Donald Trump kiest Mike Pence als running mate

De Republikeinse presidentskandidaat maakte dat vrijdag via Twitter bekend.

Donald Trump met de gouverneur van Indiana Mike Pence.
Donald Trump met de gouverneur van Indiana Mike Pence. Foto John Sommers II/Reuters

Mike Pence wordt de running mate van Donald Trump. De Republikeinse presidentskandidaat maakte vrijdag via Twitter bekend dat hij heeft gekozen voor de gouverneur van Indiana. Trump zou eigenlijk donderdagavond met zijn aankondiging komen, maar stelde die uit in verband met de aanslag in het Franse Nice. De zakenman houdt zaterdagochtend (lokale tijd) een persconferentie om zijn keuze voor Pence toe te lichten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I am pleased to announce that I have chosen Governor Mike Pence as my Vice Presidential running mate. News conference tomorrow at 11:00 A.M.

De benoeming van Pence is niet onverwacht. De afgelopen dagen ging zijn naam al rond als de meeste waarschijnlijk running mate van Trump. Ook Newt Gingrich en Chris Christie, beiden tegenstrevers van de zakenman in de race om de Republikeinse presidentsnominatie, werden genoemd.

Trump moet die nominatie overigens formeel nog in de wacht slepen. Dat zal komende week gebeuren op de Republikeinse conventie in Cleveland, die plaatsvindt van 18 tot 21 juli. Hij verzamelde de afgelopen maanden bij voorverkiezingen genoeg kiesmannen om zeker te zijn van deze nominatie. Bovendien zijn al zijn concurrenten uit de race gestapt.

Lees ook dit achtergrondstuk van onze correspondent Guus Valk over de running mate van Donald Trump: Running mate Mike Pence is alles wat Donald Trump niet is

Running mate

De running mate vervult in de campagne de rol van tweede man, achter de presidentskandidaat. Mocht Trump het daadwerkelijk tot het Witte Huis schoppen, dan wordt Pence vicepresident. Dat dat geen onbelangrijke functie is, bewezen Lyndon B Johnson en Gerald Ford eerder: zij volgden tussentijds hun baas op, na respectievelijk het overlijden van John F. Kennedy en de impeachment van Richard Nixon.

Met de keuze voor Mike Pence (57) gaat Trump voor iemand die hem kan helpen om de verdeelde Republikeinen te verenigen. De gouverneur van Indiana behoort tot de conservatieve achterban binnen de partij, een deel dat zich minder goed gehoord voelt door hun waarschijnlijke kandidaat. Pence is bijvoorbeeld tegen Trump’s plan om moslims te weren uit de VS en verschilt ook op het gebied van handel van mening met zijn eerste man.

Mike Pence (57) is door Trump gekozen na een chaotische sollicitatieprocedure, schrijft NRC-correspondent Guus Valk in een profiel over de running mate:

“Trump liet zijn favorieten regelmatig opdraven voor audities: hij trad gezamenlijk met hen op, en vroeg vervolgens zijn naaste adviseur Paul Manafort en zijn kinderen om advies. Gingrich lag goed bij zijn kinderen. Pence gold als de slimste keuze: hij is conservatief op sociale thema’s, zoals abortus of het homohuwelijk.”

Bovendien haalt de Republikein met Pence iemand binnen die zich in het verleden kritisch over hem heeft uitgelaten. De gouverneur verklaarde twee maanden terug nog dat hij bij de verkiezingen in zijn thuisstaat Indiana zou stemmen op Ted Cruz. De populaire bestuurder vreesde een machtsovername van Trump.

Clinton reageert

Trump’s tegenstrever aan Democratische zijde, Hillary Clinton, reageerde meteen op het nieuws over Pence. Zij noemt de gouverneur onder meer “Donald Trump met een ander kapsel”.

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton If you had any doubts about Trump sticking with his dangerous plan for America, say hello to his VP pick. https://t.co/xuFClfZeLi
Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton Mike Pence: He’s Donald Trump with a different haircut. https://t.co/R2hYduGaym