Een directeur met de gunfactor

Voetbal

Patrick Kluivert verbaast met de aanstelling als directeur voetbalzaken bij Paris Saint-Germain. Is die functie voor hem niet te hoog gegrepen?

Van sportpark De Toekomst met 2.250 zitplekken naar Parc des Princes in Parijs, met ruim 48.000 plaatsen. Van de verantwoordelijkheid over Ajax A1, met een marktwaarde van 275.000 euro, naar een selectie van 447 miljoen – volgens de schattingen van website transfermarkt.de. Van juniorenvoetbal naar Champions League. Van koffiedrinken met Peter Bosz naar vergaderen met de Qatarese clubvoorzitter Nasser Al-Khelaifi.

Patrick Kluivert wordt directeur voetbalzaken van de Franse topclub Paris Saint-Germain, zo werd donderdagavond bekend. Hij tekende voor drie jaar en begint maandag. Kluivert ziet door deze „geweldige uitdaging” af van de baan als jeugdtrainer van Ajax A1, hij tekende twee maanden terug nog voor twee jaar. Hij betaalt zelf zijn afkoopsom, zegt zijn zaakwaarnemer, Fulco van Kooperen. „Deze kans krijg je één keer.”

Het is een opzienbarende overgang, vooral door het gebrek aan ervaring bij Kluivert (40) in deze functie. Technisch directeur of manager was hij nooit. Als trainer klopte hij de laatste jaren op de deur, hij was coach van de beloften van FC Twente, assistent onder Louis van Gaal bij het Nederlands elftsal, bondscoach van Curaçao. Maar clubcoach op het hoogste niveau was hij nog niet.

En dat maakt zijn nieuwe job zo moeilijk te plaatsen, de beginner als architect van een Frans voetbalinstituut. Kluivert moet bij het hyperambitieuze Paris Saint-Germain – kortweg PSG – leiding gaan geven aan de voetbaltechnische organisatie. Dat betekent: aan- en verkoop van spelers, aanspreekpunt voor de nieuwe Spaanse coach Unai Emery, aansturing van de jeugdopleiding en het bepalen van de lange termijn strategie.

„Patrick was hun eerste keuze”, zegt Van Kooperen. PSG zocht een directeur die in het verleden in de top speelde en iemand die goed is in de omgang met trainers en spelers. „Met zijn achtergrond loopt hij makkelijk de kleedkamer binnen voor een gesprekje, dat is belangrijk voor spelers op dat niveau”, zegt van Kooperen. Kluivert spreekt zijn talen: Frans, Spaans, Italiaans, Duits, Engels.

In de maling

Technisch directeur Gerard Nijkamp van PEC Zwolle is verrast. ‘Je neemt mij in de maling’, was zijn eerste reactie toen hij het nieuws over Kluivert hoorde van de assistent-trainer. Nijkamp wordt vaak geprezen als een van de kundigste technisch directeuren in de eredivisie. „Het is een ervaringsvak dat je niet binnen één of twee dagen in de vingers krijgt. Je zit op bestuurlijk niveau, je moet visionair denken, in strategieën. En je moet een netwerk opbouwen, je moet weten met welke zaakwaarnemers je in gesprek gaat.”

Nijkamp heeft goed contact met Olivier Létang, die de afgelopen jaren leiding gaf aan het technische beleid bij PSG. „Dat is een fantastische sportdirecteur.” Nijkamp kent hem door de gesprekken over de Braziliaanse PSG-middenvelder Gustavo Hebling, die op huurbasis bij Zwolle speelt. Kluivert wordt nu min of meer de ‘baas’ van Létang, die nu de functie krijgt van assistent sportdirecteur. Nijkamp verwacht dat Kluivert het boegbeeld naar buiten toe wordt, in de rug gedekt door de meer ervaren Létang.

Kluivert komt bij een club waar het oliegeld domineert. In 2011 werd PSG overgenomen door het kapitaalkrachtige investeringsvehikel Qatar Sports Investments, een fonds van de overheid van Qatar. 490 Miljoen euro bedroeg het budget afgelopen seizoen, waarmee PSG met afstand de meeste financiële mogelijkheden heeft in de Franse competitie.

De resultaten zijn er naar – althans, in de Ligue 1, de vijfde competitie van Europa: PSG werd de afgelopen vier seizoenen kampioen. De overmacht heeft decadente trekjes, in maart werd in de kampioenswedstrijd met 9-0 gewonnen van Troyes. PSG eindigde het seizoen met 31 punten voorsprong op nummer twee Olympique Lyonnais.

Clubvoorzitter Nasser Al-Khelaifi heeft grotere doelen, hij streeft naar de Europese top: het winnen van de Champions League. Maar PSG strandde in de laatste vier seizoenen steeds in de kwartfinale. Conclusie na vijf jaar Qatarese jaren: groots in eigen land, (nog) te klein voor Europese hemelbestorming.

Nasser Al-Khelaifi kent Kluivert via zijn Qatarese zender beIN Sports, waarvoor de oud-international de laatste twee jaar analist was, onder meer tijdens het EK. Zaakwaarnemer Van Kooperen verkocht in het verleden de uitzendrechten van de eredivisie en het Nederlands elftal aan de zender. „Ik ken Nasser al tien jaar.” Kluivert rapporteert in zijn functie aan Al-Khelaifi, die bij transfers het laatste woord heeft.

Leren van fouten

Oud-teamgenoot Ronald de Boer „zet zijn vraagtekens” bij de stap van Kluivert. „Misschien is het beter eerst te beginnen bij een kleinere club, waar je kan leren van je fouten”, zegt De Boer, die Al-Khelaifi goed kent door zijn periode in Qatar en zijn ambassadeurschap voor het WK-bid van 2022. „De druk is hoog bij PSG. Er wordt op een ontzettend hoog niveau gehandeld.”

Hij vreest voor hetzelfde scenario als Clarence Seedorf, die zonder ervaring coach werd van AC Milan – en binnen een half jaar werd ontslagen. „Het afbreukrisico is groot.” Maar, zegt De Boer: „Patrick heeft een gigantisch netwerk. Hij is sociaal goed. En hij heeft de gunfactor.”