom de hotspot is bewaking die alles in de gaten houdt.”

Paradijs

Er kan niet vaak genoeg gezegd worden dat waar je ook gaat, in welk oud steegje of welke moderne gyroszaak je ook komt, je van alles tegen zou kunnen komen. Maar geen vluchtelingen.

“Wij willen nogmaals benadrukken dat vluchtelingen in de hotspot blijven en zich niet in de toeristische gebieden bevinden.”

De conclusie is dan ook simpel, volgens de D-dames: just another day in paradise. Maar neem maar geen kinderen mee. Voor vluchtelingen zijn er hotspots genoeg, maar “er zijn relatief weinig voorzieningen voor de kleintjes”.

Op Facebook reageert D-reizen op de ontstane ophef:

Bijval

Volgens een woordvoerder van D-reizen, die de vaste persvoorlichter vervangt (“Die is op vakantie”), is de blog gemaakt omdat klanten regelmatig vragen hebben over vakanties naar de Griekse eilanden: “Welke vragen precies, dat weet ik niet woordelijk”.

In welke mate D-reizen de vluchtelingencrisis in de portemonnee voelt, wil de woordvoerder niet vertellen: “Ik bel eigenlijk alleen terug om te bevestigen wat in onze Facebookpost staat.” Na enig aandringen vertelt hij wel dat het artikel niet alleen verwijderd is vanwege de ophef, maar dat D-reizen écht tot het inzicht is gekomen dat de manier waarop de blog geschreven is anders had gekund. “Maar je ziet ook mensen die er geen problemen mee hadden.”

Dat klopt. In de reacties op de Facebook van D-reizen, krijgt de vakantie-aanbieder ook wat bijval. Iemand zegt:

“Vond het alleen maar goed dat jullie dit plaatsten! Erg jammer dat sommige er dan zo mee omgaan. Ik hoef ook geen vluchtelingen op vakantie tegen te komen, ben ik heel eerlijk in.”

Tip voor de reageerder: Samos. Daar schijn je er niet één te zien.